Előfizetés

Dzshihadista feleséget fogtak Hamburgban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.09. 14:56

Fotó: Telenewsnetwork / dpa Picture-Alliance/AFP
A gyanúsított Németországból utazott az Iszlám Állam által megszállt Rakkába, hogy ott egy terrorista asszonyaként éljen.
Elfogtak a németországi Hamburgban hétfőn egy nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet tagja volt. A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a háromgyermekes anya 2015 januárjában kiskorú gyermekeivel Németországból Törökországba, majd onnan az akkori férjével és a gyerekekkel Szíriába utazott.
A német-tunéziai kettős állampolgárságú gyanúsított a terrorszervezet egykori központjaként számon tartott Rakkában telepedett le családjával.
Feladata a háztartás vezetése és "az IÁ ideológiájának megfelelő" gyereknevelés volt

 - idézi a közleményt az MTI. A gyanúsított férje az IÁ harcosaként tevékenykedett, és 2015 tavaszán az életét vesztette a Kobane körüli harcokban. Az özvegy néhány hónappal később hozzáment egy Németországban ismert - Deso Dogg művésznevű - egykori rapzenészhez, aki még 2014-ben csatlakozott a dzsihadistákhoz Szíriában, és a legutóbbi értesülések szerint tavaly meghalt egy légicsapásban. A többi között terrorszervezetben viselt tagsággal gyanúsított nő új házassága megromlott, és viták miatt, valamint azért, hogy negyedik gyermekét Németországban hozza a világra, 2016 szeptemberében, terhesen, három gyermekével együtt visszatért.  

A radikálisok egyharmada tért vissza

Egy júniusban ismertetett belügyminisztériumi kimutatás szerint az utóbbi években mintegy 1050-an távoztak Németországból Szíriába vagy Irakba, hogy csatlakozzanak az IÁ-hoz. Nagyjából kétharmaduk rendelkezik német állampolgársággal, és néhány százan vehettek részt fegyveres akciókban. Egyharmaduk visszatért Németországba, 220 fő meghalt, további mintegy 160-ról pedig nincsenek információk. Valószínűleg nagy részük meghalt a harcokban, de előfordulhat, hogy az IÁ visszaszorítása után néhányuknak sikerült elmenekülni és elrejtőzni. 

Putyin új taktikája sem csodaszer

Gál Mária
Publikálás dátuma
2019.09.09. 14:32

Fotó: Alexander Galperin / AFP/Sputnik
Az orosz elnök új taktikát választott a vasárnapi helyhatósági választásokra – látszat független Kreml közeli jelöltek indultak, miközben a tényleges ellenzéket kizárták a versenyből. A lakosság távolmaradással büntetett, Putyin presztízs-vesztességet szenvedett.
Noha Oroszország-szerte voksoltak vasárnap – 85 régióban, több mint 47 ezer mandátum sorsa dőlt el, 16 régió vezetőjét, 13 regionális törvényhozás képviselőit, 22 adminisztratív központ önkormányzati képviselőit, 3 központ vezetőjét választották meg, illetve a szövetségi képviselőház 4 egyéni választókörzetében is pótválasztást rendeztek, minden figyelem a moszkvai önkormányzati választásra irányult. A mandátumokért több mint 118 500 jelölt versengett ugyan, közülük több mint 91 ezren pártok képviseletében, 27,4 ezren pedig egyéni jelöltként, de mivel júliusban a Központi Választási Bizottság állítólagos hamis támogatói aláírásokra valamint formai okokra hivatkozva kizárt mintegy 60 tényleges ellenzéki jelöltet Moszkvában, majd rendre hatósági erőszakkal verte szét a hétvégi, emiatt kirobbant tüntetéseket, több mint 2 ezer aktivistát véve őrizetbe néhány hét alatt, a fővárosi választást nemzetközi szinten is kiemelt figyelem kísérte. Moszkvában végül 228 jelölt indult a 45 mandátumért, de a parlamenten kívüli ellenzék csupán egyetlen jelöltet tudott álltani. Noha a versenyből kizártak mindnyájan fellebbeztek a választási bizottság döntése ellen, a bíróság csupán egyetlen esetben hagyta jóvá a keresetet. Nem végleges eredmények szerint a kormányzó Egységes Oroszország párt a moszkvai képviselőtestületben így is elveszítette mandátumainak egyharmadát, a 45-ből 25-t sikerült elhódítania. Ez ugyan formálisan is még egyszerű többséget biztosít az elnöki pártnak, valójában pedig még ennél is nagyobb erőt képvisel a Kreml-párti tábor, hiszen az ellenzékinek nevezett képviselők is a parlamenti látszatellenzéki pártok soraiból kerültek ki – a Kommunista Párt 13, a Jabloko és az Igazságos Oroszország 3-3 jelöltet tudott bejuttatni a fővárosi képviselőtestületbe. Vlagyimir Putyin és pártja azonban így is érzékeny presztízs-vesztességet szenvedett. 2014-ben 28 helyet szerzett meg saját nevén az Egységes Oroszország, 10 függetlennek mondott jelölt pedig a kormánypárt támogatottja volt, ehhez képest most 13 mandátumot veszített az elnöki párt. Az orosz ellenzék legismertebb alakja, Alekszej Navalnij „okos, taktikus szavazásra” buzdította híveit, azt kérte, hogy a legesélyesebb ellenzéki jelöltre voksoljanak, ennek köszönhető az úgynevezett ellenzéki pártok előretörése. Az azonban, hogy a moszkvaiaknak csupán 17 százaléka vett részt a voksoláson, így tiltakozva a Putyin rezsim patyomkin-demokráciája, látszólag szabad választási rendszere ellen, intő jel lehet a Kreml számára. Mindezt úgy, hogy az Egységes Oroszország jelöltje, a hivatalban lévő főpolgármester, Szergej Szobjanyin a szavazás napján is részvételre és felelősségteljes voksolásra szólította fel a moszkvaiakat. „Fontos nap ez a városunk számára, folyik a városi parlamenti választás. A moszkvai duma nagyban meghatározza a jövőnket, ezért mindenki jöjjön el szavazni” – buzdított a Kreml kedvence.
Már az öt évvel ezelőtti moszkvai voksolás 21 százalékos részvételi aránya is ijesztően alacsony volt, a mostani viszont olyan mélypont, amely megkérdőjelezhetetlené teszi a negyedik mandátumát töltő elnök politikájával való lakossági elégedetlenséget. Vasárnap újságírói kérdésre válaszolta Putyin azzal próbálta jelentéktelenné tenni a szabad választási paródiává vált moszkvai voksoláson indulni hagyott jelöltek egyszínűségét, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség számít. Van épp elég jelölt Oroszországban, vélekedett Putyin. Igaz, hogy más országokban verseng 30, 50, akár 100 is, de a munkájuk színvonala olyan, hogy nem változik attól semmi. Itt nem a mennyiség, hanem a minőség számít, nekünk pedig remek jelöltjeik vannak, fogalmazott taktikusan megkerülve a lényeget. Országos szinten taroltak a Putyin-jelöltek, mind a 16 kormányzói tisztséget elhódították, de a nagyvárosok választói passzivitása illetve Putyin és az elnöki párt népszerűségének látványos csökkenése, mind olyan jelenség, amely hosszú távon veszélyes lehet a jelenlegi autoriter berendezkedésre nézve. A részvételi arány csökkenése nem új. Már a 2016-os parlamenti választásokat rekord méretű távolmaradás jellemezte Oroszországban. Akkor az elemzők a történelmi mélypontnak számító 47,8 százalékos részvételt, ami 52 millió szavazót jelentett, az orosz társadalom kiábrándulásának, az orosz politika kiüresedésének jeleként, a rezsim és az elnök támogatottságának megroppanásaként értelmezték. A részvétel mértéke ezért is fontos Putyin számára. A 2016-os parlamenti választásból okulva a tavaly márciusi elnökválasztás már annak ellenére, hogy Putyin népszerűsége is csökkent, újra igen magas részvétel – 67,49 százalék – mellett zajlott. Az alacsony részvétel ugyanis a legitimitás kérdését veti fel. A vasárnapi helyhatósági választás kockázatait emelte, hogy az Egységes Oroszország támogatottsága 13 éve nem mért mélyponton, 28 százalékon van a teljes lakosság körében, és ez is úgy, hogy az oroszországi közvélemény-kutatások megbízhatósága igen kétséges. A nagyvárosok, főképp Moszkva és Szentpétervár rendre csökkenő választási részvételi aránya, illetve az elnök és az Egységes Oroszország népszerűségének alacsony szintje az ifjabb választói generációk soraiban a Putyin-rezsim legsérülékenyebb pontjait jelentik, amire a vasárnapi voksolás még inkább ráerősített. Már maga Putyin is függetlenként indult tavaly negyedik mandátumáért, a helyhatósági jelöltek jó része esetében is ugyanezt a taktikát alkalmazták, vélhetően épp a presztízs vesztesség mérséklése céljából. Ám ez sem bizonyult csodaszernek, sőt, óriási baklövést követett el a rezsim – az ellenzéki jelöltek kizárásával, a tüntetések szétverésével, az ellenzékiek meghurcolásával, bebörtönzésével egy politikailag súlytalan választást tettek jelentőssé.

Megtorlások

2011 óta nem voltak ilyen horderejű tüntetések Moszkvában, mint ezen a nyáron. A július közepén, az ellenzéki jelöltek kizárása miatt kezdődött demonstrációk szervezői, résztvevői közül 2700-t vettek őrizetbe a hatóságok, a bíróságok pedig igen gyors eljárásban több tucat szervezőt elzárásra, több százat pedig pénzbírságra ítéltek. Kilenc ember ellen tömeges rendbontás címén bűnvádi eljárás zajlik. A kampány utolsó hetében négy embert ítéltek 2- 3,5 év közötti szabadságvesztésre, egy személyt négy év, egyet pedig 5 év letöltendő börtönbüntetésre. Mindnyájuk ellen vagy a nyilvános rendezvények szervezési szabályainak megsértése, vagy a rohamrendőrök elleni állítólagos erőszak volt a vád. Alekszej Navalnijt többször rövid időre küldték rácsok mögé, akárcsak Ljubov Szobol ellenzéki politikust, aktivistát, a tüntetések egyik főszervezőjét.

Apró örömök

Navalnij a választás napján úgy nyilatkozott a moszkvai helyzetről: Legutóbb a 45-ből valójában 40 mandátum az Egységes Oroszországé volt. Ha most ennél kevesebbet szereznek meg, az már jó. Az is sokatmondó, hogy Moszkvára az urnazárás után nem tudtak exit pollt közzétenni, ugyanis a választók többsége megtagadta a válaszadást. Ez a rezsimtől való félelmet és az azzal való szembeszegülést egyaránt bizonyítja.    Az ENSZ sürgeti a kampányban való mértéktelen rendőri erőszak alkalmazásának kivizsgálását, az Google és a Facebook pedig határozottan cáfolja, hogy beavatkozott volna a kampányba. Moszkva ugyanis ezzel vádolta a két internetes óriást, és az ellenzéki mozgalmak mögött is külföldi beavatkozást sejtetett, mintegy válaszul az orosz bevatkozási vádakra az amerikai és több európai választás kapcsán.  

Az örökös börtönlakó

Vlagyimir Putyin legismertebb és legnépszerűbb ellenlábasa, a korrupciós ügyek felderítésében élen járó Alekszej Navalnij. Ő talán az az orosz közéleti szereplő, aki legtöbb letöltendő börtönbüntetéssel "büszkélkedhet. Rendszerint "illegális" tüntetés szervezése vagy azon való részvétel miatt hurcolják le. A választás napján épp szabadlábon volt, de a kampány során ezúttal is többször került rövid ideig, 15, 30 napig rácsok mögé. Egyik ilyen alkalommal furcsa allergiás rohama volt, sokak szerint megpróbálták megmérgezni a börtönben. Ő és alapítványa a korrupciós ügyek leleplezésére szakosodott, a rezsim talán épp ezért ítélte el mondvacsinált korrupciós ügyben Navalnijt. Majd erre a büntetésre hivatkozva zárta ki az elnökválasztási versenyből, noha sem ismertsége, sem támogatottsága nem mérhető a Putyinéhoz. Több per is folyt már ellene az elmúlt években. Öt évvel ezelőtt még engedték indulni a moszkvai főpolgármesteri tisztségért, akkor alulmaradt Szergej Szobjanyinnal szemben, idén viszont már a választási bizottság az általa vezetett alapítvány több munkatársát is kizárta az indulók közül.

Falhoz csapott egy nőt a Fakszaj tájfun, milliók maradtak áram nélkül Tokió környékén

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.09. 12:29

Fotó: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
200 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekkel pusztít Tokió környékén a Fakszaj tájfun. A hatóságok árvíz és fölcsuszamlás veszélyére és szokatlan hőségre is figyelmeztetnek.
A tájfun helyi idő szerint hétfőn hajnali 5 órakor érte el a Tokiói-öböl partján fekvő Csiba városát. A tokiói elektromos művek tájékoztatása szerint Tokió agglomerációjában és Sidzuoka prefektúrában 930 ezernél is több háztartásban nincs áram. Számos helyen távvezetékek, betonoszlopok dőltek ki. A fővárosban és környékén reggel 8 óráig minden vonatot leállítottak. Vasárnap 135, hétfőn pedig mintegy 160 járatot kellett törölni a tokiói reptéren.
Egy ötvenéves nő holttestére egy tokiói utcán bukkantak. Az NHK közszolgálati televízió beszámolója szerint egy közeli térfigyelő kamera felvétele megörökítette, hogy erős széllökések hozzácsapták egy épület falához. Egy másik, a húszas éveiben járó nőt Tokiótól keletre, Icsira tartományban kimentették házából, miután egy vasoszlop csapódott otthonába, átütve a tetőt. A nő súlyosan megsérült.
A hatóságok a széllökések mellett árvíz és fölcsuszamlás veszélyére is figyelmeztettek az érintett területen. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a tájfun ereje ugyan alábbhagyhat, de az azt követő heves eső még akár több órán át is eshet, más térségek mellett Fukusimában is, amely nukleáris szerencsétlenség helyszíne volt nyolc és fél évvel ezelőtt.
Az NHK szerint évek óta a Fakszaj tájfun volt a legerősebb trópusi vihar Tokió környékén. Meteorológusok előrejelzése szerint a térségben - a szezon átlaghőmérsékletétől eltérően - akár 36 Celsius-fokos hőmérséklet is lehet, ami a hőguta veszélyével fenyeget.
Kapcsolódó
Heves tájfun közeledik Japán partjaihoz