Tarlós István;önkormányzati választás;Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Szövetsége;

2019-09-13 22:12:21

Üzenik Tarlósnak az értelmi fogyatékossággal élők: vitában érvelni illik, nem fogyatékosozni

Pejoratív jelzőként használni az értelmi fogyatékosságot minden jó érzésű ember számára sértő és megalázó, és különösen veszélyes, ha a főpolgármester tesz így, egy ország előtt.

Centikről, megafonba üvöltve küldte el Tarlós István főpolgármester pénteken Tordai Bencét, amiért a Párbeszéd országgyűlési képviselője megkérdezte tőle: hajlandó-e vitázni Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölttel. Tarlós üvöltözés közben úgy fogalmazott:

Péntek este aztán közleményt adott ki az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ). Ebben felhívják a figyelmet arra, hogy az értelmi fogyatékosság vagy szellemi fogyatékosság pejoratív jelzőként, a vitapartner minősítéseként való használata minden jó érzésű ember számára sértő és megalázó. Külön kiemelik, hogy a "szellemi fogyatékos" kifejezés téves, hiszen egy ember szelleme, azaz lelke nem lehet fogyatékos. "Hazánkban több mint 50 000 értelmi fogyatékossággal élő személy él. Az ő, és a családjaik élete szempontjából hosszútávú következményei vannak annak, ha az állapotukat jelölő kifejezés a közbeszédben negatív jelzőként terjed el" - hangsúlyozzák, hozzátéve:

Az elképesztő jelenetről egyébként videó is készült - akárcsak a néhány órával korábbi hasonlóról. Akkor a főpolgármester úgy próbálta lerázni Karácsony aktivistáit, hogy például egyikük pólójának kanárisárga színét szidta - mely egyébként ugyanaz az árnyalat, mint amit Tarlós alatt a taxik kaptak. Akit érdekel, hogy még miket ordított Tordai fülébe a főváros első embere, a Mérce videóján megnézheti.