Előfizetés

Üzenik Tarlósnak az értelmi fogyatékossággal élők: vitában érvelni illik, nem fogyatékosozni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.13. 22:12

Fotó: Youtube / Mérce
Pejoratív jelzőként használni az értelmi fogyatékosságot minden jó érzésű ember számára sértő és megalázó, és különösen veszélyes, ha a főpolgármester tesz így, egy ország előtt.
Centikről, megafonba üvöltve küldte el Tarlós István főpolgármester pénteken Tordai Bencét, amiért a Párbeszéd országgyűlési képviselője megkérdezte tőle: hajlandó-e vitázni Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölttel. Tarlós üvöltözés közben úgy fogalmazott:
"Magyarországon ma elég furcsa világot élünk, a szellemi fogyatékosokat el kell viselni".

Péntek este aztán közleményt adott ki az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ). Ebben felhívják a figyelmet arra, hogy az értelmi fogyatékosság vagy szellemi fogyatékosság pejoratív jelzőként, a vitapartner minősítéseként való használata minden jó érzésű ember számára sértő és megalázó. Külön kiemelik, hogy a "szellemi fogyatékos" kifejezés téves, hiszen egy ember szelleme, azaz lelke nem lehet fogyatékos. "Hazánkban több mint 50 000 értelmi fogyatékossággal élő személy él. Az ő, és a családjaik élete szempontjából hosszútávú következményei vannak annak, ha az állapotukat jelölő kifejezés a közbeszédben negatív jelzőként terjed el" - hangsúlyozzák, hozzátéve:
közszereplő, hivatalos személy semmilyen körülmények között nem alkalmazhatja ezeket a kifejezéseket sértésként, mert ez káros és diszkriminatív.

Az elképesztő jelenetről egyébként videó is készült - akárcsak a néhány órával korábbi hasonlóról. Akkor a főpolgármester úgy próbálta lerázni Karácsony aktivistáit, hogy például egyikük pólójának kanárisárga színét szidta - mely egyébként ugyanaz az árnyalat, mint amit Tarlós alatt a taxik kaptak. Akit érdekel, hogy még miket ordított Tordai fülébe a főváros első embere, a Mérce videóján megnézheti.

Szakadozott felhők társaságában jön pár fokos lehűlés szombaton

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.13. 20:19

Fotó: Shutterstock
Gyengülő hidegfront érkezik, számottevő csapadékra nem, néhány fokos hőmérséklet-visszaesésre azonban számítani kell.
Hajnalig derült vagy gyengén felhős, csapadékmentes idő várható. Szombat reggel és délelőtt, illetve az ország déli felén még kora délután is, szakadozott felhősáv vonul át, ezt követően szombaton a délután folyamán már gomolyfelhő-képződésre lehet számítani. Összességében többórás napsütés várható.
Elsősorban az Északi-középhegységben és a Duna-Tisza közén, kisebb eséllyel a nyugati határvidéken alakulhat ki néhol futó zápor. Az északi, északkeleti szél szombaton az ország középső sávját leszámítva megélénkül, a keleti megyékben napközben meg is erősödik.
A legalacsonyabb hőmérséklet döntően 10-17 fok között alakul, de az északi völgyekben néhány fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 20 és 26 fok között várható, délen lesz a melegebb.

Időjárási helyzet Európában

A Mediterráneumban és Kelet-Európában még alapvetően kitart a túlnyomóan napos, csapadékmentes idő 30 fok körüli csúcshőmérsékletekkel. Ugyanakkor Délkelet-Spanyolország fölött egy sekély ciklont figyelhetünk meg, hatására kiemelten Murcia tartományban jelentős csapadék hullott a heves zivatarokból, több ember halálát okozva; egy-egy helyen még 150 mm-t meghaladó napi csapadékösszegek is előfordulnak.
Eközben kontinensünk északi, északnyugati részei fölött gyenge frontok vonulnak kelet felé, mögöttük északias áramlással már hűvösebb és kissé nedvesebb levegő áramlik a térségbe, bár London és Berlin környékén még így is 24 fok köré emelkedik délutánra a hőmérséklet.
Szombat estig a Kárpát-medence fölé egy gyengülő hidegfront érkezik, számottevő csapadékra nem, néhány fokos hőmérséklet-visszaesésre azonban számítani kell.

Több százan tüntettek Pikó András mellett a Práter utcában

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.09.13. 20:12

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Jöhet a hadsereg, a légierő, a TEK, akkor sem ijedünk meg – üzente az ellenzék a Pikó András VIII. kerületi polgármester-jelölt melletti demonstráción.
Több száz ember gyűlt össze péntek este a „Védjük meg a megtámadott Pikó Andrást és csapatát” nevű tüntetésen, alig lehetett mozdulni a Práter utcában. Azt persze nehéz megbecsülni, hogy a tömegben hányan lehettek helyi lakosok: lapunknak Újbudáról, Soroksárról, sőt még Hatvanból érkezők is azt mondták, annyira felidegesítette őket, ami a VIII. kerületi polgármester-jelölttel történt, hogy mindenképpen el akartak jönni a tiltakozásra. Az ellenzéki tüntetésen kifejezetten paprikás volt a hangulat: érezni lehetett a feszültséget, és már jóval a beszédek előtt is felhangzott a „Mocskos Fidesz!” skandálás.
A tüntetésen Pikó András rágalomhadjáratnak nevezte az elmúlt napok eseményeit, azt mondta, hogy a Fidesznek azért volt szüksége a rendőrségi akcióra, mert gyávák. – Milyen párt az, amelyik retteg kiállni vitára és a programja a rendőrségi razzia? – tette fel a kérdést, amire jól rímelt a tömegben egy, „A zsaru nem választási kellék!” feliratú molinó is. Pikó úgy vélte, a támadásokat azért kapták, mert elkezdték kinyitogatni „a józsefvárosi sötét aktákat”. Azt ígérte, nem ijednek meg, és a következő napokban, hetekben is előállnak a Fidesznek kellemetlen ügyekkel. Ezt követően Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke lépett színpadra. Nemes egyszerűséggel undorítónak minősítette a Pikóval történteket, és hangsúlyozta: nem ez az első ilyen eset – felidézte a kopasz-botrányt, illetve azt, hogy az országgyűlési választások előtt az Állami Számvevőszék vegzálta az ellenzéki pártokat. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt kissé furán érezhette magát, hiszen ellenzéki politikus hosszú évek óta nem kapott akkora tapsot, mint ő. – Félni ezektől? Gyáva, gonosz emberektől nem szabad tartani, egyébként is mi vagyunk többen, és igazunk van – mondta, és úgy folytatta, Pikót olyanok vádolják bűncselekménnyel, akik „a lába nyomát sem csókolhatják meg”.
– Pontosan tudom, milyen az, amikor a Fidesz megtámad engem, a családomat, vagy a legközelebbi munkatársaimat – mondta a tüntetésen Donáth Anna. Hasonlóan a Momentum EP-képviselőjéhez, a DK-s Gy. Németh Erzsébet is arról beszélt, hogy nem csak Pikót, hanem minden ellenzéki polgármester-jelöltet és szimpatizánst megtámadtak. – A Fidesz bevetheti a hadsereget, a légierőt, akár a TEK-et is, akkor sem fogunk megijedni – hangsúlyozta. A tüntetés előtt, pénteken tovább folytatódott a Pikóék elleni rendőrségi nyomozás. Miután szerdán házkutatást tartottak a polgármester-jelölt kampányközpontjában, majd órákon keresztül hallgatták ki kampányfőnökét, Udvarhelyi Tesszát, Pikó elmondása szerint most újabb, a Magyar Nemzet által közölt fényképen szereplő önkénteseket hívtak be. Az aktivistákkal közölték azt is, hogy a kihallgatásra magukkal kell vinniük laptopjukat. Udvarhelyi és egy másik aktivista számítógépét már korábban lefoglalták.
Miközben a rendőrség figyelemre méltó gyorsasággal, már a kormánylap cikkének megjelenése után két nappal megtartotta a házkutatást, lapunknak csütörtök óta nem válaszolnak arra a kérdésre, hogy az elmúlt öt évben hány, ahhoz hasonló bejelentést kaptak, mint ami miatt most nyomoznak. Azt sem árulták el, hogy hány alkalommal tartottak házkutatást. Ugyanezekkel a kérdésekkel megkerestük a feljelentést tevő józsefvárosi választási irodát is, de válaszokat onnan sem kaptunk. Ugyancsak pénteken a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közölte: eljárást indított, mert számos, azzal kapcsolatos bejelentés érkezett, hogy az önkormányzati választáson indulók ajánlóívein szereplő személyes adatokat jogosulatlanul kezelhették. Emellett hangsúlyozták, hogy ezeket a jelöléstől eltérő célra jogellenes felhasználni, mivel az ajánlóívek másolása, valamint duplikált adatbázisok létrehozása az azokon szereplő információk alapján sérti az adatvédelmi rendelkezéseket. Arról azonban már nem adtak tájékoztatást, pontosan ki vagy kik ellen indult eljárás.
Eközben az MSZP kizárta soraiból a Pikó által a kormánypártok jelöltjének titulált Körmendi Gábor Attilát, aki (egy Közös Értékek Pártja nevű jelölőszervezet színeiben) elindult a VIII. kerületben, a szocialista párt által szintén támogatott polgármester-jelölt ellen.