Bizalmat szavazott az olasz parlament alsóháza Conte koalíciós kormányának

Publikálás dátuma
2019.09.09. 22:39

Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP
A képviselők 343:263 arányban döntöttek, két képviselő tartózkodott.
Bizalmat szavazott hétfő este az olasz parlament alsóháza az új olasz kormánynak. Az MTI összefoglalója szerint a képviselők 343:263 arányban szavaztak bizalmat a párton kívüli Giuseppe Conte miniszterelnök koalíciós kormányának, amely az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) szövetségéből alakult. Két képviselő tartózkodott a szavazástól. Kedden a felsőházban tartanak hasonló bizalmi szavazást. A testületben csekély többsége van a koalíciónak. 
Mint megírtuk, Giuseppe Conte olasz kormányfő a képviselőházban hétfő este tartott beszédében hitet tett az Európai Unió mellett és a transzatlanti viszony erősítéséért szállt síkra, ami mindenképpen jelentős változás előző kormányához képest. Matteo Salvini előző belügyminiszter, a Liga elnöke ugyanis folyamatosan bírálta Brüsszelt és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel törekedett jó kapcsolatokra. Conte utalt arra, hogy enyhébb hangnem lesz jellemző kormányára, egyúttal reformokat helyezett kilátásba. Conte egyik célja a dublini egyezmény újratárgyalása. Törekvésében támogatókra is lelhet, Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter nem zárkózott el ettől. A kormány számára azért lenne fontos előrelépést elérni ebben a kérdésben, mert ugyan nyilvánvalóan szakítani akar Salvini bevándorlásellenes politikájával, de egyúttal nem hagyhatja figyelmen kívül azt a tényt, hogy a lakosság egy jelentős részének tetszett a bevándorlókkal szembeni kemény bánásmód. Conte elmondta, a bevándorlás kérdéséről már eszmét cserélt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. Amikor a migrációról beszélt, az ellenzék többször bekiabálásokkal próbálta megzavarni. (Beszéde idején a parlament előtt tüntettek a Liga és az Olasz Testvériség szélsőjobboldali párt hívei.)
Szerző

Lövöldözés tört ki a hollandiai Dordrechtben, hárman meghaltak

Publikálás dátuma
2019.09.09. 20:36

Fotó: NIELS WENSTEDT / AFP
Egy ember pedig súlyosan megsérült. A rotterdami rendőrség jelenleg is vizsgálja a történteket.
Fegyveres támadás vagy összecsapás történt hétfőn este a hollandiai Dordrecht városában, nem messze Rotterdamtól:  Sajtóhírek szerint egy lakóházban történt a lövöldözésaz  A NOS holland közszolgálati televízió egyelőre nem tudott beszámolni részletekről, nem tudni még azt sem, hogy vannak-e halottak - írta az MTI.
Az euronews.com viszont már gyilkosságról tudósít: a rotterdami rendőrség Twitter-bejegyzését idézve számos áldozatot említenek – a bejegyzés szerint Heimerstein városrészben történt a vérontás. A helyszínre mentőhelikopterek és mentőautók érkeztek. Más források három halálos áldozatról számolnak be.
A rotterdami rendőrség fél kilenc körül megerősítette, a lövöldözésnek három halálos áldozata és egy súlyos sérültje van  
Szerző
Frissítve: 2019.09.09. 20:57

Nyolc ember megsérült egy repülőn leszállás közben Berlinnél

Publikálás dátuma
2019.09.09. 20:21

Fotó: Paul Zinken / AFP / dpa Picture-Alliance
Az Eurowings Airbus 319 típusú gépe röviddel a landolás előtt került turbulenciába.
Erős turbulencia miatt több utas is megsérült hétfőn egy repülőn leszállás közben a berlini Tegel nemzetközi repülőtérnél. A német főváros tűzoltóságának adatai szerint nyolc ember sérült meg, hatot kórházba szállítottak. Egyiküket súlyos, de nem életveszélyes gerincsérüléssel. Az Eurowings légitársaság Airbus 319 típusú repülőgépe röviddel landolás előtt került turbulenciába. A gép rázkódása azért vezethetett sérülésekhez, mert több utas nem kötötte be a biztonsági övét. A dél-olaszországi Lamezia Terme városából érkezett géphez négy mentőautóval és két mentőorvosi autóval vonultak ki. A baleset nem okozott fennakadást a repülőtér forgalmában – számolt be a Rundfunk Berlin-Brandenburg regionális közszolgálati médiatársaság.
Szerző