Kevesebbszer betegek a népszerű ovisok

Publikálás dátuma
2019.09.18. 12:12

Fotó: Anne-Sophie Bost/PhotoAlto / AFP
A társadalmi egyenlőtlenség már gyermekkortól kezdve hat az egészségre, a népszerűtlen óvodások kicsit gyakrabban kapnak el valamilyen betegséget - állapította meg egy norvég tanulmány.
Az óvodában a népszerűtlen gyerekek kicsit gyakrabban kapnak el valamilyen betegséget - ezt állapította meg egy frissen publikált norvég tanulmány, amelyről az Aftenposten című napilap számolt be. Vidar Sandsaunet Ulset, az Oslói Egyetem pszichológia tanszékének kutatója kollégáival együtt 579 2-5 éves korú gyereket vizsgált három éven át. Azt akarták kideríteni, hogyan hat a gyermekek egészségi állapotára az, hogy milyen népszerűek más gyerekek között, és arra az eredményre jutottak, hogy a legnépszerűbb gyerekek a legkevesebbszer betegszenek meg.
"Azt jelzi, hogy a társadalmi egyenlőtlenség hat az egészségre, és ez már gyermekkorban elkezdődik"

- mondta el a kutató a lapnak.

 "Azok, akiket kirekeszt a csorda, biológiailag különleges módon reagálnak. A szervezetük arra készül, hogy megtámadják és megsérülhet, és a szervezet baktériumok és vírusok elleni védelme meggyengül" - magyarázta a tudós.
A kutatásban azt kérték a gyerekektől, hogy induljanak képzeletbeli buszos utazásra, és mondják meg, hogy a csoportból kivel mennének szívesen. A gyerekek a kiválasztott útitársak képét fotók közül vehették ki, és tehették fel maguk mellé a buszra. A gyermekek megbetegedéseiről a szülőktől kapott, kitöltött kérdőívekből kaptak adatokat. A betegségek feltérképezésénél azt figyelték meg, hogy 
a népszerűtlen gyerekek többször voltak betegek.

 A feljegyzett betegségek között szerepeltek a közönséges megfázások, továbbá a szem, fül, nyak, tüdő és gyomor valamilyen fertőzése. "Kevés kontextust találtunk, és sok magyarázata van annak, hogy miért betegednek meg a gyerekek. A gyerekek népszerűsége ebben nagyon kis szerepet játszik" - foglalták össze az eredményt a kutatók.
A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy miközben a népszerűtlen gyerekek kicsit többször betegednek meg, azért nem lesznek népszerűtlenek, mert nagyon betegek. Sandsaunet Ulset hozzátette: kutatásuk rámutat ugyanakkor, hogy a társadalmi kapcsolatok fontosak az egészség szempontjából, és arra is, hogy milyen fontos, hogy a gyerekekkel befogadóak legyenek már az óvodában is. "A társadalmi egyenlőtlenségek hatása az egészségre valószínűleg már korai gyermekkortól kezdődik" - fűzte hozzá.
Szerző

Még a lelki jóllétért is felelhet a bélflóra egészsége

Publikálás dátuma
2019.09.17. 15:15

Fotó: Alice S./BSIP / AFP
Az emésztőrendszerben élő baktériumok és az agy közötti kapcsolat régóta ismert és sokat kutatott jelenség.
Becslések szerint az immunrendszer 70 százaléka a belekben található Az itt található baktériumok több módon is hatnak az egészségre: nemcsak az emésztés, de az elme megfelelő működését is befolyásolják. Megan Rossi, a londoni King’s College táplálkozástudományi szakértője, akinek szeptemberben jelenik meg Eat Yourself Healthy (Edd magad egészségesre) című könyve, a New Scientistnek adott interjújában arról is beszélt, a bélflóra egészsége a lelki jóllét, a boldogság szempontjából is fontos – számolt be a Dívány.  
Megan Rossi úgy véli, a bélflóra nagyobb szerepet játszik az emberi egészségben, mint eddig vélték. A dietetikus az interjúban említ egy kutatást is, amely szerint a túlsúlyos emberek partnereit is jobban veszélyezteti az elhízás, mert a testi érintkezéssel és a közös konyhában „átköltözhetnek” az egészségtelen működésű bélbaktériumok. 
A szakember dietetikusi munkája során azt tapasztalta, hogy miután vesebetegséggel küzdő pácienseinek azt ajánlotta, fogyasszanak prebiotikumokat, azaz egészséges bélbaktériumok termelődését segítő alapanyagokat és probiotikumokat, azaz baktériumokat, a vesebajokat okozó, vérben található méreganyagok szintje csökkent, és elmúltak az emésztési panaszaik is. Az ausztrál női szinkronúszócsapat táplálkozási szakértőjeként pedig azt is megfigyelte, hogy a teljesítményük miatt szorongó sportolók bélrendszerével több gond volt. 
Nem Rossi az egyetlen, aki állítja, az emésztőrendszerben élő baktériumok, gombák és más mikroorganizmusok összessége, azaz a bélflóra és többi szerv működése között szoros a kapcsolat. A bélrendszer és az agy közötti kommunikációt is régóta kutatják, bebizonyosodott, a jótékony bélbaktériumok képesek az agy érzelmekért és hangulatért felelős részeit ingerelni és a depresszió tüneteit is enyhíteni.
A bélflóra egészségét a táplálkozási szokások befolyásolják. Rengeteg étel segítheti a megfelelő működését, sok pedig rombolja a mikrobiom egyensúlyát. Rossi szerint nem kell hatalmas változtatásokat tenni és szigorú diétás előírásokat követni ahhoz, hogy a bélflóránknak tetsző módon táplálkozzunk. Az emésztőrendszer működésére különösen a növényi ételek hatnak jótékonyan: a növényi rostok mellett legalább harmincféle olyan természetes vegyületet is tartalmaznak, amelyek a lelki jóllét mellett a szív egészségének is használnak és az elhízás ellen is védenek. Ajánlottak a teljes kiőrlésű gabonák, a magvak és mogyorófélék és a gyümölcsök is. Rossi szerint nem véletlen, hogy a csokoládé vagy a bor fogyasztása boldogságérzettel kapcsolódik össze, hiszen ezekben is számos, a bélflórát segítő, ezen keresztül pedig az elme egészségét javító prebiotikus anyag található. Bizonyos esetekben, például antibiotikum-kúra után szükség lehet mesterséges prebiotikumokat és probiotikumokat tartalmazó gyógyszerek, táplálékkiegészítők fogyasztására is.
Szerző

Panaszokat okozhat a közelítő hidegfront

Publikálás dátuma
2019.09.16. 14:14

Fotó: EDWIGE/BSIP / AFP
A kedden érkező, a nyárias melegből fagyba vezető hidegfront még az egészséges szervezet számára is fokozott terhelést jelent.
Hétfőn hűvös hajnal utáni hirtelen melegedés, a nagy napi hőingás viselheti meg a szervezetet. Gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak. Melegfronti jellegű tünetekre is számítani kell, általános lehet a migrén, a fáradékonyság – írta Pintér Ferenc meteogyógyász, a MeteoKlinika igazgatója Facebook-oldalán.
A kedden észak felől érkező erős hidegfront véget vet a nyárnak, és meghozza az igazi őszt és akár az első fagyokat is. Hétfőn a hőmérséklet csúcsértékei helyenként megközelíthetik a 30 fokot, szerdától az ország nagy részén alig érik el a 20 fokot. Éjszakánként a sarkvidéki eredetű légtömegek hatására az északkeleti fagyzugos, szélvédett völgyekben talajmenti fagy is kialakulhat. 
A markáns hidegfront és a nyárias melegből szinte a fagyba zuhanás különösen a szívbetegeket veszélyezteti, felerősíti az ízületi fájdalmakat, de fejfájás, görcsös panaszok, vérnyomás-ingadozás, és alvásproblémák is jelentkezhetnek. Az ilyen mértékű hőmérsékletingadozást az időjárásérzékenyek különösen nehezen viselik, de az egészséges szervezet is extrém terhelésnek van kitéve - olvasható a MeteoKlinika honlapján
A hétfői sok napsütés kedvez a hangulatnak, a megélénkülő szél ugyan ront a hő- és komfortérzeten, mindenképp ajánlott kihasználni a még kellemes őszi napot és minél több időt a friss levegőn tölteni.
Szerző
Frissítve: 2019.09.16. 14:18