Nincs, aki kormányt alakíthatna, a választás megismétlésére készül Spanyolország

Publikálás dátuma
2019.09.17. 22:08
Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnök
Fotó: OSCAR DEL POZO / AFP
Az áprilisi előrehozott országgyűlési választás óta tartó patthelyzetet nem sikerült feloldani.
VI. Fülöp spanyol király nem kérte fel kormányalakításra Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnököt, az áprilisi választásokon győztes Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát, de más jelöltet sem - derült ki a királyi ház kedd esti közleményéből. "Őfelsége a király, (...) megállapította, hogy nincs olyan jelölt, aki számíthat a szükséges parlamenti támogatásra" - olvasható a dokumentumban.
Az uralkodó az elmúlt két napban fogadta a spanyol parlamenti pártok vezetőit, hogy felmérje: van-e esély új miniszterelnök megválasztására a törvényben előírt szeptember 23-i határidőig vagy új választásokat kell-e kiírni.
Spanyolország a választások megismétlésére kényszerül november 10-én

- jelentette be Pedro Sánchez szocialista ügyvezető kormányfő kedd esti rendkívüli sajtótájékoztatón Madridban. "Lehetetlen volt teljesíteni a választóktól április 28-án kapott mandátumot. Minden eszközzel megpróbáltam, de lehetetlenné tették" - fogalmazott. Bírálta az ellenzéki pártokat, amelyekkel az elmúlt hónapokban nem sikerült megegyezni a parlamenti kisebbségben lévő szocialista párt kormányzati elképzeléseinek támogatásáról.
Az előrehozott parlamenti választást még februárban jelentette be Sánchez, akinek pártja a jobboldali kormány tavalyi bukása után alakíthatott kormányt. A miniszterelnök azután döntött az előrehozott választások kiírása mellett, hogy a spanyol parlament szerdán leszavazta az idei költségvetési javaslatot, amire több mint húsz éve nem volt példa Spanyolországban. Ennek előzménye pedig egy olyan, néhány nappal korábbi, tömegeket megmozdító jobboldali tüntetés, ami a katalán parlamenttel való egyeztetések nyomán hazaárulással vádolja a szocialistákat. A kormányalakítás az április 28-án megtartott választás óta nem jön össze Madridban; az akkori voksoláson ugyan a szocialisták szerezték meg a legtöbb mandátumot, de lemaradtak az abszolút többségről. Sánchez pedig azóta ügyvezető miniszterelnökként kormányoz.

Patthelyzet alakult ki Izraelben

Publikálás dátuma
2019.09.17. 22:04

Fotó: MENAHEM KAHANA / AFP
A Likudot 31-33 mandátum, a jobboldali pártokat összességében nagyjából 54-57 közé tették, ami a 120 fős törvényhozásban nem elegendő a kormányalakításhoz.
Nem sikerült megszereznie a kellő többséget a jobboldali blokknak, Benjamin Netanjahu kormányfőnek – ez derült ki az első exit poll (a kilépő szavazók megkérdezésén alapuló) eredményekből az izraeli választás után. A mérések szerint a Likudot 31-33 mandátum, a jobboldali pártokat összességében nagyjából 54-57 közé tették, ami a 120 fős törvényhozásban nem elegendő a kormányalakításhoz. Több exit poll szerint a legerősebb alakulat a Beni Ganz által vezetett centrista Kék és Fehér lett, de összességében még ők sem örülhetnek, hiszen úgy tűnik, a baloldali–centrista tábornak sincs meg a megfelelő támogatottsága. Az előző koalíciót borító, majd áprilisban ismét kerékkötő szélsőjobboldali Avigdor Lieberman pártja, az Izrael a Hazánk erősíteni tudott áprilishoz képest, 8-10 mandátumot szerzett, így ismét az egykori védelmi miniszter lehet a királycsináló. Bárki mellé áll, annak kényelmes többsége lesz. Érdekesség, hogy minden mérés szerint az arab Egyesült Lista lett a legnagyobb ellenzéki erő, ami valószínűleg a magas részvételi aránynak is köszönhető. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy Izraelben az exit poll és a valódi eredmények között gyakran jelentős az eltérés, márpedig itt néhány mandátumon múlhat a kormányzás sorsa. Biztosabbat csak szerdán lehet majd mondani. 
Szerző

Orosz határőrök észak-koreai hajókat fogtak el, miután az egyik tüzet nyitott rájuk

Publikálás dátuma
2019.09.17. 20:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több mint 80 észak-koreai állampolgárt őrizetbe vettek.
Az orosz határőrök elfogtak két észak-koreai hajót, miután az egyik tüzet nyitott járőröző naszádjukra és megsebesített három határőrt – adták hírül kedden a RIA és az Interfax orosz hírügynökségek. Az incidens – az orosz hatóságok közlése szerint – a Japán-tengeren, de orosz területi vízen történt. Az orosz járőrök a két koreai szkúneren kívül 11 motorcsónakra lettek figyelmesek, és illegális halászaton érték őket. Az egyik kétárbócos hajót lefoglalták, mire a másikról lőni kezdtek rájuk, és három orosz határőrt megsebesítettek. Ezek után orosz részről mindkét hajót lefoglalták és több mint 80 észak-koreai állampolgárt őrizetbe vettek. A koreai hajókat bekísérték Nahodka kikötőjébe. Az orosz külügyminisztérium az eset miatt behívatta Észak-Korea egyik magas rangú, moszkvai diplomatáját. A Reuters brit hírügynökség emlékeztet arra, hogy Moszkva júliusban azzal vádolta meg Észak-Koreát, hogy törvénytelenül lefoglalt egy orosz halászhajót. Phenjan válaszul közölte, hogy őrizetbe vette a legénységet, mert törvénysértőn hajózott észak-koreai vizekre. 
Szerző