Előfizetés

Tomboló vihar csapott le Szegedre, többen megsérültek (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.09. 16:59

Fotó: Szegedma.hu
Fákat döntött ki, bútorokat dobált az orkánerejű szél, elvitte a helyi nemzeti színház épületének tetejét is.
Váratlan vihar söpört végig Szegeden, több helyen is kitépek fák maradtak az óriási, becslések szerint 112 kilométer/órás sebességű, esővel kísért szélrohamok után. Az ítéletidőnek egy súlyos és egy életveszélyes sérültje is van a szeged.hu szerint – utóbbit a Széchenyi téren érte a vihar, és egy padon ült, mikor a mögötte álló platánfa kitört, és ráborult. A szeged.hu úgy tudja, hogy a helyszínen hárman is megsérültek, ketten közülük pedig a válságos állapotban lévő első áldozatnak próbáltak segíteni. A Csongrád megyei katasztrófavédelem beszámolója szerint a a platán alá szorult sérültet végül tűzoltók szabadították ki a törzs alól. Munkájukat a Szeged Televízió is követte:
A megyei katasztrófavédelem közel ötszáz riasztást kapott a vihar tombolása alatt, elsősorban Szegedről. A Pusztaszeri utcában egy társasház belső udvarát rongálta meg a szél, a Szabadkai úton faágak dőltek a villamossínekre és a felsővezeték is leszakadt. A Hajnóczy utcában szintén több faág zuhant az úttestre, a város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel eltávolították az ágakat. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán. 
A helyi lap hozzáteszi, hogy a A Lófaránál székeket és asztalokat vitt a szél, faágakat szakított le, a járókelők menekültek. A jogi kar épületének tetejét is megrongálta a vihar, cserepek estek az udvarba, a kültéri üveglift teteje betört. A jogi kar melletti épülete melletti ház tetejének egy része a Fekete sas utcába zuhant.
A Délmagyar pedig arról tett közzé videót, ahogy egy szélroham részben letépi a Szegedi Nemzeti Színház épületének tetejét, ahol ezek után már a nézőtérre esett az eső. A viharkárok miatt Szeged polgármestere, Botka László 200 millió forintot különített el a helyreállításra.
A vihar megbénította a térség közlekedését is: a Mávinform MTI-nek küldött tájékoztatása szerint Sztöbb vasútvonalon is fennakadások vannak. A közlemény szerint a szegedi fővonalon Szatymaz és Kiskundorozsma állomás között a vihar miatt több helyen faágak kerültek a felsővezetékre, ezért szünetel a vonatközlekedés ezen a szakaszon. Szatymaz és Szeged között pótlóbuszok viszik az utasokat, a szegedi vonalon egy-két órával hosszabb eljutási idővel kell számolni - várhatóan késő estig. Az InterCity vonatok Cegléd és Szeged között felármentesen vehetőek igénybe. A Szeged-Békéscsaba vonalon Hódmezővásárhely és Kútvölgy között fa dőlt a vasúti pályára, ezért a tervezetten Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő pótlóbuszok meghosszabbított útvonalon, Kútvölgyig járnak. A Szentes-Orosháza vonalon is fakidőlés okozott fennakadást, ott a forgalom már újraindult

Dobrev: El fogjuk érni, hogy az önkormányzatok közvetlenül az EU-nál pályázhassanak fejlesztési pénzekre

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.09. 16:40

Fotó: Bernáth Dániel
A DK EP-képviselője szerint a Fidesz azzal „ijesztgeti” a választókat, hogy ha nem a kormánypártokra szavaznak, akkor nem jut majd pénz a városoknak és a falvaknak.
A Demokratikus Koalíció(DK) el fogja érni az Európai Parlamentben (EP), hogy az önkormányzatok közvetlenül az EU-nál pályázhassanak fejlesztési pénzekre, így kikerülve az „Orbán-kormány korrupt rendszerét” – mondta Dobrev Klára, a párt EP-képviselője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Dobrev Klára szerint az önkormányzati kampányban a Fidesz azzal „ijesztgeti” a választókat, hogy ha nem a kormánypártokra szavaznak, akkor nem jut majd pénz a városoknak és a falvaknak, ez a fenyegetés azonban ma már üresen cseng. Hozzátette: az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése alapján a EU pontosan tudja, hogy a Orbán-kormány a „legkorruptabb” kabinet, így a jövőben minden eurócentet meg fognak gondolni, amit ennek a kormánynak a kezére bíznak. Dobrev Klára hangsúlyozta: a DK EP-képviselőjeként és az Európai Parlament alelnökeként a EU legfontosabb döntéshozóival folytatott tárgyalásain pontosan látja azt a szándékot, hogy kialakuljon egy olyan pályázati rendszer, amelyben a források jelentős részére közvetlenül lehetne pályázni az EU-nál. Jelezte: ezért dolgozik majd a következő időszakban, és személyes garanciát vállal arra, hogy komoly előrelépést érnek majd el az ügyben. Úgy vélte: az EU meg fog változni a következő hetekben és hónapokban, ezért akik a demokratikus, közös ellenzéki jelöltekre szavaznak, biztosak lehetnek abban, hogy nemhogy nehezebb, hanem még talán könnyebb is lesz forrásokhoz jutni. Ugyanakkor – folytatta – „nehéz idők elé néznek” azok a fideszes önkormányzatok, amelyek semmit más nem csináltak az utóbbi időszakban, mint végrehajtották a pártközpont utasításait. Arra a kérdésre, hogy pontosan hogyan alakulhat majd át 2020-tól az uniós pályázati rendszer, Dobrev Klára kifejtette: egyrészt egy általános uniós szabály szerint megnövelik azon források összegét, amelyekre eddig is közvetlenül pályázhattak önkormányzatok és civil szervezetek. Másrészt – folytatta – amennyiben a Magyarország ellen folyamatban lévő hetes cikkely szerinti eljárás miatt hazánk támogatásoktól esik el, akkor azért fog dolgozni, hogy az EU a Magyarországnak szánt forrásokat rakja félre és ezeknek a terhére nyissa meg az önkormányzatok és civil szervezetek számára a pályázás lehetőségét.
A tájékoztatón részt vettek az önkormányzati választásokon közös ellenzéki támogatással induló DK-s jelöltek: Niedermüller Péter VII. kerületi polgármesterjelölt, valamint László Imre, a XI. kerület, Élő Norbert XII. kerületi, Németh Angéla XV. kerületi, Nemes Gábor XVI. kerületi és Gy. Németh Erzsébet XVII. kerületi polgármester-jelölt, akikkel Dobrev Klára a sajtótájékoztató után megbeszélést folytatott. Barkóczi Balázs, a DK szóvivője kérdésre válaszolva megerősítette: a DK minden jelöltjének sikerült összegyűjtenie a megfelelő számú ajánlást és a párt minden megyében állít majd listát az önkormányzati választáson. A szóvivőt a Magyar Nemzet hétfői cikkéről is kérdezték, amelyben a napilap azt írta: feltételezhető, hogy csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék. Barkóczi Balázs arra hívta fel a figyelmet: a cikk a „feltételezhető” szóval kezdődik. Úgy értékelt: közelednek a választások, a Fidesz pedig fél és megpróbál félelmet gerjeszteni. Hozzátette: amíg nincsenek konkrétumok, addig a Fidesz félelmeit, „fantazmagóriáit, feltételezéseit” nem szeretné kommentálni. Arra a kérdésre, hogy Dobrev Klára fenntartja-e azt az álláspontját, hogy Brüsszel ne térítse meg a határvédelmi költségeket Magyarországnak, a szóvivő úgy reagált: felháborító, hogy Orbán Viktor „a legfontosabb politikai termékét, a határkerítést is lopásra használja fel”. Úgy fogalmazott: 270 milliárd forintból, méterenként másfél millióért sikerült egy „düledező drótkerítést” felhúzni, amit most a magyar és az európai uniós adófizető polgárokkal akarnak kifizettetni. „Nem fogjuk ezt hagyni” – jelentette ki a DK szóvivője.

Karácsony: A stadionépítés felesleges pénzszórás, a lopás szinonimája

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.09. 16:35

Fotó: Karácsony Gergely Facebook oldala
Tarlós István ahelyett, hogy a budapestieket képviselné, láthatóan azt érzi feladatának, hogy a kormánnyal legyen jóban – mondta az ellenzék főpolgármester-jelöltje.
Felesleges pénzszórásnak, a lopás szinonimájának tartja a stadionépítéseket Karácsony Gergely, aki ehelyett az egészségügyre fordítaná a magyar adófizetők pénzét. A baloldali ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje hétfőn Budapesten, a IX. kerületi Groupama Aréna előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az elmúlt időszakban Budapesten sok száz milliárd forintot vittek el a sportberuházások, és nincs végük: a Groupama Arénával szemben épül egy kézilabdacsarnok, néhány kilométerrel arrébb a Duna-parton egy atlétikai csarnok készül, de hasonló sportberuházások lesznek Csepelen, a Hegyvidéken és Újpesten. Hozzátette: Tarlós István főpolgármester ahelyett, hogy a budapestieket képviselné, láthatóan azt érzi feladatának, hogy a kormánnyal legyen jóban, márpedig a kormány Budapesten mindenhol stadiont akar építeni. Karácsony Gergely elmondta, azért kezdték el a Stadion Stop aláírásgyűjtésüket, hogy a kormány állítsa le ezeket a meggondolatlan beruházásokat és az azokra szánt forrásokat az egészségügy fejlesztésére fordítsa. Baranyi Krisztina ferencvárosi ellenzéki polgármesterjelölt arra hívta fel a figyelmet, hogy a „csilliárdokért” épített, hamarosan elkészülő Puskás Ferenc Stadionban nem lehet nemzetközi atlétikai versenyeket rendezni, ezért Ferencváros legjobb adottságú, Duna-parti telkén építenek fel egy olyan stadiont, amely kizárólag a 2023-as atlétikai világbajnokság idején lesz tele emberekkel. Elmondta, a stadiont „cipőkanállal” tervezték egy picike területre, ahol semmilyen infrastruktúra nem áll majd rendelkezésre, még parkolót sem tudnak építeni mellé, annyira szűk a hely. Lesz viszont egy torony helikopterleszállónak – tette hozzá. Hangsúlyozta, meg fogják állítani Ferencváros legértékesebb telkeinek, házainak nagyon hosszú ideje történő kiárusítását.
Volt kérdés arról, hogy a Magyar Nemzet című napilap birtokába jutott dokumentumok szerint feltételezhető, hogy csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra a fővárosi, a józsefvárosi ellenzék. Karácsony Gergely határozottan cáfolta ezt az információt, amely egy, a Facebookon közzétett fotón alapszik. Elmondta, ha valaki törvénytelenséget követ el, ritkán szokta fotóval dokumentálni és nyilvánosságra hozni. Sem a VIII. kerületi, sem más kerületi kampányban nem használnak fel olyan adatokat, amelyeket a törvény tilt, például az ajánlóíveket aláírók adatait – rögzítette, hozzátéve, csak és kizárólag olyan állampolgárokkal vannak kapcsolatban, akik ehhez a törvényeknek megfelelően hozzájárultak. Karácsony Gergely szerint a fotón az szerepel, ahogy ellenőrzik, hogy minden ajánlóív visszaérkezett-e. Úgy fogalmazott: „a Fidesz, Kubatov Gábor pártja meg aztán végképp ne vádoljon senkit”.