Előfizetés

Mintha még nyár lenne: napos és meleg idő lesz pénteken

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.12. 16:10

Fotó: DANIEL KARMANN / AFP
A napsütés marad a hétvégén is, de jövő keddre már markáns hidegfrontot jósolnak a meteorológusok.
Túlnyomóan derült vagy gyengén felhős, száraz időre számíthatunk pénteken, mint az az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatásából kiderül. Több helyen megélénkül az északnyugati szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 7 és 15 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 25 és 29 fok között várható.
A napsütés marad a hétvégén is, de jövő keddre már markáns hidegfrontot jósolnak a meteorológusok. A hidegfront hatására a délutánonkénti hőmérséklet 15-16 fokra esik vissza, erős szél kíséretében. A front némi csapadékot is hozhat majd, ha pedig a jövő hét második felére mérséklődik a szél, megérkezhetnek az első gyenge, talaj menti fagyok is.

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk északi területein egymást érik a nyugatról kelet felé haladó időjárási frontok, így Skandináviában, a Benelux-államokban, valamint a Brit-szigetek térségében felhős, szeles az időjárás többfelé esővel, záporesővel. Sekély ciklon örvénylik a Földközi-tenger nyugati medencéjében, hatására Spanyolország keleti partvidékén és a Baleár-szigeteken heves zivatarok alakultak ki: a csapadék mennyisége arrafelé nagy területen meghaladta a 25-40 mm-t, sőt, Ibizán 63 mm-t regisztráltak a műszerek. Európa többi részén egy nyugat-keleti irányban húzódó nagy kiterjedésű anticiklon az uralkodó. A hajnali, reggeli ködfoltok feloszlását követően általában sok a napsütés, ugyanakkor a Balkán-félsziget térségét kissé nedvesebb levegő tölti ki, így ott néhány zápor, zivatar is kialakul. A hőmérséklet a Skandináv-félsziget, illetve a Brit-szigetek nagyobb részén 12 és 20, a szárazföld középső és nyugati vidékein általában 21 és 26 fok között alakul. A szárazföld keleti harmadán nyáriasan meleg az idő, ahol nagy területen mérnek 27, 30 fok közötti értéket, sőt, Görögországban néhol 32, 33 fokig melegszik fel a levegő.
Péntek estig a Kárpát-medence időjárását meleg, száraz léghullámok határozzák meg, sok napsütésre számíthatunk.

Már el is ítélték a mentősök autóit megrongáló brit fiatalokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.12. 15:51

Fotó: Országos Mentőszolgálat
Fejenként 450 ezer forintos büntetést kaptak.
Egy 14 fős részeg brit társaság ballagott szeptember 7-én hajnalban a Markó utcában, a Mentőpalota előtt. Az utcán parkoltak a mentőállomáson szolgálatot teljesítő mentősök járművei. A társaságból két 20 éves fiatal a parkoló gépkocsikra felmászott és azokon végigmasírozott, amelynek következtében a gépjárművek motorháztetői, tetői, és csomagtartói behorpadtak, így az egyes gépkocsikban 220 ezer és 1,1 millió forint közötti kárt okozott. A rendőrség a két férfit azonosította és hétfőn, 9-én délelőtt őrizetbe vette, az ügyészség bíróság elé állította őket és már az ítélet is megszületett. Eszerint e bíróság a vádlottakat fejenként 450 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet jogerős - közölte az ügyészség.

Tarlós: főpolgármester-jelölti vitáról egyeztetni "méltatlan és álságos"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.12. 15:25

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Levélben utasítja el a vitát Karácsonnyal a budapesti főpolgármester, aki nem hajlandó a jelölti vitának még csak a feltételeiről sem egyeztetni.
Sokáig még csak nem is reagált Tarlós István fővárosi főpolgármester Karácsony Gergely nyílt levelére, amelyben az ellenzéki politikus hat pontban tett ajánlatot arra, hogy mikor, hol és milyen feltételekkel vitázzanak. A hallgatást végül csütörtökön megtörte Tarlós, és mint leveléből kiderül, a főpolgármester lényegében arra hivatkozva utasítja el a vitát, hogy nem Karácsony az egyedüli kihívója. Nem hajlandó a jelölti vitának még csak a feltételeiről sem egyeztetni, ami - mint írja - a "vitáról való vita" lenne, amit ő méltatlannak tart. Az atv.hu-n megjelent levelet szó szerint idézzük:
"Végtelen vita a vitáról? Egyre nagyobb a káosz az agyon reklámozott főpolgármester - jelölti vita körül. Bejelentkezett legutóbb Berki úr is egy szellemeskedő bejegyzéssel. Puzsér Róbert is küzd már - némi joggal, hiszen 2006 – ban még az 1 % - osak is vitázhattak. Karácsony úr pedig közben levelenként átlagban háromszor »kettőnk vitáját” követel, miközben a korábbi felvetésekor említett feltételeimet szabályosan elengedi a füle mellett. Az ő »feltételei« az ilyenek, hogy »itt és most«, »ülve, állva, fekve«, vagy sorozatosan nem önkormányzati témákat vet fel. Ezek kertelések. Szándékosan becsapja a közvéleményt, mert olyan kérdésekről beszél, melyekben a törvények kizárják az önkormányzatok és a főpolgármester cselekvési lehetőségét. Civilszervezeteknek aláír olyan ígéreteket, melyekről tudnia kell, hogy nincs is módja betartani. Előre kijelenti, hogy Zugló állapotáról őt kérdezni sem lehet. Azzal igyekszik tematizálni a kampányt, hogy a vitáról vitatkozik. Ez teljesen értelmetlen. Mivel a meghatározó feltételeket nyilvánvalóan kerülgeti, és ráadásul még a vita résztvevőinek köre is veszekedés tárgya, aminek a feltételekkel kapcsolatban további kiszámíthatatlan következményei lehetnek, így a vitáról való vitát méltatlannak és álságosnak tartom. Arra jó, hogy a kampány ne arról szóljon, amiről szólnia kell. Amíg a feltételek ennyire ködösek, a vita vitájáról nem kívánok tovább kommunikálni. Budapest, 2019. szeptember 12. Tisztelettel:

Tarlós István
"