Előfizetés

Utolsó gyomros Kishantosnak: az ellenük küldött őrző-védők bérét is az ökogazdasággal fizettetné az állam

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.17. 17:30

Fotó: Népszava
A kormány nem bánik kesztyűs kézzel a gazdákkal, akiknek egyre több ügye Strasbourgban parkol.
"Az ellenünk küldött kigyúrt kopaszok bérét is rajtunk követelik. Ez olyan, mintha az elítélttel fizettetnék ki a hóhért" - így kommentálta Ács Sándorné, a kishantosi ökogazdaság vezetője a HVG-nek legújabb perüket. Ugyanis, mint a lap cikkéből kiderül, szeptember végén kaphat még egy utolsó gyomrost az egykori kishantosi mintagazdaság:
az állam azoknak az őrző-védőknek a bérét követeli a kishantosi gazdaságon, akiket 2014-ben azért küldtek a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság földjeire, hogy a több mint négyszáz hektáros területen a földpályázat nyertesei zavartalanul pusztíthassák el a biogazdaság növényeit.

A választások után öt nappal történt akció 117 millió forintos kárt okozott a gazdaságnak. Arról, hogy a földet ekkor ki birtokolhatta jogosan, még bírósági döntés sem született: a tárgyalások két héttel későbbre voltak kitűzve. "A Greenpeace-től és Kishantostól 9 millió forintot követelnek az ellenünk küldött »hadsereg« bérére, és 5 milliót azért, mert a nyertesek önkényesen nem fizettek a pusztítás napjáig bérleti díjat" – magyarázta a lapnak Ácsné.
Emlékeztetőül: az egykori mintagazdaság 452 hektáros területét 2012-ben azzal vette el az állam, hogy a földjeire 10 részre osztva pályázatot írtak ki. 17 per indult az ügyben, és a kishantosiak többet is megnyertek: kimondta a bíróság, hogy az agrártárca képviselői hazugságokkal vádolták a gazdaságot, és hogy olyan is nyert a földpályázaton, aki nem indulhatott volna. Azt már senki nem vizsgálta, hogy okiratot kellett annak hamisítania, aki így jutott állami földhöz. A legfontosabb pereket is elvesztették, pedig volt olyan ügy, amely az Alkotmánybíróságot is megjárta. A Fővárosi Törvényszék azzal kereste meg a testületet, hogy a vonatkozó törvény és kormányrendelet ütközik az Alaptörvénnyel, és sérti az ENSZ Korrupció elleni egyezményét is. Az AB azonban vizsgálat nélkül visszaküldte az ügyet a másodfokú bíróságnak, amely szintén vizsgálat nélkül lezárta azt. Ez az ügy most Strasbourgban parkol.

Földet, de csak bizonyos gazdáknak

Nem csak a kishantosi mintagazdaság került padlóra a "Földet a gazdáknak" árverései után: Hortobágyon többezres juhállomány maradt legelő nélkül, és majdnem szétszedték a mezőhegyesi Ménesbirtokot is. A szintén nagyobb sajtóvisszhangot kapott bábonymegyeri ügyben a gazda ugyan idén megnyerte a perét, de közben annak költségei miatt szinte mindenét eladta.
Több földügy is a strasbourgi bíróságon parkol arra várva, hogy döntést hozzanak az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Így a Hortobágyról kiebrudalt gazdák ügye, de két másik eset is itt parkol, írja a lap: ketten is a 2014-ben hatályba lépő jogszabályi változás miatt fordult az Alkotmánybírósághoz, mivel a vonatkozó törvény magánszerződéseket írt felül. Néhány tízhektáros terület holtig tartó haszonélvezetéről van szó, amelyeket magánszemélyek kötöttek egymással, és azok úgy váltak semmissé, hogy a szerződő felek nem akarták ezt.
A kormány 2010 után azt hangsúlyozta, hogy a kis- és középbirtokot támogatják, ennek megfelelően szerintük erre is tettek intézkedéseket, de közben az adatok szerint 2016 és 2019 között az egyéni gazdaságok száma hozzávetőleg 30 százalékkal csökkent. Az pedig, hogy ebben az időszakban a felére csökkent a 2500 hektár feletti területet használó gazdaságok száma, csak szemfényvesztés, hiszen például ekkor állt fel tucatnyi céget bekebelezve a Mészáros Lőrinc féle Talentis Agro Holding nevű óriás.

Önkényesen választott ombudsmant a kétharmad - tüntetéssel készülnek Kozma Ákos hivatalba lépésére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.17. 16:00
Kozma Ákos
Fotó: Kovács Attila / MTI
Az "autonómiákért és a demokráciáért" tart közös demonstrációt több civil szervezet.
Közös tüntetést szervez Kozma Ákos ombudsman hivatalba lépésének napjára, szeptember 25-re az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Idetartozunk Egyesület. A tiltakozás oka a fideszes kétharmad által erőből kinevezett Kozma biztossá válásának körülményei. A demonstráció szervezői erről azt írják, 35 civil szervezet és két volt ombudsman is felhívta a jelölésre jogosult Áder János köztársasági elnök figyelmét arra, hogy az alapvető jogok biztosának kiválasztását az ENSZ közgyűlése által elfogadott Párizsi Alapelveknek megfelelően nyilvános és plurális eljárásban folytassa le. Áder nem így tett:
a jelölésre az ENSZ követelményeit mellőzve, az érintett szakmai és civil szervezetek bevonása és társadalmi vita nélkül, titkos eljárásban került sor, amely így nem felel meg az ombudsmani intézmény függetlensége követelményének és az azt megillető közbizalomnak.

A demonstráció - egy vonulás - 25-én, jövő szerdán a budapesti Markó utca-Széchenyi rakpart saroktól indul, és az Alapvető Jogok Biztosának Nádor utcai székházáig tart. Beszédet mond Gegesy Ferenc, Majtényi László, Setét Jenő, Szepesházi Péter, Székely Sándor, Szilágyi Emese és Takácsné Lencsés Márta. A sétához tartozó Facebook-esemény alapján eddig százak részvételére lehet számítani.

Jogsértésen érte a XVIII. kerületi fideszes alpolgármestert a választási bizottság

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.17. 15:27
Szarvas Attila Sándor
Fotó: Szarvas Attila Sándor Facebook oldala
A választás tisztaságának alapelvét sértette meg: szórólapján a Fidesz-KDNP logói mellett a kerületi önkormányzatét is szerepeltette.
Jogsértésen érte Szarvas Attila Sándor fővárosi XVIII. kerületi civil kapcsolatokért és egyházügyekért felelős alpolgármestert, illetve fideszes képviselőjelöltet a Fővárosi Választási Bizottság. Mint a hvg.hu írja, Szarvas olyan szórólapokat készített, ahol a neve mellett, a támogató szervezetek között nem csak a Fidesz és a KDNP logói tűntek fel, de a kerületi önkormányzaté is. Ez pedig még ha sajnálatosan fedné is a valóságot, akkor sem olyan dolog, amit szabályos nyíltan beismerni.
„Jogsértő, hogy a szórólapon az önkormányzat szimbóluma szerepel. Az önkormányzat közhatalmat jelenít meg"”

– ez állt az ellenzéki kifogásban. Szeptember 6-án ugyanis a helyi ellenzék kifogást nyújtott be a helyi, kerületi választási bizottsághoz, mivel véleményük szerint Szarvas törvénysértő módon kampányol, sérül a választások tisztasága. Arra kérték a Helyi Választási Bizottságot, hogy állapítsanak meg jogsértést, illetve tiltsák el a jelöltet a további jogsértéstől, szabjanak ki bírságot is.
A HVB lesöpörte a kifogást.

Úgy érveltek, azt névleg az MSZP tette, de jelölőszervezetként a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP–Jobbik–Mindenki Magyarországa hetes fogat szerepel. A határozat ellen fellebbezést nyújtottak be az érintettek, így az ügy a Fővárosi Választási Bizottság elé került. Ott, pár lépéssel távolabb a kerülettől már sikerült megállapítani, hogy a választási szórólapon az önkormányzat jelképének szerepeltetésével
Szarvas jogsértést követett el, megsértette a választás tisztaságának alapelvét.

Az FVB szeptember 16-án kimondta azt is, hogy tévedett a helyi bizottság, amikor nem vizsgálta a beadványt. Eltiltották a további jogszabálysértésektől, de nem bírságolták meg a jelöltet, mert ez Szarvas első jogszabálysértése volt. Erre a hvg.hu megjegyzi, Ughy Attila fideszes polgármester szeptember 3-án már szerepeltette közösségi oldalán Szarvast a kerületi önkormányzat logójába ágyazva. Erről alább látható képernyőkép:
Pestszentlőrinc-Pestszentimrén egyébként nem ez az első különös jelenség, ami az önkormányzati választáshoz fűződik. Az Agora Lokálpatrióta Egyesületlátványos munka nélkül, egyetlen esős hétvégén gyűjtött össze több ezer aláírást polgármester-jelöltjének és a 14 egyéni képviselőjének induláshoz. Az egyesület az utolsó pillanatban vetette nyilvántartásba magát, majd két nap múlva már le is adta az összes szükséges ajánlást.
Arra is volt már példa, hogy a kerületi választási bizottság a tényekről megfeledkezve tett a kormánypártok kedvére. Ez történt a VIII. kerületben, ahol Pikó András ellenzéki jelöltet a kormánysajtó két, feltételes módban írt lejárató cikke nyomán, még a fideszes kifogáson is túlterjeszkedve marasztalta el a HVB. Ott szintén az FVB-re volt szükség, hogy közbelépve megváltoztassa a helyi döntést - igazat adva Pikónak.