Előfizetés

Úgy tűnik, iráni támaszpontról indult a szaúdi olajipar elleni támadás

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.17. 16:24

Fotó: FAYEZ NURELDINE / AFP
Amerikai fegyverrendszer-szakértők segítik szaúdi kollégáikat az ügy tisztázásában. A királyság állami olajvállalata állítja, képesek teljesíteni szállítási kötelezettségeiket.
Szaúd-arábiai és amerikai szakértők szerint "nagyon nagy valószínűséggel" Iránból indult a hétvégi légi támadás Szaúd-Arábia olajipara ellen - adta hírül kedden a CNN amerikai hírtelevízió a vizsgálatot ismerő forrásra hivatkozva. Az értesülés szerint egy olyan iráni támaszpontról indították a robotrepülőket, amely közel van az iraki határhoz.
A szombati légitámadások két szaúdi olajterminált rongáltak meg, ami miatt kevesebb, mint felére, 5,7 millió hordóra csökkent a szaúdi napi olajkitermelés. Ez öt százaléka a világ napi olajkitermelésének. Az árak ennek megfelelően meglódultak felfelé - a hazai üzemanyagárak már a héten 10-20 forinttal ugorhatnak.
A CNN nem drónokról számol be, ahogy az első hírekben szerepeltek a támadó eszközök, hanem robotrepülőkről, más néven cirkáló rakétákról. Forrása szerint az alacsonyan repülő rakéták északról érkeztek célpontjukhoz, és semmi sem utal arra, hogy a dél felől, ráadásul Jemen - mint indítóállomás - túl nagy távolságra van a rakéták becsapódási helyeitől. Jemen azért is merült fel, mert a támadás elkövetőiként a Szaúd-Arábiával háborúzó - és Irán támogatását élvező - jemeni húszi felkelők jelentkeztek.
A szakértők arra jutottak, hogy a rakéták elrepültek Irak déli része felett, majd pedig a kuvaiti légtéren áthaladva érték el szaúdi célpontjaikat. Kuvait hétfőn bejelentette, vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy láthatóak voltak-e rakéták vagy drónok röviddel a Szaúd-Arábiát ért támadás előtt.
Állítólag amerikai fegyverrendszer-szakértők segítik szaúdi kollégáikat a sivatagi királyságban annak kiderítésében, hogy hány rakétával vagy drónnal, és milyen típusúakkal történt a támadás. A nyomozást segíti, hogy nem mindegyik talált célba, és a sivatagban a vizsgálódók egy roncsra is rábukkantak.

Szaúd-Arábia teljesíti szállítási kötelezettségeit az ázsiai olajfinomítók felé

A szaúdi állami olajtársaság, a Saudi Aramco arról értesített legalább hat ázsiai olajfeldolgozót, hogy nem lesz fennakadás az olajszállításában októberben, partnerei megkapják a szerződésekben rögzített mennyiséget. A Saudi Aramco tulajdonolja a szombaton megtámadott létesítményeket.
Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajexportőr országa. A Reuters által kedden idézett források szerint az ország olajtartalékainak felszabadításával fedezi az ázsiai olajfeldolgozók keresletét.
Szaúd-Arábia kőolajexportjának több mint a 70 százaléka Ázsiába irányul, ahol a legnagyobb vásárlók a japán, a dél-koreai, az indiai és thaiföldi olajfeldolgozók. A legnagyobb indiai olajfeldolgozó, az állami IOC ugyanakkor közölte: a szaúdi fél jelezte számára, hogy nehézolajat kap bizonyos mennyiségben a nehéz és könnyűolaj keveréke helyett. Más olajfeldolgozók ilyen változtatásról nem számoltak be.

Elutasították a szlovák kormányfő ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.17. 16:02

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
A kormány tagjai közül csak a miniszterelnök volt jelen a voksoláson.
A várakozásoknak megfelelően elutasította a pozsonyi törvényhozás kedden a Peter Pellegrini szlovák kormányfő ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítványt. Az indítványt – melynek szavazását korábban kétszer is elnapolták – arra hivatkozva terjesztette elő ellenzéki képviselők egy csoportja, hogy Pellegrini nem menesztette az igazságügyi tárca államtitkárát, Monika Jankovskát. Az időközben önszántából távozó államtitkár sajtóközlések szerint a múltban több SMS-t váltott a nagyvállalkozó Marián Kocnerral, aki a rendőrség gyanúja szerint Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és menyasszonya tavalyi meggyilkolását megrendelte. A bizalmatlansági indítvány 62 támogató voksot kapott 66 ellenszavazattal szemben a 150 fős pozsonyi parlamentben. A mostani már a sokadik olyan indítvány volt a jelenlegi választási ciklusban, amikor az ellenzék a kormányfő vagy valamelyik minisztere leváltásával próbálkozott. Ezek a próbálkozások kivétel nélkül sikertelenek maradtak. A parlamenti erőviszonyokat tekintve a mostani eredmény is borítékolható volt. Ezt jelezte az is, hogy a kormány tagjai közül csak a miniszterelnök volt jelen a voksoláson. A szavazás eredménye nem számít meglepetésnek, annak ellenére sem, hogy a szlovák kormánykoalíció képviselőinek száma a napokban 74-re csökkent, és ezzel gyakorlatilag kisebbségbe kerültek a 150 fős pozsonyi törvényhozásban. Ez a helyzet azután állt elő, hogy a koalíció legkisebb pártja, a Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar párt frakciójából ketten is kiléptek. A két képviselő távozása egybehangzó elemzői vélemények szerint leginkább a februárra kitűzött parlamenti választások közeledésével függ össze, illetve azzal, hogy a Most-Híd pártot már több hónapja a parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalék alatt mérik a közvélemény-kutatások. Az így előállt helyzet – elemzők szerint – egyelőre nem okoz gondot a koalíciónak, mivel frakción kívüli képviselők egy csoportja már huzamosabb ideje a koalíciót támogatja a szavazásokon.

További rekordokat döntött az idei nyár

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.17. 15:44

Fotó: Christoph Soeder/dpa Picture-Alliance / AFP
Az északi félteke legmelegebb nyarát jegyezték fel 2019-ben, az óceánok felszínének globális átlaghőmérséklete pedig minden idők legmelegebbje volt.
Az északi félteke legmelegebb nyarát jegyezték fel 2019-ben, az egész bolygót illetően a június-augusztusi időszak a második legmelegebb volt az elmúlt 140 évben, csakúgy mint az augusztus hónap – közölte az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal hétfőn.
Augusztusban a föld- és az óceánfelszíni átlaghőmérséklet elérte a 16,52 Celsius-fokot, ami 0,92 Celsius-fokkal volt több, mint a 20. századi 15,6 Celsius-fokos átlaghőmérséklet – olvasható a hivatal honlapján közzétett globális klímajelentésben.
A NOAA kutatói felhívták a figyelmet arra, hogy a feljegyzések 1880-as kezdete óta globálisan az öt legmelegebb augusztust az elmúlt öt évben mérték. Az év nyolcadik hónapja csupán 2016-ban volt melegebb, 0,06 Celsius-fokkal.
Az északi féltekén idén a legmelegebb nyarat jegyezték fel, ugyanolyan meleg volt, mint az eddigi rekordot tartó 2016 nyarán.
A jelentésből kiderül, hogy az északi-sarki tengeri jég kiterjedése 30,1 százalékkal volt kisebb az 1981-2011 közötti átlagnál, és 2012 óta a legkisebb kiterjedést mérték. A déli-sarki tengeri jég kiterjedése 1,8 százalékkal volt kisebb az átlagnál, és idén mérték a térségben az ötödik legkisebb tengeri jég kiterjedést augusztusban.
Az óceánok felszínének globális átlaghőmérséklete minden idők legmelegebbje volt.