Benkő nem tud róla, hogy minisztercserére készülne Orbán

Publikálás dátuma
2019.09.17. 20:27
Benkő Tibor
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Van igazság a Népszava értesüléseiben, de nem a teljes igazság - kommentálta a honvédelmi miniszter korábbi cikkünket.
Miközben a fórumon nyíltan megújulást sürgettek, lapunkhoz ismét olyan információk jutottak el, hogy még az idén változás várható a honvédelmi miniszteri poszton, mert Benkő Tibort nem feltétlenül tartják alkalmasnak a hadsereg teljes modernizációjának levezénylésére. Ezzel egy időben arról is kaptunk híreket, hogy több jelentős átalakítás jöhet a minisztériumban is.
"Én is olvastam ezeket a híreket a tegnapi nap folyamán, és azt tudom mondani, hogy a biztos forrásra való hivatkozásról én nem tudok. Én biztos forrásból tudom mondani, hogy én nem tudok ilyen dologról"

- nyilatkozta Benkő Tibor az InfoRádiónak a Népszava értesüléséről. Arról is kaptunk híreket, hogy több jelentős átalakítás jöhet a minisztériumban, így a HM még az idén elveszítheti háttérintézményei nagy részét. Erről Benkő azt mondta, olyan gazdasági társaságokról van szó, amik korábban katonai szervezetek voltak, mielőtt háttérintézményekként kiváltak volna a honvédségből.
"Nekem meggyőződésem, hogy a Honvédelmi Minisztériumnak nem gazdasági társaságokat kell működtetni és irányítani, hanem a katonai képességeket kell visszaállítani"

- fogalmazott a miniszter. Szerinte az átalakítások célja, hogy a mostanában beszerzett korszerű technikai eszközöket ne a 60-as és 70-es évek eszközeivel kelljen javítani. "Minden változás az előremutatás, az előre haladás érdekében történik. És ilyen értelemben akkor van valami igazság abban a cikkben, ami megjelent, de nem a teljes igazság" - fogalmazott, leépítés helyett korszerűsítést hangsúlyozva.
A Székesfehérvárra való költözés Benkő szerint nem a minisztérium egészére vonatkozik, hanem annak csak arra a részére, ami korábban a Magyar Honvédség vezérkara volt.
Szerző
Frissítve: 2019.09.17. 20:41

Kapcsolódó

Hadvezetés: oszolj?

Másodszor is Zugló fogadja be az ARC plakátkiállítást

Publikálás dátuma
2019.09.17. 19:45
A kép a tavalyi, zuglói ARC kiállításon készült
Fotó: ARC - UNFAKE!
Az önkormányzat illetékes bizottsága meghozta a döntést, a kiállításnak idén is lesz helye Budapesten.
A zuglói önkormányzat illetékes bizottsága kedd délután hozzájárult, hogy ugyanott lehessen a 19. ARC kiállítás, mint ahol hosszú keresés után végül tavaly is helyet kapott a rendezvény - írja közösségi oldalán az ARC. A tárlat szeptember 27-től október 13-ig az Örs vezér úton lesz látható, pár száz méterre az Örs vezér terétől.
"Klíma. Katasztrófa? Globális akasztófa, amin együtt fogunk lógni? Vagy nem kell a paláver, más az, ami alá ver az emberiségnek?"

- olvasható a 19. ARC közérzeti plakátkiállítás szervezőinek a művészek felé intézett fiatalos felhívásában. Most a "KLÍMARIADÓ!" témára várnak pályamunkákat, a tavalyi, 18. ARC az "UNFAKE" témával futott.
Szerző

Klímaügyi kérdésekről konzultáltak civil szervezetekkel az ellenzéki pártok

Publikálás dátuma
2019.09.17. 18:54
Illusztráció
Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP
A találkozó egy rendszeres tanácskozás első lépése lehet.
Klímaügyi kérdésekről konzultáltak ellenzéki pártok civil szervezetekkel kedden Budapesten. A találkozón – amely egy rendszeres tanácskozás első lépése lehet – egy zárónyilatkozatot is elfogadtak a résztvevők a legfontosabb klímavédelmi teendőkről. A Szél Bernadett független képviselő által kezdeményezett tanácskozáson az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Párbeszéd és a Liberálisok politikusai, valamint független képviselők vettek részt. Mellettük jelen volt a Levegő Munkacsoport, az Energiaklub és a Magyar Energiahatékonysági Intézet, valamint az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének képviselője. A tanácskozást követő közös sajtótájékoztatón
  • Tüttő Kata (MSZP) az önkormányzatok cselekvési lehetőségeire hívta fel a figyelmet, arra: nem mindegy, hogy a következő öt évben hány épület korszerűsödik vagy hány fát ültetnek el Budapesten.
  • Nunkovics Tibor (Jobbik) reményét fejezte ki, hogy a jövőben a kormánypártok politikusai is részt vesznek a találkozón.
  • Arató Gergely (DK) kijelentette: pártja bízik abban, hogy van megoldás a klímaváltozásra, ehhez azonban szerinte nemzetközi együttműködés és az unió vezető szerepe szükséges.
  • Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke széles körű társadalmi összefogást sürgetett.
  • Tordai Bence (Párbeszéd) közölte, az ellenzéki pártokra eddig is számítani lehetett a klímaváltozás elleni harcban.
  • Szél Bernadett nemzeti és globális ügynek is nevezte a klímaváltozás kérdését. Elmondta: a fideszes Kocsis Mátét és Harrach Pétert (KDNP) is meghívta a kormánypártok részéről, valamint kapott meghívót Áder János államfő is.
Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke közölte: olyan mértékű forrásátcsoportosítást tart szükségesnek, mint egy háborús helyzetben, a fosszilis energiahordozók használatán ugyanis hatalmas a támogatás, amelyet inkább épületkorszerűsítésre kellene fordítani.
Szerző
Témák
klímavédelem