Már két kihűléses haláleset történt Budapesten

Publikálás dátuma
2019.09.09. 15:26

Fotó: Draskovics Ádám
A Magyar Szociális Fórum felszólította a kormányt, hogy időben cselekedjen.
Noha fagy még nem volt, a Magyar Szociális Fórum (MSZF) értesülése szerint két rendkívüli kihűléses haláleset máris történt Budapesten. Az emberjogi szervezet közleményében arra szólította fel a kormányt, hogy időben cselekedjen. Kiemelték, hogy gondoskodni kell több százezer rászoruló fűtőanyaggal történő ellátásáról. Az MSZF felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak fagy okozhatja a szervezet végzetes kihűlését, hiszen a legyengült, beteg fizikumú embernek elegendő a viszonylagos hideg is ahhoz, hogy „fagyhalált” szenvedjen. Mint írják, 2018. szeptembere és 2019 áprilisa között Magyarországon 172-en szenvedtek fagyhalált. Az áldozatok között akadt fiatalkorú is, de zömében 50 éven felüliek voltak. Az MSZF hangsúlyozza, hogy a közterületen való életvitelszerű tartózkodást tiltó, úgynevezett „hajléktalantörvény” 2018. október 15-i életbe lépése óta 165-en fagytak meg Magyarországon. „Ez arra utal, hogy a törvény nem váltotta valóra a hozzá fűzött reményt, a tiltás és az adminisztratív szabályozás nem bizonyult alkalmasnak az évről-évre ismétlődő tömeges fagyhalál megszüntetésére. Az MSZF ebből arra a következtetésre jutott, hogy sem a hajléktalanság, sem a szegénység problémája nem oldható meg hatósági eszközökkel, rendőri módszerekkel, hanem csakis politikai akarattal lehetne megszüntetni” – áll a közleményben.
Szerző

Milliós számlát nyújtottak be az Orbán-interjú meghamisítása miatt

Publikálás dátuma
2019.09.09. 15:11

Fotó: Népszava
A bíróság egyértelműnek látja, hogy a Veszprémi Napló egyik munkatársa hekkelte meg a miniszterelnöki interjút, az elítélt viszont mindent tagad.
240 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság a Fejér Megyei Hírlapban megjelent, meghamisított Orbán Viktor-interjú miatt megvádolt F. Gábort, akinek több mint egymillió forintos bűnügyi költséget is meg kell térítenie – számol be a Veszprémi Járásbíróságon hozott döntésről a Magyar Hang. A férfit – aki a Veszprémi Napló munkatársa volt – információs adat megsértésének bűntettében mondták ki bűnösnek. Az első fokon eljáró bíróság ítélete szerint ő követte el a hamisítást, ő írt bele olyan szövegeket az interjúba, amelyeket a miniszterelnök nem mondott. A meghamisított mondatok között szerepelt többek között, hogy 
az ápolók bérével a kórházi hullák száma is emelkedett, vagy – a manipulatív nemzeti konzultációkra utalva – hogy „mi kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket”.

Az interjú 2016. december 24-én jelent meg a Fejér Megyei Hírlapban. A bírósági tárgyalás azért is érdekes volt, mert kulisszatitkokat árult el a lapot kiadó Pannon Lapok Társasága (PLT) működéséről, amely röviddel korábban került a Mediaworks tulajdonába. F. Gábor – aki az eljárás során végig tagadta a bűncselekmény elkövetését – egyike volt azoknak, akik a veszprémi szerkesztőség néhány kiemelt munkatársaként a fontos cikkekért felelt. A Szakács Árpád által készített miniszterelnöki interjút a központi szerkesztő másolta be dunántúli napilapok oldalára. A kiadónál azonban a számítógépes program védelmére vajmi kevés figyelmet fordítottak: a lapcsoport négy megyéjének több tucat alkalmazottja az eredeti, mindenki által ismert, közös jelszóval használta a rendszert. F. Gábor Veszprémben a saját számítógépéről az egyik szabadságon lévő munkatársának felhasználói nevével és jelszavával belépve írt bele a Fejér megyei napilapban megjelenő interjúba – állapította meg a bíróság.
A meghekkelt intejú
A tavaly szeptemberben indult bírósági eljárás sokáig akörül forgott, el lehetett-e végezni a szövegben a módosításokat 4,5 perc alatt (a szakértők szerint ennyi ideig piszkálták a beszélgetést). F. Gábor és a tanúként meghallgatott egykori dolgozók szerint ez képtelenség, annyira precíz, szinte karakterre pontos módosítások történtek a szövegben. Ezt igazolta különben az informatikai szakértők kísérlete is. Az ő megállapításaik szerint az interjú szövegének módosítása ennyi idő alatt csak alaposan előkészített folyamat révén történhetett, például egy kimásolt, ideiglenes programban előre megszerkesztették a szöveget, majd amikor a vádlott hozzáfért a szerkesztőségi programban, a Ctrlr+C, Ctrl+V parancsokkal másolta be az interjút az oldalra. Egyúttal kiderült az is, hogy nem négy, hanem 13 helyen módosították az interjú szövegét az eredetihez képest (igaz, a többi esetben vesszőkről, kötőjelekről van szó). Ezt a változatot küldték a Fejér Megyei Hírlapnál a nyomdába. A bíróság szerint nem kétséges, hogy F. Gábor gépéről hajtották végre a módosításokat.
F. Gábor azzal védekezett, ő nem ült a helyén, a számítógépéhez bárki odaülhetett, és beléphetett, amíg ő más ügyeket intézett az épületben. Annál is inkább, érvelt, mivel a szerkesztőségben mindenki ugyanazzal a jelszóval használta a gépeket.

A bíróság szerint ugyanakkor F. Gáboron kívül más nem férhetett a számítógéphez, de a szakértők sem találtak erre utaló nyomokat. A szakértő viszont arra jutott, hogy megpróbálták megsemmisíteni a meghamisítás nyomait tartalmazó fájlokat. Ráadásul – derült ki – az interjú megjelenése után nagy számban töröltek fájlokat a gépről. F. Gábor egyébként az adat- és képtörlést nem tagadta, elmondása szerint azok személyes adatok voltak.  A nem jogerős ítélet kihirdetése után az ügyész súlyosításért, F. Gábor és jogi képviselője felmentésért fellebbezett. 
A férfi a Magyar Hangnak küldött közleményben ragált a történtekre 
– : ijesztő és szomorú egy ilyen kirakatperbe kerülni, majd 2,5 év után ezt az ítéletet hallgatni. Határozott álláspontom, hogy kellett egy belső balek és csekély vigasz, hogy a korábban hangoztatott büntetési tételek helyett egy rendkívül enyhének számító pénzbüntetést kaptam

– fogalmazot,t utalva arra, hogy a vádemeléskor az ügyészség közölte, a terhére rótt bűncselekményért akár három éves szabadságvesztés is kiszabható.
a 2016 karácsonyán megjelent interjú után a tulajdonosváltáson átesett kiadónál belső vizsgálatot indítottak, erre hivatkozva fejeztek le több szerkesztőséget: öt vezető szerkesztőt közvetlenül karácsony után kirúgtak. Két, a Fejér Megyei Hírlaptól elbocsátott munkatárs ugyanakkor beperelte a Mediaworks-öt, és jogerősen pert is nyertek korábbi munkáltatójukkal szemben.
Szerző
Frissítve: 2019.09.09. 18:43

Závecz: szoros a verseny, csaknem hibahatáron belül Karácsony és Tarlós

Publikálás dátuma
2019.09.09. 14:53

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A felmérés szerint pillanatnyilag 49:45 az állás a jelenlegi főpolgármester javára.
Lőtávolon belülre került Tarlós Istvánhoz képest az ellenzéki összefogás főpolgármesterjelöltje, Karácsony Gergely – írja a 444.hu. Egy, a portál birtokába került felmérés szerint ugyanis
pillanatnyilag 49:45 az állás Tarlós István javára.

A Závecz Research által szeptember 2-5. között felvett felmérésből az is kiderül, hogy
a jelöltek között választani tudó válaszadók 94 százaléka vagy a jelenlegi polgármestert, vagy összellenzéki kihívóját támogatja, vagyis lényegében kétszereplős a verseny.

A felmérésben még három főpolgármesterjelölt támogatottságára kérdeztek rá. Közülük a kellő számú ajánlást már leadó, nyilvántartásba vett Puzsér Róbertet a választani tudók 4 százaléka támogatja. A hivatalosan még nyilvántartásba nem vett Berki Krisztiánt és Thürmer Gyulát pedig a választani tudó válaszadók csupán 1-1 százaléka támogatja. A Závecz Research 800 budapesti polgárt kérdezett telefonon, a felmérés hibahatára +/-3,5%. Ez egyben azt is jelenti, hogy
Tarlós és Karácsony között egészen minimális, statisztikailag épp csak releváns a különbség Tarlós javára.

Szerző