Előfizetés

Lenyűgöző Lőrincz testvérek

Népszava
Publikálás dátuma
2019.09.16. 18:32
Lőrincz Viktor a szőnyegen
Fotó: Ken Satomi / Yomiuri
Lőrincz Viktor (87 kg) ezüstérmes lett a kazah Nur-Szultanban zajló kötöttfogású birkózó-világbajnokságon, testvére, Tamás (77 kg) pedig kedden csatázhat az aranyéremért.
A fiatalabb Lőrincz, Viktor két világbajnoki bronzérem után szerzett ezüstöt. Legyőzője a súlycsoport egyik klasszisa, a címvédő ukrán Zsan Belenyuk volt. Az aranycsatában egyik sportoló sem ért el pontot, ám a magyart kétszer intették meg - mindkét alkalommal jogosan -, míg ellenfelét csak egyszer, így nyert Belenyuk 2-1-re. 
Az idősebb Lőrincz, az olimpiai- és világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Tamás legnehezebb csatáját az elődöntőben vívta a hazaiak birkózójával, Askat Dilmuhamedovval. Mindkét sportolót egy-egy alkalommal intették, de az 1:1-es eredmény Lőrincz továbbjutását jelentette, mert ő kapta később a figyelmeztetést. A 32 éves magyar sportoló az éremszerzéssel kijutott pályafutása negyedik nyári olimpiájára. 
"Nagyon ideges voltam, igyekeztem, hogy ne nyomjon össze a kvótaszerzés terhe, így amikor sikerült, átfutott az agyamon, hogy az első akadályt leküzdöttem - mondta a magyar birkózó a Nemzeti Sportnak. - Kijutottam a negyedik olimpiámra, ami nagyon nagy álmom volt. Nehéz évem volt, nem vagyok már mai csirke, ráadásul otthon van a gyönyörű kislányom, a feleségem; októberben pedig jön a második baba – nagyon nehéz így, azzal a tudattal lehúzni a kerekes bőröndöt az edzőtáborokba, hogy otthon kell hagynom őket egy-két hétre... De mindenben támogatnak és mellettem állnak, úgy érzem, szegény feleségem erőn felül teljesít otthon, úgyhogy ennyivel tartoztam nekik!”

Balázs tizenhét perc alatt nyert a mindent eldöntő Davis Kupa-mérkőzésen

Népszava
Publikálás dátuma
2019.09.16. 16:37

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Balázs Attila tizenhét perc alatt legyőzte hétfőn Ilja Marcsenkót a magyar-ukrán tenisz Davis Kupa-találkozó mindent eldöntő ötödik összecsapásán. A mérkőzés 6:4, 5:5-ös állásnál sötétedés miatt szakadt félbe vasárnap este. 
A találkozót az előző két naphoz képest hétfő délelőtt sokkal szerényebb körítés mellett folytatták a Kamaraerdőben található teniszpályán: eltűntek a VIP-sátrak (és a VIP-vendégek egy része is), nem volt büfé és munkaidőben alig kétszázan voltak a lelátón a rendkívül nagy téttel bíró mérkőzésen. Balázs előbb elvette ellenfele adogatását, majd saját szervájánál a harmadik meccslabdát értékesítve nyert, 3-2-es győzelemhez segítve Magyarországot. 
Ez azt jelenti, hogy a magyarok továbbra is versenyben vannak a Világcsoportba kerülésért, ehhez még egy meccset kell nyerniük, míg az ukránok egy osztállyal lejjebb, az Euro-afrikai zóna I. csoportjában folytatja szereplését. 
"Nagyon nehéz hétvége volt, néhány labdamenet döntött csupán - mondta Köves Gábor, a magyar válogatott szakvezetője az M4 Sporton. - A páros megnyerése döntőnek bizonyult, utána a két egyes közül már csak egyet kellett hoznunk. Korábban ezt Fucsovics Marci megtette a szlovákok és az oroszok ellen is, most nem sikerült neki, de a lényeg a győzelem. Nagyon hiányzott Piros Zsombor és Valkusz Máté, ha itt vannak velünk, akkor az egyesben egy kis terhet le tudtak volna venni Attila válláról. Nehéz volt a mai nap is, iszonyú csatát vívott egymással a két játékos ebben a tizenhét percben, Attila fejben kicsit erősebb volt, ezzel nyert." 
Richter Attila, a magyar szövetség főtitkára az MTI-nek annyit mondott, hogy nemzetközi mérkőzésen meghatározzák, milyen erős fénnyel kell világítaniuk a pálya széli reflektoroknak. 
"Ennek elérése további nyolcvan millió forintba került volna, azt gondoltuk, ha 1-kor kezdődnek a mérkőzések, akkor le lehet játszani három mérkőzést, de az első kettő nagyon elhúzódott vasárnap, ezért nem sikerült befejezni a programot - hangsúlyozta a sportvezető, majd tréfálkozva megjegyezte: "a nemzetközi szövetség két naposra változtatta a Davis Kupa lebonyolítását, de mi maradtunk a hagyományos, három napos rendszernél."

Olimpiai kvótát szerzett Lőrincz Tamás a birkózó-vb-n

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.16. 12:47

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A sportoló üzbég és ukrán rivális legyőzésével jutott a nyolc közé, ahol a litván Paulius Galkinast verte simán, 5-0-ra.
Lőrincz Tamás olimpiai kvótát szerzett a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában a nur-szultani kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, miután bejutott az elődöntőbe. A háromszoros Európa-bajnok, olimpiai és kétszeres világbajnoki ezüstérmes magyar birkózó üzbég és ukrán rivális legyőzésével jutott a nyolc közé, ahol a litván Paulius Galkinast verte simán, 5-0-ra. A kazahsztáni vb-n minden ötkarikás kategóriában hat versenyző szerez országának kvótát, Lőrincz pedig elődöntőbe kerülésével már legrosszabb esetben is az ötödik helyen végez. A ceglédi születésű sportoló – aki ezzel öccse, Viktor után a második magyar tokiói kvótás birkózó – a közép-európai idő szerint 13 órakor kezdődő esti programban a kazah Askat Dilmuhamedov ellen lép szőnyegre a fináléért.