Előfizetés

2500 embert nem találnak a hurrikán után a Bahamákon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.11. 21:28
Letarolta a hurrikán a Bahamák északi szigeteit
Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Több ezren pedig még a menedékhelyeken vannak.
A hatóságok szerint az eltűntek listáján feltüntetett emberek közül lehetnek olyanok is, akik a szigeteken kialakított menhelyeken kerestek menedéket - írja az MTI. "A listát még nem vetették össze az evakuáltak és a menhelyeken lévők adatait tartalmazó kormányzati nyilvántartással" - mondta Carl Smith, a katasztrófavédelmi hatóság szóvivője sajtótájékoztatóján. "Folyamatban van az adatbázisok feldolgozása" - tette hozzá. Rávilágított, hogy több ezren vannak még a szigeteken létesített menedékhelyeken. Szeptember elején söpört végig a legerősebb kategóriába sorolt, vagyis 5-ös erősségű Dorian hurrikán a Bahamákon teljes kerületeket letarolva és kulcsfontosságú infrastruktúrákat tönkretéve, köztük repülőtéri leszállópályákat és egy kórházat. A helyi hatóságok eddig ötven halálos áldozatot erősítettek meg, de szerintük félő, hogy ennél jóval magasabb lehet a tényleges szám, mert egyre több holttestre bukkannak a romok alatt és a vízzel borított területeken. A szigetek körül uralkodó kaotikus állapotok akadályozzák a légi és vízi közlekedést, így a mentést is. Smith szerint eddig több mint ötezer embert helyeztek biztonságba New Providence szigetén, de az utóbbi időben elapadt az evakuálást kérők száma. Tisztségviselők szerint Abacóra, a hurrikán pusztításai által legsúlyosabban érintett területek egyikére már a nap folyamán helyreállhat - igaz csak korlátozott mértékben - a légi forgalom.

Az oroszok a Krím félszigeten is választottak, az ukránok nem nézték jó szemmel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.11. 20:18
A Krím-félsziget a Google Térképen
Fotó: Google Maps
Az ukrán parlament nyilatkozatban minősítette törvénytelennek a választásokat.
A nyilatkozatot a 450 fős törvényhozás 325 tagja támogatta - írja az MTI. A Moszkva-barát Ellenzéki Platform - Életért frakciónak viszont egy képviselője sem szavazott az előterjesztésre - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség. Bohdan Jaremenko, a parlament külügyi bizottságának elnöke a szavazás előtt felszólalva hangsúlyozta, hogy a szeptember 8-án Oroszország által a Krímben tartott választásokat már több ország törvénytelennek minősítette. "Nyilatkozatunk nem hozza vissza a Krímet, de egyértelműen megmutatja, hogy bármilyen összetételű is a Verhovna Rada (ukrán parlament), bármilyen frakciók alkossák is, nem változik Ukrajna nemzeti elkötelezettsége megszállt területeinek visszaszerzésére, ott élő állampolgárainak visszahozatalára ukrán családunkba" - hangsúlyozta Jaremenko. Hozzátette: ez jelzés arra, hogy Ukrajna e tekintetben nem változtat politikáján. Az ukrán külügyminisztérium vasárnap kiadott közleményében felszólította Ukrajna nemzetközi partnereit, hogy növeljék a nyomást Oroszországra a Krím félszigeten tartott választások miatt. A tárca arra is rámutatott, hogy Oroszország a választásokat törvénytelenül, a nemzetközi jog megsértésével rendezte meg az általa - az ukrán hivatalos megfogalmazás szerint - "ideiglenesen megszállt" félszigeten. Kijev a külügyi közleményben arra figyelmeztetett, hogy a szankciós nyomás enyhítésére irányuló bármely lépés "csak megerősíti büntethetetlenségének hitében, és újabb jogsértések elkövetésére ösztönzi a megszálló államot". Az Ukrajinszka Pravda hírportál közlése szerint a krími parlament, illetve helyi települési tanácsok tagjait választották meg az Ukrajnától 2014-ben Oroszország által önkényesen elcsatolt félszigeten.

220 ezer, velünk élő szovjet jogszabályt törölne el még idén Medvegyev

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.11. 19:19

Fotó: Dmitry Astakhov / AFP
Szép kis feladatot adott az orosz miniszterelnök a kormányzati apparátusnak.
Már a tény is meglepő: összesen 220 319 olyan jogszabály van érvényben Oroszárszágban, amit még a Szovjetunióban és Szovjet-Oroszországban hoztak meg. Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök pedig most a fejébe vette, hogy 2019 végéig mindent megszüntetteti. Az MTI szerint ezt maga a kormányfő jelentette be a Rosszija 24 hírtelevízió élő adásában. Konsztantyin Csujcsenko, a "szabályozási guillotine" elnevezést kapott reform végrehajtásáért felelős miniszterelnök-helyettes a csatornának elmondta, hogy Medvegyev ezzel az intézkedésével rekordot állított fel, mert az eltörlendő 220 319 törvénynek csak a felsorolása 1992 oldalra rúg. Csujcsenko az enyészetnek átadandó szabályok között sorolta fel egyebek között Szovjet-Oroszország népbiztosainak 1917-ben a nyolcórás munkaidő bevezetéséről kiadott dekrétumát és a szovjet-orosz minisztertanácsnak a főttkolbász-készítés, illetve a szárnyas- és nyúlhúsfeldolgozás műszaki feltételeiről szóló határozatát. Medvegyev az intézkedést azzal indokolta, hogy a kiirtásra ítélt jogszabályok gátolják az ország fejlődését, és korlátozzák a gazdaság működését. Ugyanakkor arra a figyelmeztetett, hogy el kell kerülni az olyan helyzetet, hogy valamely terület, ahol erre szükség van, szabályozás nélkül maradjon.