Lázár Jánosból a hölgyek mindent kitapostak

Publikálás dátuma
2019.09.11. 16:38
Lázár János. Fotó: Népszava
A fideszes kormánybiztos a Szeretem Vásárhelyt képviselőjelöltjénél vendégeskedett.
Lázár Jánossal valami történik. Csupa olyan szerepben tűnik fel mostanság, ami a fideszes országgyűlési képviselőktől általában nagyon távol áll. Sőt, Lázár száját néha olyan szavak is elhagyják, amikre kezdő dialektuskutatók csak azt mondanák: tájidegen. Mindegy, nézzék csak ezt a két és fél perces videót, amiben kormánybiztos úr meglátogatja Walterné Böngyik Terézia önkormányzati képviselőjelöltet, aki, kapaszkodjanak meg, nem Fidesz-színekben indul a hódmezővásárhelyi pozícióért. És ha ez nem lenne elég, a videóból kiderül, hogy Walterné sokszor üldözte már Lázár Jánost, aki szerint a legjobb mindig a sütemény széle, és nagyon fontos, hogy sok nő legyen a képviselő-testületben, akik jól kitaposnak egy polgármesterből, ahogy tették azt Lázárral is, mindent:
Szerző

Orbán Viktor Prágába utazik a V4-ek és a Nyugat-Balkán országainak csúcstalálkozójára

Publikálás dátuma
2019.09.11. 16:14
Prága főtere, háttérben a Týn-templommal Fotó: Népszava/ Habik Csaba
A cél sejtelmesen semmitmondó: az együttműködés erősítése.
Csütörtökön Andrej Babis cseh kormányfő meghívására először külön a V4-ek miniszterelnökei egyeztetnek a prágai várban, majd munkaebéd keretében tárgyalnak Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegro és Szerbia vezetőivel - árulta el az MTI-nek Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke. A cseh kormány tájékoztatása szerint a rendezvény célja a visegrádi és a nyugat-balkáni régió együttműködésének erősítése. Az ülés napirendjén az aktuális európai kérdések szerepelnek, úgy mint az új Európai Bizottság összetétele, a 2020 utáni többéves pénzügyi keret, az infrastruktúra, az emberi erőforrások, az oktatás, a pénzügyi stabilitás témája illetve az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdések. A programot Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Peter Pellegrini szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatója zárja - tette hozzá Havasi.
Szerző

Kínos fotót posztolt Németh Szilárd a közszolgálati egyetem tanévnyitójáról

Publikálás dátuma
2019.09.11. 15:15

Fotó: Népszava
Ez a karlendítés nem az a karlendítés, de régen baj, ha emiatt magyarázkodni kell.
Hagyomány és Modernség – ezzel a címmel osztott meg egy fotót Németh Szilárd, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak fogadalomtételéről. Hogy a modernség miben merül ki, az nem egyértelmű a fotóból, de hagyományokat biztosan felidéz, méghozzá nagyon rossz emlékűeket. 
A képen négy közszolga, közöttük egy leendő honvédtiszt mereven előre tartott karral mondja el fogadalmát egy díszjogar előtt.

A fotó nagy felzúdulást váltott ki a kommentelők között : „Nettó náciság, megdöbbentő és dühítő. Ha csak ismerethiányból táplálkozik, akkor is!” - írta egyikük, míg mások inkább azzal mentegették a képet, hogy ez csak kartartás, nem lendítés.
Az ügy kapcsán megkerestük a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet is, hogy megértsük, mi is történik az eseményen – hogy a dolognak nincs köze a náci köszöntéshez, az sejthető volt, de az arra emlékeztető gesztusok is minimum kínosan hatnak egy állami egyetem tanévnyitóján. Egy korábbi, 2017-es tanévnyitón készült felvételeken pedig az látszik, hogy az elsőéves hallgatók a díszjogarra tett kézzel mondanak esküt.
Tanévnyitónknak minden évben fontos része a hallgatói fogadalomtétel, amelynek során az egyetemi karok egy-egy képviselője az egyetemi jogarra helyezett kézzel mondja el fogadalmát (…) A NKE tanévnyitóján készült fotó a fogadalomtétel egy pillanatát örökíti meg. Az Ön által említett kép egy olyan pillanatot rögzít, amikor a kezek nem értek a jogarhoz, de egyértelműen látszik rajta az is, hogy a jogar felé kinyújtott karok szimbolikusan az egyetemhez tartozást fejezik ki - írta megkeresésünkre az egyetem sajtóosztálya, hozzátéve, abszurdnak és súlyosan sértőnek tartják, hogy ezt a jelképes gesztus a náci rituáléval vetjük össze. Tetszik vagy sem, a szimbólumok üzenetértéke ugyanakkor elválaszthatatlan a hozzájuk kapcsolódó eseményekhez, tudásanyaghoz: az is közismert, hogy a szvasztika több ezer éves indiai szimbólum, de ez senkit sem mentene meg a rendőrségi eljárástól, ha az utcán mutogatná a nácik által is használt horogkeresztet. Ugyanígy, a történelmi tények ismeretében mindenképpen rosszul fest, ha egy egyenruhás férfi merev kartartással tiszteleg egy „méltóságjelvény” előtt.
Szerző