Előfizetés

Orbán Viktor Prágába utazik a V4-ek és a Nyugat-Balkán országainak csúcstalálkozójára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.11. 16:14
Prága főtere, háttérben a Týn-templommal Fotó: Népszava/ Habik Csaba
A cél sejtelmesen semmitmondó: az együttműködés erősítése.
Csütörtökön Andrej Babis cseh kormányfő meghívására először külön a V4-ek miniszterelnökei egyeztetnek a prágai várban, majd munkaebéd keretében tárgyalnak Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegro és Szerbia vezetőivel - árulta el az MTI-nek Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke. A cseh kormány tájékoztatása szerint a rendezvény célja a visegrádi és a nyugat-balkáni régió együttműködésének erősítése. Az ülés napirendjén az aktuális európai kérdések szerepelnek, úgy mint az új Európai Bizottság összetétele, a 2020 utáni többéves pénzügyi keret, az infrastruktúra, az emberi erőforrások, az oktatás, a pénzügyi stabilitás témája illetve az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdések. A programot Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Peter Pellegrini szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatója zárja - tette hozzá Havasi.

Kínos fotót posztolt Németh Szilárd a közszolgálati egyetem tanévnyitójáról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.11. 15:15

Fotó: Népszava
Ez a karlendítés nem az a karlendítés, de régen baj, ha emiatt magyarázkodni kell.
Hagyomány és Modernség – ezzel a címmel osztott meg egy fotót Németh Szilárd, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak fogadalomtételéről. Hogy a modernség miben merül ki, az nem egyértelmű a fotóból, de hagyományokat biztosan felidéz, méghozzá nagyon rossz emlékűeket. 
A képen négy közszolga, közöttük egy leendő honvédtiszt mereven előre tartott karral mondja el fogadalmát egy díszjogar előtt.

A fotó nagy felzúdulást váltott ki a kommentelők között : „Nettó náciság, megdöbbentő és dühítő. Ha csak ismerethiányból táplálkozik, akkor is!” - írta egyikük, míg mások inkább azzal mentegették a képet, hogy ez csak kartartás, nem lendítés.
Az ügy kapcsán megkerestük a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet is, hogy megértsük, mi is történik az eseményen – hogy a dolognak nincs köze a náci köszöntéshez, az sejthető volt, de az arra emlékeztető gesztusok is minimum kínosan hatnak egy állami egyetem tanévnyitóján. Egy korábbi, 2017-es tanévnyitón készült felvételeken pedig az látszik, hogy az elsőéves hallgatók a díszjogarra tett kézzel mondanak esküt.
Tanévnyitónknak minden évben fontos része a hallgatói fogadalomtétel, amelynek során az egyetemi karok egy-egy képviselője az egyetemi jogarra helyezett kézzel mondja el fogadalmát (…) A NKE tanévnyitóján készült fotó a fogadalomtétel egy pillanatát örökíti meg. Az Ön által említett kép egy olyan pillanatot rögzít, amikor a kezek nem értek a jogarhoz, de egyértelműen látszik rajta az is, hogy a jogar felé kinyújtott karok szimbolikusan az egyetemhez tartozást fejezik ki - írta megkeresésünkre az egyetem sajtóosztálya, hozzátéve, abszurdnak és súlyosan sértőnek tartják, hogy ezt a jelképes gesztus a náci rituáléval vetjük össze. Tetszik vagy sem, a szimbólumok üzenetértéke ugyanakkor elválaszthatatlan a hozzájuk kapcsolódó eseményekhez, tudásanyaghoz: az is közismert, hogy a szvasztika több ezer éves indiai szimbólum, de ez senkit sem mentene meg a rendőrségi eljárástól, ha az utcán mutogatná a nácik által is használt horogkeresztet. Ugyanígy, a történelmi tények ismeretében mindenképpen rosszul fest, ha egy egyenruhás férfi merev kartartással tiszteleg egy „méltóságjelvény” előtt.

Az MSZP szerint Karácsony Gergely kampánya miatt lett olcsóbb a kézistadion

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.11. 13:43

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ennek tudják be, hogy felére esett vissza a népligeti beruházás ára. A megmaradt 60 milliárd felhasználásra is van tippjük.
Csoda történt, hiszen rövid idő alatt átlagosan 60 milliárd forinttal csökkent a Népliget mellé tervezett sportcsarnok megajánlott költsége – mondta szerdai sajtótájékoztatóján az MSZP budapesti elnöke, aztán beszámolójából kiderült, hogy nagyon is sejti, mi történhetett a háttérben Az esetről a Népszava is beszámolt, mint kiderült, volt olyan kivitelező cég, ami ami 158 milliárdról 78 milliárdra vágta vissza árajánlatát. 
Az árcsökkentés miatt Molnár Zsolt mindenképpen kérdőre vonná a kormányt – hiszen ki kell deríteni, ki a felelős azért, hogy a NER kedvenc vállalkozói első körben ilyen magas árakat mondhattak be a 20 ezer fős kézicsarnok építésére. A varázslatos spórolással megmaradt 60 milliárdból pedig CT-gépeket vásárolna, ezzel is rövidítve a kórházi várólistákat.
Molnár az ellenzék és Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt nagy sikerének tudja be az olcsóbb kivitelezést, és úgy látja, hogy eredményes volt a stadionstopra és a felülárazott költségvetésekre vonatkozó kampány.

"Gondolom, arra az érintett cégek nem maguktól jöttek rá, hogy árengedményt kell tenni" -fejtegette a szocialista képviselő. (A kormány augusztus 23-án határozatban szabta meg a beruházás maximális büdzséjét; a NER kedvenc vállalkozói  gond nélkül elfogadták az új feltételeket- a szerk.).
Molnár Zsolt is hangsúlyozta, hogy az ilyen gigaberuházásokat Karácsony győzelme után a választói akarathoz kötnék – döntsenek ők arról, hogy szükség van-e újabb stadionra a fővárosban, hiszen az adófizetők pénzével gondosan kell bánni.