Előfizetés

Lefoglalták Pikó kampányfőnökének laptopját

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.09.12. 12:33

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Csütörtök reggel is folytatódott Udvarhelyi Tessza kihallgatása.
Csütörtök reggel folytatódott Udvarhelyi Tesszának, Pikó András VIII. kerületi polgármester-jelölt kampányfőnökének a rendőrségi kihallgatása. Úgy tudjuk, Udvarhelyi laptopját lefoglalták. Mint megírtuk, Pikó András kampányközpontjában szerdán tartottak házkutatást, és Udvarhelyit már akkor kihallgatták a rendőrök. Pikó a történteket lapunknak úgy kommentálta: „Felháborító, megdöbbentő, hogy egy egyértelműen alaptalan rágalom után egy nappal a rendőrséget politikai célokra használják fel ellenünk. Lehet, úgy gondolták, hogy ezzel megfélemlítenek bennünket, de pont ellentétes hatást értek el. Biztosan nem lépek vissza”. Már akkor szó volt arról, hogy lefoglalják az épületben lévő laptopokat. Az ügy előzménye, hogy az ellenzéki aspiránst a kormánylap Magyar Nemzet jogtalan adatgyűjtéssel vádolta meg. Az újság dokumentumokat és fotókat tett közzé, amelyek szerintük igazolják, hogy csalást követtek el. Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltje még szerda este Pikóék kampányközpontjához ment. A politikus azt mondta, Pikóék „talpig becsületes emberek, akiknek a legtöbb fideszes politikus a lába nyomát se csókolhatná meg.” Az Indexnek azt is hozzátette, hogy péntek este hat órakor szolidaritási tüntetést tartanak. A Népszavával kedden a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy „választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.” Pikó András szerint semmiféle csalást nem követettek el, de a Fidesz valóban vásárol voksokat, óvónőket kényszerít ajánlóívek aláírására és visszaél a megszerzett adatokkal. 

Gulyás Gergely a Pikó-ügyről: mindenkit megillet az ártatlanság vélelme

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.12. 12:19

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A rendőrség nem politikai megrendelésre dolgozik - mondta a kancelláriaminiszter arról, hogy házkutatást tartottak a józsefvárosi ellenzéknél.
Kormányinfót tartott csütörtökön Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, ahol szokás szerint először a kormánynak kedves témák kerültek terítékre. Gulyás az MTI beszámolója alapján elmondta, hogy rddig mintegy 31 ezer igénylés érkezett a babaváró támogatásra és közel 19 ezer szerződést kötöttek meg a bankok; a szerződések 88 százaléka a legmagasabb összegre, 10 millió forintra köttetett. Gulyás Gergely úgy összegzett: így eddig a babaváró támogatással kapcsolatban 181,5 milliárd forint értékben született szerződés, az átlagosan felvett összeg pedig 9,7 millió forint, vagyis a legtöbb család a teljes elérhető összeget felveszi.
A Magyar falu programról szólva Gulyás elmondta, hogy eddig 21 milliárdot fizettek ki a projekt keretében – ebből 6 milliárdot orvosi eszközökre, 13 milliárdot felújításokra, 2 milliárdot pedig sportparkokra szántak.
Aztán jöttek a rázósabb témák: a kancelláriaminiszter kitért Orbán nyugdíjasoknak küldött levelére is – itt az RTL Klub kérdésére az előnyt ecsetelte, hogy a levelek kiküldésének nincs pluszköltsége, mert azokat együtt viszik ki a rezsiutalványokkal. 
Hogy a küldeményeket az önkormányzati választások előtt postázzák az időseknek, és érkezésük egyértelműen befolyásolhatja a választások kimenetelét is, fel sem merült a kormányinfón.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva a Pikó-ügyről is beszélt. Mint beszámoltunk róla, a rendőrség házkutatást tartott a józsefvárosi ellenzéki polgármester-jelölt, Pikó András kampányközpontjában – azután, hogy a kormánypárti Magyar Nemzet cikkében egy fényképre hivatkozva azt sejttette, jogtalan adatgyűjtés zajlott az irodában. Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet – mondta a miniszter, hangsúlyozva, hogy a rendőrség nem dolgozik politikai megrendelésre; ám azt is megjegyezte, hogy a képet (amin emberek ülnek számítógép-monitorok előtt- a szerk.) nehéz lenne mással magyarázni, mint az alapos gyanú meglétével.
A kancelláriaminiszternek volt magyarázata arra is, hogy a kormány miért mondaná fel Karácsony Gergely győzelme esetén a Tarlós Istvánnal kötött 15 pontos, ezer milliárd forint sorsát biztosító paktumot.: azért, mert szerinte Karácsony nem lenne képes az együttműködésre, és a főpolgármesteri hivatalt hadállásnak tartaná a kormánnyal szemben. A felvetésre, hogy lesz-e Karácsony-Tarlós vita, Gulyás elegánsan hárított, mondván, ez nem tartozik az Orbán-kabinetre.

Máig kérhető a HPV elleni oltás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.12. 12:13

Fotó: MAY/BSIP / AFP
Csütörtökig kérhetik a 12. életévüket betöltött lányok szülei az iskolákban a HPV elleni oltás térítésmentes beadását.
Csütörtökig viheti be az iskolába az a 46 ezer hetedikes lány a HPV elleni oltás beadásába beleegyező szülői nyilatkozatot. A vakcinát a 12. életévüket betöltött lányok szülei igényelhetik térítésmentesen az iskolákban.
Elsőrendű fontosságúnak nevezete az immunizálás felgyorsítását az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC). A közleményükben, amelyről az MTI számolt be, hangsúlyozták: a HPV (humán papillomavírus) okozta rákos megbetegedések kialakulásának mintegy 92 százaléka megelőzhető a védőoltással.
Az oltás biztonságosságát és hatékonyságát hangsúlyozva Schaff Zsuzsa akadémikus, az MTA Orvosi Tudományok Osztálya rendes tagja a tudomány.hu-nak adott interjújában azt mondta, a fejlett országokban már évekkel ezelőtt bevezették a fiatal lányok és egyes országokban a fiúk HPV elleni vakcinációját. Ausztráliában a védőoltást 2007-ben kezdték adni a 12-13 éves lányoknak, illetve felmenő rendszerben a 14–26 éves korú lányoknak és nőknek, majd a programot 2013-ban a fiúkra is kiterjesztették. Ennek köszönhetően a legveszélyesebb HPV-törzsek előfordulása 10 év alatt 92 százalékkal csökkent az oltott lányok körében. A méhnyakrák és a rákmegelőző állapotok gyakorisága pedig már 7 év alatt felére csökkent. Mint az akadémikus elmondta, a WHO folyamatosan nyomon követi a vakcinák biztonságosságát, 2017-es jelentésében „kiemelkedően jónak” minősítette. 
Bár a védőoltás 9 éves kortól bármilyen életkorban nemtől függetlenül beadható, a leghatékonyabb védelmet a szexuális élet megkezdése előtt nyújtja. A nemzetközi ajánlások 11-12 éves kor körül javasolják a HPV elleni védőoltás beadását. 
A mellékhatásokra vonatkozó kérdésre az akadémikus azt válaszolta, elég hosszú ideje vizsgálják a vakcinációban részesülteket ahhoz, hogy az esetleges „hosszútávú” mellékhatások is kiderüljenek. Az esetleges neurológiai megbetegedések kialakulására vonatkozó híresztelések nem bizonyultak valósnak: nem találtak összefüggést a megbetegedések és az oltás között. 2003 óta, amióta klinikai vizsgálatokat végeznek, súlyos mellékhatásokra nem derült fény.
Magyarországon 2007 óta van forgalomban a kétkomponensű, 2015 óta pedig a kilenckomponensű oltás. 2014 óta a 12. életévüket betöltött lányoknak térítésmentes a legszélesebb körű védelmet nyújtó, kilenckomponensű HPV elleni vakcina beadása, mindenki más számára orvosi vényre, patikában vásárolható meg a vakcina.