Előfizetés

Hat országnak sem kell Ahmed H., ezért meghosszabbította idegenrendészeti őrizetét a bíróság

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.11. 18:07

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Hiába utasították ki Magyarországról, H-t sehol sem fogadják.
2019. november 14-ig hosszabbította meg a 2015. szeptemberi röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorcselekmény miatt elítélt Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét a Nyírbátori Járásbíróság, így a szír férfi egyelőre Magyarországon marad. Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, augusztus 27-én a magyar hatóságok ismét megkeresték a ciprusi hatóságokat a külföldi állampolgár visszavétele érdekében, de válasz még nem érkezett a megkeresésre. A kedden meghozott döntés szerint a bíróság megállapította, hogy a kiutasítás végrehajtásához szükséges okmányok beszerzése a külföldi hatóságok eljárása miatt húzódik el. A sajtószóvivő azt írta, az elmúlt hónapokban a magyar hatóságok felvették a kapcsolatot minden olyan állammal, amelyhez az elítéltnek valamilyen kötődése van, mint például Ciprus, Németország, Szíria, Szerbia, Anglia és Horvátország. Eddig egyik ország sem járult hozzá az elítélt átvételéhez, ő pedig megtagadta annak az okmányigénylő adatlapnak a kitöltését, ami úti okmánnyal történő ellátásához szükséges lenne - közölte Resán Dalma. A szír férfit a Szegedi Törvényszék 2018. szeptember 20-án terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése miatt öt év börtönbüntetésre ítélte és tíz évre kiutasította Magyarország területéről. A szabadságvesztésbe beszámították Ahmed H. letartóztatásban töltött, csaknem három éves idejét. Idén januárban a férfit - negyven hónap letöltését követően - feltételes szabadságra bocsátották, azonban ténylegesen nem szabadult, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a kiutasítás végrehajtása miatt elrendelte az idegenrendészeti őrizetét, amit a bíróság azóta rendszeresen meghosszabbít.

Ukrán nő rongált sírokat egy kecskeméti temetőben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.11. 17:56
A sírrongáló több sírban is kárt tett a kecskeméti temetőben
Fotó: Police.hu
Tört-zúzott, virágokat és mécseseket dobált szét.
Kedden, a délutáni órákban egy 24 éves ukrán nő az egyik kecskeméti temetőben összesen négy sírban tett kárt - írja a Police.hu. Volt, amelyiken a virágokat, valamint a mécseseket zúzta össze és dobálta szét, de akadt olyan nyughely is, ahol a síremlék kőből készült elemeit törte szét.
A rendőrök a helyszínen elfogták a feltételezett tettest, őrizetbe vétele mellett gyanúsítottként hallgatták ki rongálás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A nyomozók előterjesztést tesznek a gyanúsított letartóztatásának indítványozására.

Felmentették az orvost, aki "halálba segített" egy súlyosan demens beteget

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.11. 15:48
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A hágai bíróság minden vádat ejtett a holland orvos ellen.
A holland törvényszék megállapította, hogy a "halálba segített" 74 éves nő még betegségének egy korábbi fázisában kérelmezte az eutanáziát, az orvos pedig körültekintően, a jogszabályoknak és a leadott végakaratnak megfelelően járt el, konzultált több kollégájával és a családtagokkal. Az ügyészség azzal vádolta meg a mára visszavonult orvost, hogy nem járt el kellő gondossággal, s nem tett meg mindent azért, hogy tisztázza, a beteg továbbra is meg akar-e halni. A bíróság szerint azonban a kommunikáció nem is lett volna lehetséges a páciens állapota miatt. Sanne van der Harg, a vádhatóság szóvivője közölte, hogy alaposan tanulmányozni fogják a határozatot, csak utána döntenek az esetleges fellebbezésről. A "halálba segített" nő lánya kijelentette, nincs kétsége afelől, hogy anyja meg akart halni. "Az orvos kiszabadította mentális börtönéből" - fogalmazott. Sajtóhírek szerint az ítélet irányadó lehet a későbbi esetekben, segíthet az eutanáziatörvény értelmezésében. A világon elsőként Hollandiában legalizálták az eutanáziát 2002-ben, végrehajtását azonban szigorú szabályokhoz kötik ott és a később hasonlóan eljáró Belgiumban is. Az önkéntes halált azoknak engedélyezhetik, akik állandó, szinte elviselhetetlen, kevéssé csillapítható fájdalommal járó, gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és az eutanáziát még teljesen tiszta tudatállapotban, cselekvőképesen kérelmezik írásban, ismételten. Az előrehaladott demenciában szenvedők körében rendkívül ritka az eutanázia, 2002 óta kevesebb mint húsz ilyen esetet regisztráltak Hollandiában.