Az olasz szenátus is bizalmat szavazott az új kormánynak

Publikálás dátuma
2019.09.10. 20:28

Fotó: RICCARDO DE LUCA / Anadolu Agency
Ezzel a Conte-kabinet megkezdheti munkáját.
Bizalmat szavazott kedd este az olasz parlament felsőháza is Giuseppe Conte miniszterelnök új koalíciós kormányának, jelentette be Maria Elisabetta Alberti Casellati, a szenátus elnöke - írja az MTI. Conte második kormányának hétfőn szavazott bizalmat az olasz parlament alsóháza. A 321 tagú szenátus jelen lévő tagjai 169:133 arányban támogatták az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) szövetségéből alakult kabinetet. Öt képviselő tartózkodott. Giuseppe Conte a szavazást megelőzően tartott beszédében kiegyensúlyozott vitára szólította fel az olasz pártokat a migrációs kérdésben a kikötők megnyitásáról vagy lezárásáról folytatott "eszelős szópárbaj" helyett. Az olasz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy második kormánya "többszintű" bevándorlási politikát fog folytatni. Az új koalíciós kormány több együttműködési megállapodást kötne a kibocsátó országokkal, és továbbra is aktívan küzd az embercsempészet ellen. A kormány több visszatoloncolási megállapodást is kötne az érintett országokkal. A kormányfő megerősítette minden szuverén állam jogát a bevándorlás szabályozására, viszont aktívabb integrációs politikáért szállt síkra a tartózkodási joggal rendelkező migránsok érdekében. Elmondta, hogy az illegális bevándorlásról már Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság megválasztott elnökével is egyeztetett. Hangsúlyozta, hogy ezt a problémát európai szinten kell kezelni. Beszédét az ellenzékbe szorult, Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes Liga képviselői ismételten közbekiáltásokkal zavarták meg. Salvini felszólalásában azt ígérte, hogy pártja lojális ellenzékként fog viselkedni az új koalíciós kormánnyal szemben. Ugyanakkor kijelentette: "Ez a kormány az előrehozott választásoktól való félelmen alapszik, de örökké nem tud elfutni előlük". Szerinte az új kormány egyedüli célja a Liga "kiközösítése". "Az új kormány a nép támogatása nélkül alakul meg. Lehet, hogy jogi szempontból legitim, de tartalmát tekintve illegális, mert nem a szavazók döntöttek róla" - jelentette ki Salvini. A Liga vezetője egyúttal bírálta a szociáldemokrata Paolo Gentiloni jelölését az uniós gazdasági biztos tisztségére. "Gentiloni jelölése uniós gazdasági biztossá arról tanúskodik, hogy Giuseppe Conte kormányfő +ördögi egyezséget+ kötött Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel. Conte olyan kormányt hívott életre, amely a Párizs-Berlin-Brüsszel tengely jóvoltából született" - állapította meg Salvini. Conte 2018 júniusa óta vezette előző kormányát, amelyet az M5S és a Liga koalíciója alkotott. A két párt szövetsége azt követően bomlott fel, hogy Salvini előrehozott választások és a kormányfői tisztség elnyerésének reményében augusztus 20-án felmondta a kormányzati együttműködést. Salvini döntése többhetes belpolitikai válságot váltott ki.
Szerző

Igazából Gwyneth Paltrow-nak köszönhetjük a Weinstein-botrányt

Publikálás dátuma
2019.09.10. 20:23
Gwyneth Paltrow
Fotó: VALERIE MACON / AFP or licensors
Egy új könyv szerint a színésznő volt a szexuális zaklatások botrányának első számú forrása, csak nem merte vállalni a nevét.
Gwyneth Paltrow színésznőt nevezi a New York Times által tálalt szexuális zaklatási botrány kulcsszereplőjének egy új könyv, ami a She Said címet viseli, és ami annak a szerzőpárosnak a műve, akik felgöngyölítették a Weinstein-botrány részleteit - írja a Guardian. Jodi Kantor és Megan Twohey azt állítják Paltrow-ról, hogy „félt a nyilvánosság elé lépni, de megosztotta velük a szexuális zaklatás beszámolóját, és segített más színésznőket toborozni az ügyhöz".
"A Weinstein-ügy kirobbanása lavinát indított el" FOTÓ: Yann COATSALIOU / AFP
Mint ismert, 2017 októberében hatalmas botrányt kavart egy Weinsteinről szóló cikk, amit a New York Times közölt. A cikk szerzői, az említett Kantor és Twohey hosszas nyomozás után derítették ki, hogy Weinstein éveken keresztül zsarolt, molesztált vagy erőszakolt meg nőket, többek között színésznőket. Az áldozatokat később megfenyegette vagy más módokon bírta hallgatásra.
Szerző
Frissítve: 2019.09.10. 21:21

Szolgálaton kívül is viperával járnak majd a hongkongi rendőrök

Publikálás dátuma
2019.09.10. 19:20

Fotó: HECTOR RETAMAL / AFP
Így rövidebb időn belül tudnak reagálni erőszakos cselekményekre – mondta a rendőrfőnök.
A hongkongi rendőrök szolgálaton kívül teleszkópos bottal fognak járni – egyebek közt ezt az új intézkedést jelentette be kedden John Ce rendőrfőnök. A köznyelvben „viperának” hívott bot szolgálaton kívüli viselése John Ce szerint azt a célt szolgálja, hogy rövidebb időn belül tudjanak reagálni erőszakos cselekményekre. Sajtóértekezletén a rendőrfőnök azt hangoztatta, hogy a hongkongi rendőrség „tiszteletben tartja a lakosság szólás- és véleménynyilvánítási szabadságát, de azzal a kéréssel fordul mindenkihez, hogy a közbiztonság érdekében békésen és észszerű módon éljen ezekkel a jogokkal”. Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az „egy ország, két rendszer” elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. Az elmúlt években azonban sok hongkongi aggodalommal figyeli, ahogy Peking egyre jobban növeli befolyását a városban, egyúttal csorbítja az ott lakók szabadságát. Az immár harmadik hónapja tartó hongkongi tömegtüntetéseket egy olyan törvénytervezet váltotta ki, amelynek értelmében bűnügyi eljárás esetén a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának. A tervezet visszavonásán kívül a demonstrálók további négy követelés teljesítését kívánják elérni: a szerintük szükségtelenül brutális rendőrségi akciók független kivizsgálását, a tüntetésekkel összefüggésben őrizetbe vettek szabadon engedését, a velük szemben felhozott „lázadás” vádjának eltörlését, illetve a demokratikus választások feltételeinek megteremtését.
Szerző