Orbán szeretné, ha Ausztria segítene megvédeni Európát a bevándorlóktól

Publikálás dátuma
2019.09.10. 17:03
Orbán Viktor és Norbert Hofer
Fotó: Orbán Viktor / Facebook
És abban is bízik, hogy a szomszédos ország nemet mond a politikai iszlámra.
Magyarország érdekelt abban, hogy Ausztria ezután is határozottan utasítsa el a terrorizmus minden formáját, továbbra is mondjon nemet a politikai iszlámra, és segítsen megvédeni Európát a migránsoktól – mondta Orbán Viktor az MTI szerint, miután a hivatalában fogadta Norbert Hofert, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökét. A miniszterelnök hozzátette, reméli, Ausztriának stabil és erős kormánya lesz a szeptember végi előrehozott parlamenti választás után. Ausztriát stratégiai, történelmi partnernek nevezte, és kiemelte, hogy Magyarország érdekelt Ausztria sikerében. Norbert Hofer azt mondta, bízik a választási sikerben, és reméli, a választás után kormányzati szinten is folytatódhat az eddigi gyümölcsöző együttműködés Magyarországgal. Az FPÖ elnöke is nagyon fontosnak nevezte a politikai iszlám elleni védekezést – írja az MTI. 
Szerző

Elhagyhatta a kórházat a Líbiában megsebesült magyar fotós

Publikálás dátuma
2019.09.10. 16:10

A férfi utazhat, de itthon további kezelésekre lesz szüksége a teljes felépüléshez.
A Tripoliban lévő nagykövetség munkatársai meglátogatták a Líbiában megsérült magyar fotóriportert, aki jól van, elhagyhatta a kórházat, és már a reptérre készült – jelentette be Menczer Tamás, a külügy tájékoztatásért is felelős államtitkára kedd délután egy Facebook-posztban. Líbiai kezelőorvosa szerint a férfi utazhat, de itthon szükség lehet további kezelésekre a teljes felépüléshez.
Hétfő késő este a  Libya Observer írta meg, hogy megsérült a líbiai kormány és a lázadók közötti összecsapásban egy magyar szabadúszó fotós, Szabó Gergely Hoang Viet a főváros, Tripoli déli részén. A fotóst egy közeli kórházban megoperálták. Az értesülést a magyar Külügyminisztérium megerősítette, egyben a líbiai kormányzati tájékoztatásra hivatkozva cáfolta a fotóriporter korábbi, elrablásáról szóló híreket. Hétfőn – névtelen forrásokra hivatkozva – a Lana nevű líbiai hírügynökség azt írta, hogy Szabót vasárnap este elrabolta a Tripoli belvárosában, az Aburgeba mecset közelében lévő szállodájából egy fegyveres csoport és elhurcolta, csak a kísérője tudott elmenekülni. Később az „Elkedwa” nevű arab nyelvű Facebook-fiókon egy fotó is megjelent a fiatalemberről, amint mosolyogva a győzelem jelét mutatja egy terepszínű ruhás, szakállas férfi mellett. Órákkal később egy újabb fotó is előkerült Szabóról a Libya Observer Twitter oldalán, itt már egy kórházi ágyon ült, kezén, fején több kötéssel. A kísérőszöveg szerint Szabót már az RTL újságírójának-fotóriporterének írták le, aki munkája közben megsérült, amikor dél-tripolinál Kalifa Haftar drónokkal támadta meg a kormánycsapatokat. Érdeklődésünkre azonban az RTL-nél kijelentették: az M-RTL Zrt. alkalmazottai között nincs és korábban sem volt Szabó Gergely Hoang Viet nevű személy. Ami biztos: a fiatal fotós korábban is kereste a háborús övezeteket, így 2016 őszén szabadúszó újságíróként kapott akkreditációt az ukrán honvédelmi minisztériumtól, hogy kiutazzon Ukrajnába, a donyecki frontra. Akkor két hetet töltött a frontvonalon. Kiderült közben az is, hogy Szabó csak szabadidejében látogat háborúkat, mivel főállásban az Ernst and Young egyik cégjogásza. A társaságnál lapunknak annyit közöltek: „Értesültünk a dr. Szabó Gergely munkatársunkat érintő hírekről. Folyamatosan együttműködünk a hatóságokkal, annak érdekében, hogy Gergely mihamarabb hazatérjen.”
Témák
Líbia sajtó
Frissítve: 2019.09.10. 18:30

Financial Times: Budapest a hetedik legjobban bekamerázott európai város

Publikálás dátuma
2019.09.10. 15:59
Képünk illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
London bőven előttünk van, a kínai városok pedig aztán pláne.
A Hvg.hu szemlézte a Financial Times gyűjtését, amiből kiderül, hogy a magyar főváros az európai városok közütt a hetedik helyen végzett a köztéri kamerák ezer főre jutó számát tekintve. Londonban torát üli a Nagy Testvér, írja a lap, ott 68 kamera jut ezer emberre, de a világban a kínai Csungking viszi a pálmát 168 kamerával – ez utóbbi azért is nagy dolog, mert ott 8 millióan élnek. A magyar termés a lap szerint olyan 4 körül lehet, amivel Madrid mögé és Athén elé kerültünk. A második helyezett Berlin, a harmadik pedig Varsó. 
Szerző