Előfizetés

A Crohn-betegség nem „csak” hasfájás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.09. 15:15

Fotó: GARO/Phanie / AFP
Ismeretlen a kiváltó oka, ráadásul százszázalékos gyógymódja sincs az emésztőrendszer krónikus gyulladásának, a Crohn-betegségnek.
Amikor az immunrendszer egészségesen működik, sok baktériumot, illetve beteg sejtet távolít el, megelőzve ezzel az elfajulásukat. Néha azonban, legtöbbször ismeretlen okból egészséges sejteket is megtámad. Ilyen, úgynevezett autoimmun folyamat eredménye a Crohn-betegség is, amikor a természetes védekező mechanizmus az emésztőtraktus nyálkahártyáját veszi célba. A gyulladással járó folyamat fekélyképződéshez, súlyos esetben akár vérzéshez is vezethet. A betegségre jellemző lehet a tünetek időszakos fellángolása – mondta dr. Koncz Zsuzsa, a Budai Egészségközpont gasztroenterológus szakorvosa.

A Crohn-betegség leggyakoribb bélrendszeri tünetei:

• krónikus vizes vagy véres-nyákos hasmenés • alhasi görcsös fájdalom • étvágytalanság, fogyás • fáradékonyság • hőemelkedés, láz • ritkábban puffadás, hányinger, hányás

Egyéb tünetei

• ízületi tünetek • bőrelváltozások, kiütések • afta a szájban • szemproblémák

Az évente százezer emberből 10-15-öt érintő Crohn-betegség nőket és férfiakat is érint, és gyakran családi halmozódást mutat. A tápcsatorna bármely szakaszát, azaz a nyelőcsövet, gyomrot, vékony- és vastagbelet is érintheti, ezért szinte nincs két ugyanolyan formája. A tünetek együttes előfordulása esetén célszerű minél előbb gasztroenterológushoz fordulni, aki a laborvizsgálatok mellett széklettenyésztéses vizsgálatokat rendelhet el. A diagnózis felállításához szükség lehet hasi ultrahangra, vastagbéltükrözésre vagy gyomortükrözésre is - mondta a szakorvos.
„Mivel jelenleg nincs gyógymód a betegség végleges gyógyítására, így az elsődleges cél a tünetek csökkentése és a bélnyálkahártya gyógyítása. Egyes gyógyszereket a fellángolási időszakban, másokat pedig a nyugalomban lévő fázisban, a következő fellángolás megelőzésére alkalmaznak. Előfordul, hogy több gyógyszert is ki kell próbálni, mire kiderül, hogy melyik a leghatásosabb. Vannak olyan helyzetek is, amikor sebészeti úton el kell távolítani a gyulladt- vagy a szűkült bélszakaszt. A tünetek életmódbeli változtatással is enyhíthetők, segíthet a rostdús ételek fogyasztása és a dohányzás elhagyása. Érdemes tartózkodni a nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentő gyógyszerektől is, mert a betegség fellángolását okozhatják” – tette hozzá a szakorvos.

Egyben, de irányíthatatlanul fekszik az indiai holdraszálló a „kemény leszállás” után

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.09. 14:42

Fotó: HANDOUT / AFP
„Egy darabban, megdőlve fekszik” az indiai Csandraján-2 űrszonda Vikram leszállóegysége a Holdon – közölte hétfőn az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO).
Vasárnap ugyan megtalálták a Hold felszínén a második indiai űrmisszió, a Csandraján-2 űrszonda leszállóegységét, de mivel kapcsolat nem volt a Vikram nevű modullal, nem lehetett tudni, milyen állapotban ért földet. A Hold körül keringő indiai űrszonda fedélzetén lévő kamerával készült és hétfőn küldött képek szerint a leszállóegység „kemény leszállást” hajtott végre közel a tervezett helyszínhez.
„A leszállóegység ott van egyetlen darabban, nem tört össze. Megdőlt helyzetben van”

– idézte az ISRO illetékesét hétfőn a média.

 A holdraszálló egység és a rover élettartama egy holdi nap, azaz 14 földi nap.
A leszállóegységgel szombat hajnalban szakadt meg a kapcsolat, mindössze pár perccel azelőtt, hogy talajt ért volna a Hold eddig felfedezetlen térségében, annak déli sarkvidékén. Az ISRO szerint a Vikram már 2,1 kilométerre megközelítette a Holdat, amikor elveszett vele a kapcsolat.
A híradások egy másik ISRO illetékest is idéztek, aki hétfőn arról beszélt, hogy a leszállóegységgel csak akkor lehetne helyreállítani a kapcsolatot, ha könnyen landolt volna és minden rendszere működne. 
„Van tapasztalatunk abban, hogy visszanyerjük az elveszett kapcsolatot egy űrhajóval, amely földkörüli pályán kering. De a Vikram esetében ez a műveleti rugalmasság nem áll fenn. A leszállóegység már a Hold felszínén fekszik, és nem tudjuk irányítani”

– mondta a szakember.

Két ókori egyiptomi nemesember sírját is megnyitják Luxorban

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.09. 14:14

Fotó: Ken Gillham/robertharding / AFP
Restaurálták és megnyitják a látogatók előtt két ókori egyiptomi nemesember sírját Luxorban, a Drá Abul Naga nekropoliszban - jelentette be az egyiptomi régészeti minisztérium.
A több mint háromezer éves sírok közül az egyik (TT159) az újbirodalmi 19. dinasztia idejéből (i.e. 1295-1186) származik, és Ámon isten negyedik főpapja, Raja, valamint felesége, Mutemvia nyugodott benne. A másik, a 20. dinasztia idejéből (i.e. 1186-1069) származó sírban (TT286) egy Niai nevű tisztségviselőt, az áldozati asztal írnokát helyezték örök nyugalomra.
A gazdagon díszített barlangszerű sírkamrákat az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID) 2,14 millió dolláros támogatásából, az Egyiptomi Amerikai Kutatóközpont (ARCE) részvételével, három évi munkával állították helyre eredeti szépségükben.
"A két sír csaknem 3500 éves, és nagyon jó állapotban van az elmúlt évek helyreállítási munkálatainak köszönhetően. Általuk új turistalátványossággal gyarapszik a Drá Abul Naga nekropolisz" - mondta a vasárnap sajtóbejáráson Mosztafa Vaziri, a Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője.
Egyelőre nem közölték, hogy pontosan mikor nyitják meg a látogatók előtt az új látnivalókat a Nílus nyugati partján fekvő nekropoliszban.