Mégsem csalás, lehet 122 évig élni

Publikálás dátuma
2019.09.17. 12:07

Fotó: GEORGES GOBET / AFP
Bár van "anomália" a korát illetően, élhetett 122 évig és 164 napig a több mint két évtizede elhunyt francia asszony, akit a világ eddig ismert leghosszabb életű embereként tartanak nyilván.
Dokumentumok és matematikai modellek is megerősítik: valóban élhetett 122 évig és 164 napig Jeanne Calment, a több mint két évtizede elhunyt francia asszony, akit a világ eddig ismert leghosszabb életű embereként tartanak nyilván - állítja egy nagyszabású kutatás.
A rekordot orosz kutatók vonták kétségbe, akik tavaly azzal álltak elő a ResearchGate portálon publikált tanulmányukban, hogy a Guinness által is nyilvántartott életkori világcsúcs valójában átverés, Jeanne Calment lánya, Yvonne még 1934-ben felvette mellhártyagyulladásban elhunyt édesanyja személyazonosságát, hogy elkerülje ilyen módon a hagyatéki adó megfizetését.
A Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) illetékes szakkollégiuma már az év elején megvizsgálta az orosz kutatók érveit, és úgy találta, nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy az asszony lánya, Yvonne felvette volna 1875. február 21-én született anyja identitását, és valójában ő halt volna meg 1997-ben 99 évesen. 
A francia szakértői testület mindazonáltal további vizsgálatra érdemesnek tartotta a szkeptikusok érveinek "bizonyos elemeit", és egy svájci-francia kutatócsoport a nulláról indulva újra alaposan átvizsgálta az üggyel kapcsolatos összes történelmi, demográfiai és egészségügyi adatait, és egy matematikai modell segítségével bizonyította, hogy az emberek valóban elérhetik a 120 év fölötti életkort.
A svájci Genfi Egyetem és a három klinikát tömörítő Genfi Egyetemi Kórházak (HUG) kutatói rekonstruálták az összes, 1875-ben - Jeanne Calment születése évében - Franciaországban született ember élettartamát, és ugyanezt elvégezték azok esetében is, akik 1903-ban születtek, vagyis azon utolsó korosztályét, amelynek már egyetlen tagja sincs az élők sorában. Ezen adatokból kiindulva számították ki, mennyi a valószínűsége annak, hogy valaki megéri a 100, 101, 102, stb. éves kort.
A valószínűségi arányok alapján kiszámították a leghosszabb élettartam mértékét, és arra az eredményre jutottak, hogy maximálisan 119-123 évig élhet egy ember. Tízmillió 100 éven felüli ember közül egyetlen egynek van esélye 123 évig élni. A valószínűség tehát nagyon csekély, de statisztikailag egyáltalán nem lehetetlen - összegezte a Journal of Gerontology című folyóiratban hétfőn publikált kutatás eredményét Francois Herrmann, a kutatócsoport vezetője.
A genfi szakértő is elismerte ugyanakkor, hogy Calment halálakor 10 évvel volt fiatalabb az akkori második legidősebb ember, vagyis túl nagy volt köztük a korkülönbség, ami valóban "anomáliává" teszi Jeanne Calment esetét. Az eltelt időben viszont egy személy már elérte a 119 évet, öt másik pedig a 117-et, vagyis "a rés szűkülőben van". Hermann szerint a francia asszony "egyszerűen megelőzte korát".
A kutatócsoport szerint Jeanne Calment kivételes életkora örökletes tényezők és szerencse keverékének tulajdonítható. Az asszony egyébként még életében feltűnést keltett azzal, hogy az évek szemlátomást nyomtalanul múltak el felette.
Az orosz kutatókban - Nyikolaj Szak matematikus és Valerij Novoszelov gerontológus - is a messze 100 éven felüliek élettartamának matematikai modellje után kutatva merültek fel kételyek Calment asszony rekordjának valódiságát illetően.
Szerző

Egyre éhesebb a Tejútrendszer közepén lévő fekete lyuk

Publikálás dátuma
2019.09.17. 09:38
Illusztráció
Fotó: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA / AFP
Nem értik a kutatók, mi készteti az eddig étvágytalan fekete lyukat nagy mennyiségű csillagközi gáz és por felfalására.
"Huszonnégy éve tanulmányozzuk ezt a szupernagy tömegű fekete lyukat, nem láttunk még ilyesmit. Elég nyugodt, félénk, étvágytalan fekete lyuknak ismertük meg, nem tudjuk, 
mi készteti ilyen mennyiségű csillagközi gáz és por felfalására"

- idézte a ScienceDaily.com tudományos-ismeretterjesztő portál Andrea Ghezt, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) asztrofizikusát.

A UCLA kutatócsoportjának tanulmányát az Astrophysical Journal Letters aktuális száma közölte. A kutatók 2003 óta 133 éjszaka több mint 13 ezer megfigyelését elemeztek. A képeket a hawaii W. M. Keck Obszervatórium és a Chilében álló Európai Déli Obszervatórium készítette. Azt találták, hogy május 13-án ahhoz a ponthoz közel, ahonnan semmilyen anyag nem tér vissza, hanem belehullik a lyukba, olyan erejű fényt láttak, ami az eddig megfigyelt legnagyobbnak is a kétszerese volt. Ezután nyáron két éjszaka is jelentős változásokat figyeltek meg, Ghez szerint "példátlan" volt mindhárom eset.
A különös fényességet, amit megfigyeltek, a fekete lyukba hulló gáz és por okozta. A tudósokat az foglalkoztatja, hogy egyedülálló eseményeket fedeztek fel, vagy a három eset jövendőbeli, lényegesen nagyobb aktivitást jelez előre.
"Az a nagy kérdés, hogy a fekete lyuk vajon új fázisába lép-e és hosszabb időn át növekszik a belezuhanó gáz tömege, vagy néhány szokatlan gázbuborék tűzijátékát láttuk, amint a fekete lyuk magába szippantja őket"

- magyarázta Mark Morris, a tanulmány másik vezető szerzője.

 A kutatócsoport folytatja a megfigyelést, hogy az új képek segítségével választ kapjon. "Tudni akarjuk, hogyan nőnek, hogyan lesznek fényesebbek és nagyobbak a fekete lyukak, hogyan befolyásolják a galaxisok és az univerzum alakulását" - mondta Ghez. 
Egy feltevés szerint amikor az S0-2 jelű csillag 2018 nyarán a legközelebb került a fekete lyukhoz, nagy mennyiségű gázt bocsátott ki, ami idén érhette el a lyukat. Egy másik magyarázat szerint a G2 nevű furcsa, két összeolvadt csillagból álló objektum 2014-ben közelítette meg a fekete lyukat, amelyik talán lehántotta a külső rétegét, ettől villanhatott fel a nagy fény a fekete lyuk mellett. Az is lehet, hogy hatalmas aszteroidákat vonzott magához a fekete lyuk, amely 26 ezer fényévnyire van a Földtől, tehát nem jelent rá veszélyt.
Szerző

Tizenkilencezren jelentkeztek egy digitális elvonókúrára

Publikálás dátuma
2019.09.16. 10:31

Fotó: PETER KNEFFEL/dpa Picture-Alliance / AFP
A mobiltelefon és más műszaki cikkek hiányának egészségre gyakorolt hatását kutatják egy olaszországi alpesi turistaházban.
Kétezer méteres magasságban öt napig kapcsolódhat ki ingyenesen az a tíz ember, akit egy nemzetközi pályázaton választottak ki az észak-olaszországi Agordo városka közelében pénteken kezdődött kísérletre. Az alpesi pihenésre 19 ezren jelentkeztek szerte a világból, négyezren Európán kívülről.
A projektben részt vesz egy pszichológus is, aki azt vizsgálja, miként hat a résztvevők egészségi állapotára a modern technológia és a közösségi médiához való hozzáférés hiánya a nyaralás alatt.  
A projektben érintett települések – Agordo és a környékén fekvő falvak – súlyos viharkárokat szenvedtek tavaly októberben. Emma Taveri projektfelelős szerint „a természetben töltött felejthetetlen napok” mellett a résztvevőknek arra is lehetőséget kínálnak, hogy segítsék a községeket az újrakezdésben.
Szerző