Meddig hat? – Az antibiotikum-rezisztencia veszélyeiről indított honlapot a Nébih

Publikálás dátuma
2019.09.13. 12:34

Fotó: IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / AFP
Ismeretterjesztő és szemléletformáló programot és honlapot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és az Agrárminisztérium.
A Meddig hat? című ismeretterjesztő és szemléletformáló program és tematikus honlap célja, hogy a laikus érdeklődők hiteles szakmai forrásokból kaphassanak információkat az antibiotium-rezisztencia mindenkit érintő veszélyeiről – írta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményében. 
Az antibiotikum-rezisztencia világszerte egyre nagyobb gondot okoz a humán és az állategészségügy területén is. A szerek indokolatlan, illetve helytelen használata következtében a baktériumok egyre ellenállóbbak lesznek azokkal szemben, vagyis az antibiotikumot tartalmazó szerek egyre kevésbé hatékonyak egy-egy betegség kezelésében. A globális közegészségügyi fenyegetés kezelésével, egyes nemzetközi szervezetekhez hasonlóan az Európai Unió is kiemelten foglalkozik – írták. 
Az Európai Gyógyszerügynökség legutóbbi jelentése szerint Magyarország a 4. helyen áll az egységnyi állati termékre vonatkozó antibiotikum-felhasználás rangsorában. A Nébih laboratóriumi, monitoring vizsgálati eredményei pedig arra is rámutattak, hogy a rezisztencia számos baktériumfaj és antibiotikum esetében nálunk a legelterjedtebb.
A Meddig hat? honlap az antibiotikum-rezisztencia témakörét számos aspektusból világítja meg. Az ott megjelenő cikkek, tanulmányrészletek, kutatási eredmények és infografikák segítségével az állategészségügy helyzete rajzolódik ki. A program és a webes felület segítségével arra is igyekszünk rávilágítani, hogy az állati és az emberi egészség ügye szorosan összefügg, továbbá, hogy ki-ki egyénenként hogyan járulhat hozzá a rezisztencia elleni sikeres küzdelemhez – olvasható a közleményben.  
A közreadott ismeretanyag egyik fő pillére az az új animációs kisfilm, amelyet a YouTube-on publikáló Zállatorvos (dr. Simanovszky Zoltán) készített a Nébih felkérésére. A videó korrekt szakmaisággal, mégis szórakoztató formában teszi befogadhatóvá az információkat erről a világméretű egészségügyi problémáról.
Az új kezdeményezést az ősz folyamán a Nébih Facebook oldalán, valamint a Szabad a gazdi állatvédelmi program Facebook-oldalán népszerűsítik és kvízjáték-sorozatot is indítanak. 
Szerző

Fejfájás ronthat a szép idő élvezeti értékén

Publikálás dátuma
2019.09.13. 11:05

Fotó: CHASSENET/BSIP / AFP
Nem érkezik pénteken front, a melegedésre és a szélre érzékenyek azonban észlelhetnek kellemetlen tüneteket.
Front ugyan pénteken nem zavarja az indiánnyár élvezetét, de a melegre és szélre érzékenyek fejfájást, ingerlékenységet, nyugtalanságot, fáradtságot és akár alvásproblémákat tapasztalhatnak – olvasható a Meteo Klinika honlapján.
Érdemes kihasználni a napsütésnek ígérkező hétvégét is, az olykor megélénkülő vagy megerősödő szél miatt azonban érdemes rétegesen felöltözni a szabadtéri programokhoz. 
A reggelente már hűvös, sőt hideg után kellemes szintre emelkedő napközbeni hőmérséklet miatt nagy a napi hőingás, ami megemelte a megfázás esélyét, ezért és a hamarosan érkező hűvösebb, változatosabb időjárás miatt is célszerű az immunrendszert mozgással, napfénnyel és vitaminokkal is felturbózni.
Szerző

Máig kérhető a HPV elleni oltás

Publikálás dátuma
2019.09.12. 12:13

Fotó: MAY/BSIP / AFP
Csütörtökig kérhetik a 12. életévüket betöltött lányok szülei az iskolákban a HPV elleni oltás térítésmentes beadását.
Csütörtökig viheti be az iskolába az a 46 ezer hetedikes lány a HPV elleni oltás beadásába beleegyező szülői nyilatkozatot. A vakcinát a 12. életévüket betöltött lányok szülei igényelhetik térítésmentesen az iskolákban.
Elsőrendű fontosságúnak nevezete az immunizálás felgyorsítását az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC). A közleményükben, amelyről az MTI számolt be, hangsúlyozták: a HPV (humán papillomavírus) okozta rákos megbetegedések kialakulásának mintegy 92 százaléka megelőzhető a védőoltással.
Az oltás biztonságosságát és hatékonyságát hangsúlyozva Schaff Zsuzsa akadémikus, az MTA Orvosi Tudományok Osztálya rendes tagja a tudomány.hu-nak adott interjújában azt mondta, a fejlett országokban már évekkel ezelőtt bevezették a fiatal lányok és egyes országokban a fiúk HPV elleni vakcinációját. Ausztráliában a védőoltást 2007-ben kezdték adni a 12-13 éves lányoknak, illetve felmenő rendszerben a 14–26 éves korú lányoknak és nőknek, majd a programot 2013-ban a fiúkra is kiterjesztették. Ennek köszönhetően a legveszélyesebb HPV-törzsek előfordulása 10 év alatt 92 százalékkal csökkent az oltott lányok körében. A méhnyakrák és a rákmegelőző állapotok gyakorisága pedig már 7 év alatt felére csökkent. Mint az akadémikus elmondta, a WHO folyamatosan nyomon követi a vakcinák biztonságosságát, 2017-es jelentésében „kiemelkedően jónak” minősítette. 
Bár a védőoltás 9 éves kortól bármilyen életkorban nemtől függetlenül beadható, a leghatékonyabb védelmet a szexuális élet megkezdése előtt nyújtja. A nemzetközi ajánlások 11-12 éves kor körül javasolják a HPV elleni védőoltás beadását. 
A mellékhatásokra vonatkozó kérdésre az akadémikus azt válaszolta, elég hosszú ideje vizsgálják a vakcinációban részesülteket ahhoz, hogy az esetleges „hosszútávú” mellékhatások is kiderüljenek. Az esetleges neurológiai megbetegedések kialakulására vonatkozó híresztelések nem bizonyultak valósnak: nem találtak összefüggést a megbetegedések és az oltás között. 2003 óta, amióta klinikai vizsgálatokat végeznek, súlyos mellékhatásokra nem derült fény.
Magyarországon 2007 óta van forgalomban a kétkomponensű, 2015 óta pedig a kilenckomponensű oltás. 2014 óta a 12. életévüket betöltött lányoknak térítésmentes a legszélesebb körű védelmet nyújtó, kilenckomponensű HPV elleni vakcina beadása, mindenki más számára orvosi vényre, patikában vásárolható meg a vakcina.  
Szerző
Témák
HPV oltás vakcina