Előfizetés

Egyre szorosabb a verseny, majdnem fej-fej mellett halad Tarlós és Karácsony

N. B. Gy
Publikálás dátuma
2019.09.11. 06:35

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Jelen állás szerint a kerületek szűk többségét veheti át az ellenzék.
Budapest választói térképe átrendeződni látszik: a hagyományosan jobboldali kertvárosi-polgári körzetekben és több budai kerületben erősödik a különböző ellenzéki pártok támogatottsága, míg a rutinszerűen balosnak tartott lakótelepi részeken és a peremvidékeken a Fidesz izmosodik. Az ellenzéki nyereség azonban egyelőre tömegesebb, mint a veszteség – ezt mutatja legalábbis információink szerint több belső mérés, méghozzá mindkét oldalon. A főpolgármester-jelöltek majdnem fej-fej mellett futnak, míg – jelen állás szerint – a kerületek szűk többségét veheti át az ellenzék. A két versengő erőkörnek ezúttal ugyanaz a stratégia hozhat sikert: a saját bázist kell csúcsra járatnia. Ez a Fidesz esetében annyit tesz, hogy a kerületekben direkt kampányeszközökkel, kopogtatással mozgósítanak, a központi kampányt pedig próbálják altatni, eljelentékteleníteni. Példának okáért a „Budapest nem cirkusz” plakát – amelyről Puzsér Róbert és Berki Krisztián társaságában tekint le Karácsony Gergely – funkciója nem az ellenzék megosztása, hanem a főpolgármester-választás komolytalanná tétele. Két dolog ugyanis megváltozott tavasz óta. Egyrészt Tarlós – a mérések szerint – elvesztette azt a versenyelőnyét, hogy az ellenzéki szavazók mintegy tíz százaléka hajlandó lett volna rá voksolni. Az ellenzék szerint ennek az az oka, hogy sikerrel ment át a „Tarlós Orbán bábja” üzenetük, így megkopott a városvezető „szakember jellege”. Így mára a jelenlegi főpolgármester támogatottsága szinte pont ugyanannyi, mint ahány politikailag aktív szimpatizánsa van Budapesten a Fidesznek. Másrészt a közbeszédben egyre inkább Karácsony-Tarlós-párviadallá egyszerűsödött a budapesti választás, és ebben a relációban Berki kedveltsége nem mérhető, Puzséré pedig egyre olvad – jelenleg 4 százalék a ZRI Závecz Research mérése szerint. (Ugyanez a kutatás úgy találta: Karácsonyt a választók 45, Tarlóst pedig 49 százaléka emelné a város élére.) Azaz a Fidesznek elemi érdeke, hogy minél alacsonyabb legyen a részvétel – és biztonsággal elvigye saját szavazóit.
Az ellenzéknek – magas részvételi arány esetén – mintegy 400 ezer voksra van szüksége a győzelemhez. Ez pedig kemény dió, hiszen a 2014-es önkormányzati választáson a budapesti választópolgárok mintegy 43 százaléka jutott el az urnákig, ami hozzávetőleg 592 ezer ember, és Tarlós István körülbelül 290,6 ezer szavazattal folytathatta. Ráadásul az összekapaszkodó ellenzéknek meg kell oldania, hogy egyaránt szóljon azokhoz, akik egyfajta Orbán-ellenes népszavazásnak fogják fel az önkormányzati választást, és azokhoz, akik a város ügyeiről akarnak hallani. Egy ilyen akadálypályán valóban veszélyes Karácsony győzelmére a pár százalékos Puzsér. Csakhogy a tapasztalatok azt mutatják: akik az ellenzéki oldalról hajlandók lettek volna Tarlósra átszavazni, azt leginkább a főpolgármester – mára megkopott – szakember-imidzse miatt tették volna. Következésképpen Puzsér nem balról visz: politikai hontalanokra és kiábrándult Tarlós-hívekre számíthat leginkább.

Reviczky Gábor önkormányzati lakást kapott, aztán beszállt a fideszes polgármester kampányába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.10. 21:56
Reviczky Gábor (balra) színész és Bácskai János Ferencváros (jobbról a 2.) fideszes polgármestere a kampányfotón
Fotó: Dr. Bácskai János / Facebook
"A mindennapi ingázás mind anyagilag, mind korából fakadóan megterhelő számára."
Szeptember 4-én Bácskai János polgármester soron kívül javasolta, hogy a színész egy 2,5 szobás, 82,27 m² alapterületű összkomfortos önkormányzati lakásba költözhessen a Ferenc téren - írja a 444.hu. A lap hozzáteszi: rá négy nappal, szeptember 8-án Bácskai János Facebook-oldalán büszkén mutatta be az őt támogató csapatát, ahol az első sorban ott áll a friss ferencvárosi lakos, Reviczky Gábor is (lásd. borítóképünket). Az indoklás így szól: "Naponta öt órát autózik (Reviczky Gábor - a szerk.), a folyamatos időveszteség miatt több szerepet is vissza kellett már mondania. Munkája főként a fővároshoz köti, a mindennapi ingázás mind anyagilag, mind korából fakadóan megterhelő számára." A 444.hu felhívja rá a figyelmet, hogy a Fideszt  vállaltan régóta támogató Reviczky piaci alapú lakásbérlésével kapcsolatban visszaélés nem merült fel. A szerződése határozott időre, egy évre szól. Az ingatlant nem sajátíthatja ki. A megállapított bérleti díj nagyon jutányos, de nem komikusan alacsony. A Kossuth-díjas színésznek havonta 138.962 forintot kell fizetnie, ami nagyjából a fele a Ferenc téri hasonló paraméterű lakások bérleti díjának.  

Felcsúton senki nem indul a fideszes jelölttel szemben a polgármesteri tisztségért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.10. 21:09

Fotó: Népszava / Népszava
Az aktuális kormánypárti polgármestert senki sem akarja legyőzni Orbán Viktor szülőfalujában.
Míg 2014-ben még kettő, tavaly már csak egy, idén pedig már egyetlen jelölt sem indul a polgármesteri székért a fideszes jelöltön kívül Felcsúton - írja az Azonnali.hu. A lap szerint az egyéni jelöltek számára az ajánlásgyűjtés időszaka hétfőn délután ért véget, ám addig csak és kizárólag Mészáros László István kormánypárti politikus, jelenlegi polgármester tűnt fel a jelöltek között a Valasztas.hu-n. Az Azonnali.hu emlékeztet: Mészáros László Istvánt azt követően választották polgármesterré Felcsúton – ahol Orbán Viktor miniszterelnök a gyermekkorát töltötte –, hogy az addigi településvezető, a gázszerelőből az ország leggazdagabb emberévé váló Mészáros Lőrinc lemondott a posztról 2018-ban.