Előfizetés

Szijjártó a nukleáris biztonság kapcsán is a migránsokat emlegette

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.16. 18:10

Fotó: KKM/Burger Zsolt / MTI
A külügyminiszter furcsa magyarázattal állt elő a Nemzetkori Atomenergia Ügynökség (NAÜ) közgyűlésén.
Az indokolatlan migránsozás új szintjét mutatta be Szijjártó Péter, aki hétfőn a NAÜ bécsi rendezvényén tartott beszédet. Szijjártó annak kapcsán szólalt fel, hogy az atomenergia ügynökség újabb egy évre Magyarországot bízta meg a nukleáris biztonsági munkacsoport elnökségével.
"A terrorizmus, a terrorfenyegetettség világszerte nő azzal, hogy kontrollálatlan migrációs hullámok indulnak el. Ez növeli a nukleáris fenyegetettséget is, éppen ezért fontos, hogy Magyarországot újabb egy évre megbízták a a nukleáris biztonsági munkacsoport  teendőinek ellátásával" – mondta a külügyminiszter az MTI szerint.
Nehéz megérteni, elképzelni, hogy Szijjártó eközben mire gondolhatott:
  • menekültnek álcázott terroristák ostromolják Európát, hátukon atomtöltetekkel;
  • migránsok rohamozzák meg a paksi erőművet, hogy felrobbantsák, de ezt sikeresen megakadályozzuk;
  • attól, hogy Magyarország lesz a munkacsoport elnöke, csökken a nukleáris terrorfenyegetettség, mert a terroristák visszariadnak a NAÜ-ben betöltött szerepünktől és keresztényi szellemiségünktől.
Szijjártó szerint a kinevezés annak elismerése, hogy az ország „ élen jár a nukleáris biztonság érdekében tett erőfeszítésekben”. Ezt a kijelentést is érdemes lett volna még egyszer átgondolva, tekintve, hogy az Átlátszó már 2017-ben megírta: Paks 2-t konkrétan egy olyan tektonikai törésvonal felé húznák fel, ami tízezer éven belül is aktív lehetett. Ráadásul, a Roszatom egy olyan harmadik generációs atomerőművet építene nekünk, aminek építési engedélykérelmét a finn hatóságok már tavaly visszautasították - az orosz tervek pedig fennakadtak a Paks II Zrt. jogszabályi megfelelést mérő előszűrőjén is.

Kövér bujkáló kommunista vietkongokhoz hasonlította az ellenzéket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.16. 17:13

Fotó: Népszava-Shutterstock
A baloldal polgárháborút akar a házelnök szerint, bár az nem derült ki, hogy ezt miből gondolja.
Bayer Zsolt tévéműsorában, a Hír TV-ben nyilatkozott az ellenzéki tervekről Kövér László, amelyek – az országgyűlés házelnökének víziója szerint – közelgő Armageddont ígérnek. A felvételt a 444.hu szemlézte először; mint fogalmaznak, a házelnök abból a tényből, hogy az egyik, visszalépett ellenzéki főpolgármester-jelölt támogatta volna a kannabisz legalizációját, arra a következtetésre jutott, hogy elképzelhető, 
“A liberálisok ki akarják szakítani Magyarország közjogi testéből Budapestet és egy önálló városállamot létrehozni, ahol persze a főpolgármester a törvényhozó és végrehajtó hatalom egy személyben.”

Kövér ezután sem fogta vissza magát az erős következtetésektől. Az önkrományzati választási kampány eddigi ígéreteit a parlament elnöke például úgy értelmezte, hogy 
“A baloldal immáron megint nem tudván kibújni a saját bőréből felfordulást, polgárháborút, ribilliót akar, ezt kínálja, ezt ígéri.”

Azt azonban nem árulta el, hogy hol és mikor ígértek volna polgárháborút.  Kövér előadásából pedig az derült ki, hogy a magyar ellenzék nem is sima, megszokott, európai értelemben vett testvérharcot, hanem délkelet-ázsiai típusú, esőerdőkben és titkos, földalatti csatornarendszerekben vívott polgárháborút ígér. A házelnök ugyanis szó szerint így fogalmazott:
“Azt ígéri, (mármint a magyar ellenzék, a szerk.) hogy kis gerillabázisokat, erdő mélyi bunkereket kéne létrehozni mint annak idején a vietkong az amerikaiak által folytatott háború idején és akkor onnan törnek majd elő, ott gyűjtik össze az erőiket és 2022-re előbukkannak a lyukakból és megrohamozzák a főhatalmat és elfoglalják.”

Igen, Kövér utolsó szavaiból is kiderül, hogy mi a fő probléma ezzel a gondosan részletezett vietnami háborús hasonlattal, sőt már-már allegóriával – jegyzi meg a portál. A magyar ellenzékkel azonosított vietkongok ugyanis győztek, az erdei gerillabázisokra épülő taktikájukkal ráadásul a világ legerősebb, hatalmas fölényben lévő hadseregét kényszerítették térdre.
Sokat elmond az illiberális gondolkodásmódról az is, hogy Kövér – miután lekommunistázta, polgárháború előkészítésével gyanúsította meg a teljes ellenzéket, pusztán azért, mert léteznek és megmérettetik magukat a választásokon – kifejtette, hogy Kari Geriéknek valószínűleg fogalmuk nincs a demokráciáról. A demokrácia a fideszes értelmezésben ezek szerint azt jelenti, hogy az ellenzék csendben marad, meghúzza magát, amíg és ahol a főhatalom megengedi nekik – ellenkező esetben máris polgárháború fenyeget.

A magyar nők a valóságosnál karcsúbbnak, a férfiak délcegebbnek hiszik magukat

D. A.
Publikálás dátuma
2019.09.16. 17:06

Fotó: CELIA PERNOT / AFP
Ötszáz település tízezer lakosát kérdezik ősztől: mit evett, mennyit mozgott, hol fáj.
Idén ősszel már harmadik alkalommal mérik fel kerül a magyarok egészségi állapotát az Európai Lakossági Egészségfelmérés keretében. Az adatgyűjtést a KSH és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYEI) végzi. Legutóbb 2009-ben és 2014-ben zajlott hasonló vizsgálat. Ezekből tudjuk, hogy a magyar felnőtt egy nap több mint 5 órát ül, csupán 7000 lépést tesz meg az ajánlott tízezer helyett, és mindössze 10 percet sportol az elvárt 21,5 perc helyett. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerinti, heti legalább 150 perc fizikai aktivitás a magyar lakosság mindössze nyolcadára jellemző. A mozgásszegény életmód egyik következménye, hogy Magyarországon három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott. Ez a mutató 2009 óta egyre romlik. Míg 2009-ben még a megkérdezettek 45 százalékának volt normális a testsúlya, addig 2014-re már csak a 38 százalékuknak. E vizsgálatokból az is kiderült, hogy a magyar a nők általában karcsúbbnak, a férfiak magasabbnak érzik magukat, mint ami méréssel is igazolható. Mint azt Tokaji Károlyné, a KSH egészségügyi statisztikai osztályának vezetője az idei felmérést beharangozó tájékoztatón elmondta: az ősszel induló újabb vizsgálattal 510 településen több mint tízezer, véletlen mintavétellel kiválasztott állampolgárt kérdeznek egyebek mellett az egészségi állapottal, a testmozgással, az alkoholfogyasztással, a táplálkozással, az egészségügyi ellátás igénybevételével a gyógyszerszedési szokásokkal, az élet- és munkakörülményekkel kapcsolatban. A mintába került lakosokat levélben kérik közreműködésre. Ennek keretében felajánlják az elektronikus válaszadási lehetőséget is a személyes beszélgetés mellett. Mint mondta: egyre kevésbé hajlandók az emberek idegent beengedni a lakásukba, ezért a kérdezőbiztosaik fényképes igazolvánnyal keresik fel a személyes válaszadásra vállalkozókat. A válaszadás önkéntes, a résztvevők válaszadási hajlandóságát azzal ösztönöznék, hogy a KSH utazási- és sportszerutalványt sorsol ki az érintettek között. Az egészségfelmérés részeként megismétlik az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatot is – erről Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója beszélt az újságíróknak. Erre a lakossági egészségfelmérésre kiválasztott emberek jelentkezhetnek önként. Aki vállalja, annak három napon át táplálkozási naplót kell vezetnie, továbbá egészségügyi szakemberek megmérik a testsúlyát, a magasságát és a derék körfogatát, és néhány táplálkozási szokásra vonatkozó kérdésre is válaszolnia kell. A fizikai aktivitást a vizsgálat keretében okosóra segítségével mérik. Szentiványi Mátyás elmondta azt is, hogy aki vállalja a tápláltsági felmérést, ajándékba egy ilyen eszközt.