Budapesti járatokat is érint a British Airways kétnapos sztrájkja

Publikálás dátuma
2019.09.09. 15:00

Fotó: BEN STANSALL / AFP
A munkabeszüntetés miatt nyolc Londonból Budapestre induló és kilenc Budapestről Londonba induló járatot töröltek.
Negyvennyolc órás sztrájkot indítottak a British Airways (BA) brit légitársaság pilótái hétfőn bérköveteléseik nyomatékosítására. A British Airways gyakorlatilag egyetlen járatot sem képes elindítani, több mint 1500 járatot törölt, ami 280 ezer utast érint. A Budapestre érkező, illetve induló BA-járatok egyike sem közlekedik se hétfőn, se kedden. A hvg.hu összesítése szerint a munkabeszüntetés miatt
nyolc Londonból Budapestre induló és kilenc Budapestről Londonba induló járatot töröltek.

A kétnapos sztrájk 80 millió font bevételkiesést okoz a vállalatnak. A fennállásának idén századik évfordulóját ünneplő brit légitársaság pilótái eddig még soha nem tartottak munkabeszüntetést. A British Airline Pilots' Association (Balpa) pilótaszövetség tavaly novemberben kezdeményezett béremelést a BA-pilótáknak a munkáltatónál, de azóta sem sikerült megegyezésre jutni. A szövetség nem fogadta el a társaság három év alatt 11,5 százalékos béremelésről szóló ajánlatát, amely alapján nagyjából évi 200 ezer fontra emelkedett volna a pilóták jövedelme. A pilótaszövetség szerint a vállalat eredményei alapján kedvezőbb ajánlatban kellene részesülniük. A British Airways 4300 pilótát foglalkoztat, naponta mintegy 850 járattal 145 ezer embert utaztat. A British Airways anyavállalata, az International Airlines Group (IAG) adózás előtti eredménye tavaly 3 milliárd font volt, csaknem 9,8 százalékkal több mint az előző évben. A British Airways ebből 1,96 milliárd fonttal vette ki a részét, ami 8,7 százalékos növekedés az előző évhez képest. A British Airways pilótái július 22-én szavazták meg, hogy szeptember 9-10-én és 27-én munkabeszüntetést tartanak. A Balpa közölte, hogy januárig további sztrájkot tarthatnak a British Airways pilótái.
Szerző

Szijjártó: megjött az orosz gáz

Publikálás dátuma
2019.09.09. 11:48
SZIJJÁRTÓ Péter
Fotó: Mészáros János / MTI
A Gas Infrastructure Europe adatai szerint a magyar gáztárolók jelenlegi töltöttsége 93 százalék.
A jövőre Ukrajnán keresztül megvásárolni szándékozott orosz gáz mára szinte teljesen megérkezett a hazai tárolókba – közölte a külgazdasági tárca az MTI-vel azután, hogy Szijjártó Péter tárcavezető Budapesten találkozott Nyikolaj Fjodorovval, az orosz szövetségi parlament felsőháza első elnökhelyettesével. A Gas Infrastructure Europe adatai szerint a magyar gáztárolók jelenlegi töltöttsége 93 százalék. A szint egybeesik az uniós átlaggal, de Ausztria 98, Szlovákia pedig 97 százalékon áll. Az elmúlt évek tükrében ugyanakkor kétségkívül messze ez a legmagasabb hazai arány. Számításunk szerint a 6,3 milliárd köbméteres hazai rendszerben jelenleg 5,9 milliárd köbméter gáz áll. Szijjártó Péter szerint így biztosított Magyarország jövő évi gázellátása. Ezt szakértők már csak azért is vitatják, mert az éves hazai fogyasztás 9 milliárd köbméter. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal eközben közzétette, hogy az augusztusi adatok szerint az EU fővárosai közül Budapesten a legolcsóbb a lakossági gáz. Adatbázisuk tanúsága szerint ugyanakkor együtt állunk a dobogó legfelső fokán az elsőséget júliusban tőlünk visszavevő Bukaresttel. A többi rezsimutatónk nem változott.
Szerző
Frissítve: 2019.09.09. 19:37

Az év gasztroszenzációját a NAV fedezte fel, és az nem más, mint a banánpálinka

Publikálás dátuma
2019.09.09. 09:20

Fotó: FRANK MAY / AFP
A kézműves ital igazán kisüzemi, egy sufniban készült. Csak sajnos illegálisan.
A pénzügyőrök egy családi ház melléképületében működő pálinkafőzőket találtak, amelyekben éppen párlat készült, vezeti fel a közösségi oldalára feltöltött videóját a NAV. Az egy dolog, hogy a berendezések űrtartalma jelentősen meghaladta a magánfőzéshez engedélyezett mennyiséget. De ebben a sufniban, mint írják,
banánpálinkát főzhettek. Csaknem 85 litert.

További 200 liter (szilva, kajszi, berkenye, banán, törköly, bodza, ringló, eper, sárgadinnye, birs, csipkebogyó, irsai, hecsedli, füge) párlatot és 6 ezer liter kész, valamint erjedés alatt levő cefrét is tárolt a tulajdonos. Több százezer forintos bírságra számíthat, magánfőzéshez túlméretezett eszközeit pedig elvitték a pénzügyőrök.
Szerző