Panaszokat okozhat a közelítő hidegfront

Publikálás dátuma
2019.09.16. 14:14

Fotó: EDWIGE/BSIP / AFP
A kedden érkező, a nyárias melegből fagyba vezető hidegfront még az egészséges szervezet számára is fokozott terhelést jelent.
Hétfőn hűvös hajnal utáni hirtelen melegedés, a nagy napi hőingás viselheti meg a szervezetet. Gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak. Melegfronti jellegű tünetekre is számítani kell, általános lehet a migrén, a fáradékonyság – írta Pintér Ferenc meteogyógyász, a MeteoKlinika igazgatója Facebook-oldalán.
A kedden észak felől érkező erős hidegfront véget vet a nyárnak, és meghozza az igazi őszt és akár az első fagyokat is. Hétfőn a hőmérséklet csúcsértékei helyenként megközelíthetik a 30 fokot, szerdától az ország nagy részén alig érik el a 20 fokot. Éjszakánként a sarkvidéki eredetű légtömegek hatására az északkeleti fagyzugos, szélvédett völgyekben talajmenti fagy is kialakulhat. 
A markáns hidegfront és a nyárias melegből szinte a fagyba zuhanás különösen a szívbetegeket veszélyezteti, felerősíti az ízületi fájdalmakat, de fejfájás, görcsös panaszok, vérnyomás-ingadozás, és alvásproblémák is jelentkezhetnek. Az ilyen mértékű hőmérsékletingadozást az időjárásérzékenyek különösen nehezen viselik, de az egészséges szervezet is extrém terhelésnek van kitéve - olvasható a MeteoKlinika honlapján
A hétfői sok napsütés kedvez a hangulatnak, a megélénkülő szél ugyan ront a hő- és komfortérzeten, mindenképp ajánlott kihasználni a még kellemes őszi napot és minél több időt a friss levegőn tölteni.
Szerző
Frissítve: 2019.09.16. 14:18

Így úszható meg a menetrendszerű őszi megfázás

Publikálás dátuma
2019.09.14. 14:14

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A hűvösebb hajnalokkal megérkezik a náthaszezon is. Vannak, akik ősztől egyik betegségből a másikba esnek.
A hűvösebb napokkal, főleg hajnalokkal a náthaszezon is megérkezett. Van, akik ősztől nyárig szinte egyik betegségből a másikba esnek, megfáznak és elkapják a levegőben keringő fertőzéseket is. Ha valakinél ez a környezetében élőknél gyakrabban történik meg, azt szokták mondani: gyenge az immunrendszere. Lehet, hogy nem megfelelő az általános közérzete, az egészségi állapota sem, egyéb tünete, akár betegsége is lehet – mondta Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa.
Akár autoimmun rendellenességek, a szervezetben jelen lévő gyulladásra utaló magas CRP szint, vagy egyéb vérkép eltérések – például vérszegénység –, gyakori emésztési problémák – étvágytalanság, hasmenés, hasfájás, puffadás – csecsemők és gyermekek esetében a fejlődés elmaradása is. Ezeknek a betegségeknek némelyike azonban olyan enyhe tüneteket okoz, hogy az érintettek évekig nem is ismerik fel.
A nagy napi hőingás miatti megfázás elkerülésében a réteges öltözködés segíthet, a fertőzések elkerülése érdekében fontos a rendszeres és alapos kézmosás. Hazaérkezéskor, étkezések előtt, orrfújás, köhögés, mosdó használata, kisgyermek pelenkacseréje és a szemét levitele után is. A szakorvos azt tanácsolta, megfázásra hajlamosak lehetőleg ne egyenek, igyanak másokkal közös pohárból, evőeszközzel. Ne látogassák beteg ismerőseiket, csökkentsék a kockázatot, hogy elkapják a fertőzéseket. Fertőtlenítsék rendszeresen a gyakran használt eszközeiket, például a távirányítót és a kilincseket is.
A védőoltások segíthetnek csökkenteni egyes betegségek kockázatát. A kialvatlanság és a krónikus stressz bizonyítottan csökkenti a betegségekkel szembeni védekezőképességet. Felnőtteknek átlagosan napi 7 óra alvás javasolt. Alvásproblémák, gyakori felébredések, krónikus nappali fáradtság esetén érdemes alvásspecialista segítségét kérni. 
A stressz csökkentésében életvezetési tanácsadó tud segíteni, de jótékony a masszázs, a jóga, a hobbi és a rendszeres sport. Mozgásterapeuta segítségével betegségek mellett is biztonságos mozgásformát lehet végezni. A túl intenzív, gyakori vagy megerőltető edzés még fáradékonyabbá tehet, nem támogatja az egyébként is legyengült immunrendszert – tette hozzá az immunológus.
A gyakran betegeskedőknek az egészséges táplálkozás mellett érdemes figyelnie a vitaminpótlásra is. Alacsony D-vitamin szint is lehet okozója a gyakori betegségeknek, ezt vérvizsgálatot követően, egyéni dózisban szükséges pótolni. Az orvos olyan, már elölt baktériumból készült gyógyszert is adhat, amely úgy immunizálja a felső légutakat, mint egy „oltás”.
Szerző

Meddig hat? – Az antibiotikum-rezisztencia veszélyeiről indított honlapot a Nébih

Publikálás dátuma
2019.09.13. 12:34

Fotó: IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / AFP
Ismeretterjesztő és szemléletformáló programot és honlapot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és az Agrárminisztérium.
A Meddig hat? című ismeretterjesztő és szemléletformáló program és tematikus honlap célja, hogy a laikus érdeklődők hiteles szakmai forrásokból kaphassanak információkat az antibiotium-rezisztencia mindenkit érintő veszélyeiről – írta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményében. 
Az antibiotikum-rezisztencia világszerte egyre nagyobb gondot okoz a humán és az állategészségügy területén is. A szerek indokolatlan, illetve helytelen használata következtében a baktériumok egyre ellenállóbbak lesznek azokkal szemben, vagyis az antibiotikumot tartalmazó szerek egyre kevésbé hatékonyak egy-egy betegség kezelésében. A globális közegészségügyi fenyegetés kezelésével, egyes nemzetközi szervezetekhez hasonlóan az Európai Unió is kiemelten foglalkozik – írták. 
Az Európai Gyógyszerügynökség legutóbbi jelentése szerint Magyarország a 4. helyen áll az egységnyi állati termékre vonatkozó antibiotikum-felhasználás rangsorában. A Nébih laboratóriumi, monitoring vizsgálati eredményei pedig arra is rámutattak, hogy a rezisztencia számos baktériumfaj és antibiotikum esetében nálunk a legelterjedtebb.
A Meddig hat? honlap az antibiotikum-rezisztencia témakörét számos aspektusból világítja meg. Az ott megjelenő cikkek, tanulmányrészletek, kutatási eredmények és infografikák segítségével az állategészségügy helyzete rajzolódik ki. A program és a webes felület segítségével arra is igyekszünk rávilágítani, hogy az állati és az emberi egészség ügye szorosan összefügg, továbbá, hogy ki-ki egyénenként hogyan járulhat hozzá a rezisztencia elleni sikeres küzdelemhez – olvasható a közleményben.  
A közreadott ismeretanyag egyik fő pillére az az új animációs kisfilm, amelyet a YouTube-on publikáló Zállatorvos (dr. Simanovszky Zoltán) készített a Nébih felkérésére. A videó korrekt szakmaisággal, mégis szórakoztató formában teszi befogadhatóvá az információkat erről a világméretű egészségügyi problémáról.
Az új kezdeményezést az ősz folyamán a Nébih Facebook oldalán, valamint a Szabad a gazdi állatvédelmi program Facebook-oldalán népszerűsítik és kvízjáték-sorozatot is indítanak. 
Szerző