Egyre gyakoribb a bélrák a fiatalok körében

Publikálás dátuma
2019.09.10. 09:49

Fotó: MENDIL/BSIP / AFP
Egy globális kutatás szerint 19 országban emelkedett az 50 év alatti béldaganatosok száma. A jelenség okairól egyelőre keveset tudnak a szakemberek.
A Gut című szaklapban bemutatott kutatás elsőként foglalja össze 43 ország 20-49 éves és az 50 év feletti korosztályában előforduló bélrákos esetek adatait. Korábban is végeztek már olyan kutatást, amely az 50 év alatti felnőttek bélrákos megbetegedéseinek növekvő számára utalt. "A témában végzett eddigi kutatások azonban csak egyes országokkal és régiókkal foglalkoztak" - mondta el Michael Hoffmeister, a heidelbergi Német Rákkutató Központ epidemiológusa és táplálkozáskutatója, aki maga nem vett részt a vizsgálatban. 
Az új kutatás globális áttekintést ad. Az eredmények szerint Dél-Koreában 2008 és 2012 között évente 100 ezer ötven év alattiból 12,9-nél jelentkezett bélrák. Ezzel az ország a fiatal felnőttek megbetegedési arányát tekintve listavezető.
Rebecca Siegel, az atlantai ACS munkatársa elmondta, annak kockázata, hogy fiatalabb emberek betegedjenek meg béltumorban, még mindig kisebb, mint idősebbek esetében. Az ötven felettiek körében regisztrált bélrákos esetek aránya Szlovákiában a legmagasabb, 100 ezer főre 192,5 eset jut. A legalacsonyabb az indiai Csennaiban, ahol 27,5 eset jut 100 ezer főre. "A fiatal felnőttekre vonatkozó adatok nagyon nyugtalanítóak" - mondta Hoffmeister.
A kutatók figyelmét leginkább az egy évtizeden belül tapasztalható változások keltették fel, amelyet 36 ország esetében mutatott ki a vizsgálat. A bélrákos esetek aránya az 50 év alattiaknál 14 országban stabil maradt, három országban - Ausztriában, Olaszországban és Litvániában - visszaesett, 19 országban pedig emelkedett. Ezen belül 9 országban - Ausztráliában, Dániában, Németországban, Nagy-Britanniában, Kanadában, Új-Zélandon, Svédországban, Szlovéniában és az Egyesült Államokban - a fiataloknál tapasztalt emelkedés mellett az idősek esetében csökkent vagy állandó maradt a bélrákos esetek aránya.
A fiataloknál regisztrált betegségek okairól egyelőre keveset tudnak a kutatók. A tanulmány szerzői szerint megváltozhatott az emberek táplálkozási és életstílusa, mert sok országban áttértek a nyugati életmódra, így elterjedtek a túlzottan feldolgozott élelmiszerek és a gyorsételek. A gyerekeknek gyakran adott antibiotikumok is állhatnak a háttérben, valamint folynak a viták a túlsúly szerepéről is. Mindez egyelőre csak spekuláció - mondta el Hoffmeister. Hoffmeister szerint a bélrákszűréseknek is köszönhető, hogy több iparosodott országban visszaesett az idősebbek körében a megbetegedések száma. Osztrák szakértők szerint az 50. életévtől mindenkinek tízévente kellene kolonoszkópiát, vagyis béltükrözést végeztetnie.
Szerző
Témák
bélrák

Több mint 100 gyors rádiókitörést észlelt egy kínai űrteleszkóp

Publikálás dátuma
2019.09.09. 16:21

Fotó: Ou Dongqu/XINHUA / AFP
Titokzatos jeleket, úgynevezett gyors rádiókitöréseket (Fast Radio Burst, FRB) észlelt az űrből egy, a Földtől mintegy három milliárd fényévnyi távolságra lévő forrásból a kínai óriásteleszkóp.
Az észlelés után a tudósok egyeztetik és feldolgozzák a jeleket – közölték a Kínai Tudományos Akadémia Állami Csillagvizsgáló Intézetének (NAOC) kutatói. 
A fél kilométer átmérőjű, FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) néven emlegetett rádiótávcső a valaha épített legnagyobb és legérzékenyebb rádióteleszkóp.       
A gyors rádiókitörések a legfényesebb kitörések az univerzumban. Azért nevezik őket gyorsnak, mert a jeleik rövidek, alig néhány milliszekundumosak. Eredetüket még nem tudták megmagyarázni. Az ismétlődő kitörések észlelése azonban segíthet a rádiókitörések fizikai mechanizmusának és eredetének megismerésében.
A kínai tudósok egy nagyon érzékeny műszert szereltek a teleszkópra, amellyel megfigyelték az FRB121102 nevű FRB-forrást. Ezt először 2015-ben észlelte a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium. Augusztus végétől szeptember elejéig több mint 100 kitörést észleltek a forrásból. Ez a valaha észlelt legmagasabb számú kitörés.
A Pingtang megyei karsztvölgyben álló FAST építése 2016 szeptemberében fejeződött be, rendszeres működését idén szeptemberben kezdi el. Több mint tíz ország és régió kutatói terveznek megfigyeléseket a teleszkóppal, amellyel a korábban kivitelezhetetlen kutatások is lehetővé válnak. A gravitációs hullámok, az exobolygók, az ultranagy energiájú kozmikus sugárzás (UHECR), a csillagközi anyag megismerésében, a csillagászati, asztrofizikai és alapvető fizikai ismeretek bővítésében is nagy szerepe lehet a jövőben.
Szerző
Témák
űrteleszkóp

Egyben, de irányíthatatlanul fekszik az indiai holdraszálló a „kemény leszállás” után

Publikálás dátuma
2019.09.09. 14:42

Fotó: HANDOUT / AFP
„Egy darabban, megdőlve fekszik” az indiai Csandraján-2 űrszonda Vikram leszállóegysége a Holdon – közölte hétfőn az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO).
Vasárnap ugyan megtalálták a Hold felszínén a második indiai űrmisszió, a Csandraján-2 űrszonda leszállóegységét, de mivel kapcsolat nem volt a Vikram nevű modullal, nem lehetett tudni, milyen állapotban ért földet. A Hold körül keringő indiai űrszonda fedélzetén lévő kamerával készült és hétfőn küldött képek szerint a leszállóegység „kemény leszállást” hajtott végre közel a tervezett helyszínhez.
„A leszállóegység ott van egyetlen darabban, nem tört össze. Megdőlt helyzetben van”

– idézte az ISRO illetékesét hétfőn a média.

 A holdraszálló egység és a rover élettartama egy holdi nap, azaz 14 földi nap.
A leszállóegységgel szombat hajnalban szakadt meg a kapcsolat, mindössze pár perccel azelőtt, hogy talajt ért volna a Hold eddig felfedezetlen térségében, annak déli sarkvidékén. Az ISRO szerint a Vikram már 2,1 kilométerre megközelítette a Holdat, amikor elveszett vele a kapcsolat.
A híradások egy másik ISRO illetékest is idéztek, aki hétfőn arról beszélt, hogy a leszállóegységgel csak akkor lehetne helyreállítani a kapcsolatot, ha könnyen landolt volna és minden rendszere működne. 
„Van tapasztalatunk abban, hogy visszanyerjük az elveszett kapcsolatot egy űrhajóval, amely földkörüli pályán kering. De a Vikram esetében ez a műveleti rugalmasság nem áll fenn. A leszállóegység már a Hold felszínén fekszik, és nem tudjuk irányítani”

– mondta a szakember.

Szerző