Trump kirúgta a nemzetbiztonsági tanácsadóját

Publikálás dátuma
2019.09.10. 18:40

Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
„Nagyon nem értettem egyet vele néhány javaslatát illetően” – közölte az amerikai elnök.
Donald Trump amerikai elnök kérésére kedden lemondott John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója – jelentette a Fox televízió és több más amerikai médiumok. Mindezt Donald Trump amerikai elnök egyik Twitter-bejegyzésében is közölte.
„Előző éjjel tájékoztattam John Boltont, hogy többé nincs szükség a szolgálataira a Fehér Házban. Nagyon nem értettem egyet vele néhány javaslatát illetően, mint ahogy így voltak ezzel mások is a kormányzatban. Ezért felkértem őt, hogy mondjon le”

– írta mikroblogjában az amerikai elnök helyi idő szerint kedden délelőtt.

A Fehér Ház a kora délutáni órákban sajtótájékoztatót tart Mike Pompeo külügyminiszter és John Bolton részvételével.

A japánok a Csendes-óceánba öntik a fukusimai atomerőmű sugárszennyezett vizét

Publikálás dátuma
2019.09.10. 18:10
Fukusimában évtizedekbe telhet a helyreállítás FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHRISTOPHER FURLONG
Ezt Harada Josiaki japán környezetvédelmi miniszter közölte.
Azóta, hogy a létesítményt kilences erősségű földrengés rázta meg 2011. március 11-én, a Tokyo Electric Powernak (Tepco) több mint egymillió tonna sugárszennyezett vizet gyűjtött össze tartályokba a megrongálódott erőmű hűtőrendszeréből - írja az MTI.
Az üzemeltető tájékoztatása szerint a tartályok, amelyekbe a radioaktív vizet gyűjtik, 2022-re megtelnek.

Harada egy tokiói sajtóértekezletén mondta el, hogy az egyetlen lehetőség a probléma megoldására, ha az ezen időpont után összegyűjtendő vizet a tengerbe ömlesztik, ahol az felhígul. A kérdést szerinte a kormány meg fogja vitatni, ő pedig javaslatot tesz majd a megoldásra. A végső kormánydöntés előtt megvárják egy szakértői bizottság jelentését, a miniszter azonban nem beszélt arról, hogy mennyi vizet kell majd a tengerbe önteni. Ha szabad utat engednek a sugárszennyezett víz tengerbe öntésének, akkor a lépés kiválthatja az olyan szomszédos országok haragját, mint Dél-Korea, amely a múlt hónapban bekérette a szöuli japán nagykövetség rangidős tisztviselőjét, hogy számon kérje, mit tesz Japán a Fukusimában felgyülemlett radioaktív vízzel. A két ország között amúgy is feszült a viszony amiatt, hogy vita bontakozott ki közöttük a világháborús kényszermunkások kárpótlása ügyében.
A tengerparton fekvő atomerőművek rendszerint eresztenek valamennyi hűtővizet az óceánba.

Ez a víz tríciumot tartalmaz, a hidrogén radioaktív izotópját, amelyet nehéz leválasztani, és amelyet viszonylag ártalmatlannak tekintenek. A Tepco, amelyet a helyi halászok is rendszeresen bírálnak, tavaly beismerte, hogy a tartályokban felgyülemlett víz a trícium mellett más, szennyező anyagokat is tartalmaz.
Szerző

Orbán szeretné, ha Ausztria segítene megvédeni Európát a bevándorlóktól

Publikálás dátuma
2019.09.10. 17:03
Orbán Viktor és Norbert Hofer
Fotó: Orbán Viktor / Facebook
És abban is bízik, hogy a szomszédos ország nemet mond a politikai iszlámra.
Magyarország érdekelt abban, hogy Ausztria ezután is határozottan utasítsa el a terrorizmus minden formáját, továbbra is mondjon nemet a politikai iszlámra, és segítsen megvédeni Európát a migránsoktól – mondta Orbán Viktor az MTI szerint, miután a hivatalában fogadta Norbert Hofert, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökét. A miniszterelnök hozzátette, reméli, Ausztriának stabil és erős kormánya lesz a szeptember végi előrehozott parlamenti választás után. Ausztriát stratégiai, történelmi partnernek nevezte, és kiemelte, hogy Magyarország érdekelt Ausztria sikerében. Norbert Hofer azt mondta, bízik a választási sikerben, és reméli, a választás után kormányzati szinten is folytatódhat az eddigi gyümölcsöző együttműködés Magyarországgal. Az FPÖ elnöke is nagyon fontosnak nevezte a politikai iszlám elleni védekezést – írja az MTI. 
Szerző