Nyolc ember megsérült egy repülőn leszállás közben Berlinnél

Publikálás dátuma
2019.09.09. 20:21

Fotó: Paul Zinken / AFP / dpa Picture-Alliance
Az Eurowings Airbus 319 típusú gépe röviddel a landolás előtt került turbulenciába.
Erős turbulencia miatt több utas is megsérült hétfőn egy repülőn leszállás közben a berlini Tegel nemzetközi repülőtérnél. A német főváros tűzoltóságának adatai szerint nyolc ember sérült meg, hatot kórházba szállítottak. Egyiküket súlyos, de nem életveszélyes gerincsérüléssel. Az Eurowings légitársaság Airbus 319 típusú repülőgépe röviddel landolás előtt került turbulenciába. A gép rázkódása azért vezethetett sérülésekhez, mert több utas nem kötötte be a biztonsági övét. A dél-olaszországi Lamezia Terme városából érkezett géphez négy mentőautóval és két mentőorvosi autóval vonultak ki. A baleset nem okozott fennakadást a repülőtér forgalmában – számolt be a Rundfunk Berlin-Brandenburg regionális közszolgálati médiatársaság.
Szerző

Távozik a londoni alsóház elnöke

Publikálás dátuma
2019.09.09. 19:09

Fotó: AFP / PRU
Ha lesz a jövő hónapban előrehozott parlamenti választás, akkor annak időpontjában, választások híján pedig október 31-én köszön le John Bercow.
Távozik tisztségéből legkésőbb október végén John Bercow, a brit parlament alsóházának elnöke. Bercow, aki 2009 júniusa óta tölti be ezt a tisztséget, hétfőn közölte: ha lesz a jövő hónapban előrehozott parlamenti választás, akkor annak időpontjában, választások híján október 31-én – a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) jelenleg érvényes határnapján – köszön le a parlamenti kamara éléről. Döntését bejelentő alsóházi felszólalásában Bercow kijelentette: meggyőződése szerint az okozza a legkisebb felfordulást és az legdemokratikusabb, ha az októberi utolsó vitanap után távozik. A Brexit jelenlegi határidejére utalva hozzátette, hogy október második fele „meglehetősen élénknek bizonyulhat” az alsóházban, és ez azt igényli, hogy abban a rövid időszakban még egy „tapasztalt egyén” – vagyis ő – irányítsa a parlamenti ügymenetet. Az 56 esztendős Bercow az alsóház 157. elnöke azóta, hogy a tisztség a jelenlegihez valamelyest hasonló formában és azonos elnevezéssel 1377-ben kialakult. Ő egyben az első, zsidó vallását gyakorló elnöke a választott törvényhozói kamarának. A II. világháború óta ugyancsak ő az első olyan elnöke az alsóháznak, akinek megbízatása alatt négy miniszterelnök – Gordon Brown, David Cameron, Theresa May és Boris Johnson – követte egymást. Bercow a Tony Blair vezette Munkáspárt földcsuszamlásszerű győzelmét hozó 1997-es választásokon, az akkor ellenzékbe került – jelenleg kormányzó – Konzervatív Párt képviselőjeként jutott be az alsóházba. A brit parlamenti konvenció alapján az alsóház mindenkori elnökének meg kell szüntetnie tagságát abban a pártban, amelyet elnökké választásáig képviselt, és Bercow is így tett, amikor 2009-ben az alsóház élére választották. John Bercow-t az elmúlt hónapokban súlyos bírálatokkal illették a Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának képviselői, akik megkérdőjelezték pártatlanságát a Brexit-folyamat parlamenti ügymenetének irányításában. Többször komoly konfliktus támadt közte és a kormány között is, legutóbb például márciusban, amikor egy 1604-ben kelt parlamenti precedensvégzésre hivatkozva megtiltotta, hogy Theresa May akkor miniszterelnök az EU-val kötött Brexit-megállapodás nem sokkal korábban elvetett verzióját „változatlan vagy jórészt változatlan” formában újból a ház elé terjessze. A konfliktus jeleként a Konzervatív Párt nemrégiben bejelentette, hogy a parlamenti konvenciókkal szakítva ellenjelöltet állít Bercow-val szemben a házelnök választókerületében a következő választásokon. Ez mindazonáltal jelentőségét vesztette, miután Bercow hétfőn bejelentette októberi távozását. Az íratlan hagyományok alapján a házelnöki posztra a két legnagyobb parlamenti erő, a Konzervatív Párt és a Munkáspárt felváltva állít jelölteket, így ha ezt a konvenciót betartják, az alsóház következő elnöke a Munkáspárt frakciójából kerülhet ki.
Szerző

Vízzel teli aknában találták meg egy másfél éves szlovák kisfiú holttestét

Publikálás dátuma
2019.09.09. 18:35
Illusztráció
Fotó: Horst Galuschka / AFP
A mentők megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.
Szombaton este egy aknából húzták ki egy másfél éves kisfiú holttestét a sabivoni járásbeli Ostrovany községben – írja a parameter.sk. A cikk szerint a fiút mintegy húsz percen át keresték, mire megtalálták a vízzel teli aknában, közel ahhoz a házhoz, amelyben a családjával éltek. Jozef Minár mentőszolgálati szóvivő közölte, hogy miután kihúzták az aknából, még megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel. A kisfiú egyik rokona a Joj TV-nek arról számolt be, hogy a közelükben játszott a kisfiú, de aztán szem elől tévesztették, egy idő után pedig azt kezdték kiabálni, hogy beleesett az aknába. A rendőrség vizsgálja, milyen körülmények között esett bele, Jana Ligday rendőrszóvivő közlése szerint büntetőeljárás indult az ügyben.
Szerző
Témák
Szlovákia akna