Előfizetés

Ha Karácsony nyer, Orbán érvényteleníti a fővárosi paktumot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.09. 21:49

Fotó: Népszava
Mert azt kimondottan Tarlós Istvánnal kötötte meg. Ezzel semmissé válna több fejlesztési megállapodás is.
Kifejezetten Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester között jött létre a tavaly novemberi, 15 pontos egyezmény – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, megjegyzését elsőként a hvg.hu szemlézte. A kérdéses paktumban többek között megállapodtak 
• a főváros önállóságában illetve a főpolgármester jogainak csorbítatlanságában • a rendszeres egyeztetésben, • a Fővárosi Közfejesztések Tanácsának létrehozásában, • egy 2030-ig szóló városfejlesztési tervben, • az M3-as metró felújításához szükséges állami fedezet biztosításában. 
Gulyás azt mondta, ez egy politikai, és nem egy közjogi megállapodás, ilyen értelemben az kettejük között érvényes. Kérdésre válaszolva megerősítette: a megállapodás szövegében is az szerepel, hogy ez Tarlós István főpolgármestersége idejére érvényes, vagyis azt szó szerint kell venni. Ezek voltak amúgy azok a feltételek, amelyekkel Tarlós vállalta, hogy újra elindul a főpolgármesteri posztért. 

Kedden már otthon hagyhatja az ernyőt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.09. 21:13
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Napsütéses időre készülhetünk, napközben akár 25 fok is lehet az előrejelzés szerint.
A tocsogós hétfő után derült lesz a kedd – írja prognózisában az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mint jelzik, az éjszaka második felére a keleti tájakon is megszűnik a csapadék és kiderül az ég, majd nyugat felől fátyolfelhők sodródnak fölénk. Hajnalban helyenként pára- illetve ködfoltok is kialakulhatnak. A légmozgás mindenütt mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14 fok között alakul. A felhősebb keleti tájakon lesz enyhébb a hajnal.  
Gyorsan feloszlanak a reggeli pára és ködfoltok is, után pedig túlnyomóan napos idő várható kevés fátyolfelhővel. Csapadékra nem kell készülnünk. A keleti, délkeleti szél jobbára mérsékelt marad, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul – olvasható keddi előrejelzésben. 

Megvan az önkormányzati szavazólap sorrendje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.09. 20:32

Fotó: Népszava
Tarlós István lesz az első, majd Berki Krisztián, Thürmer Gyula, Puzsér Róbert és Karácsony Gergely következik.
Kisorsolta a főpolgármester-jelöltek szavazólapi sorrendjét hétfőn a Fővárosi Választási Bizottság (FVB), eszerint a lapon egyelőre öt jelöl szerepel. A főváros honlapján közzétett határozat szerint az október 13-ai voksoláson Tarlós István lesz az első a szavazólapon. A kormánypárti főpolgármestert a celeb Berki Krisztián, a Munkáspárt vezetője Thürmer Gyula, a független Puzsér Róbert és az ellenzék közös jelöltje, Karácsony Gergely követi. Ha a főpolgármester-aspiránsok ajánlásainak ellenőrzéseinél kiderül, hogy egy jelöltnek nincs meg a szükséges 5 ezer érvényes ajánlása – vagy mert visszalép –, akkor kihúzzák, ezzel azonban a szavazólapon a jelöltek egymáshoz viszonyított sorrendje már nem változik meg. Karácsony Gergely egyébként több mint 16 ezer jelölést adott le augusztus végén. Tarlós Istvánnak néhány óra alatt jött össze a kellő számú szignó, több mint 12 ezer. Puzsér Róbert 6300, míg Berki Krisztián a határidő előtt állítása szerint csaknem tízezer aláírást gyűjtött. Thürmer Gyula Facebookján az utolsó hír egyelőre egy szeptember 8-ai Facebook-poszt, amelyben mindenkit arra kér, hogy segítsen, hiszen „még nincs meg minden ajánlás.”