szegregáció;Gyöngyöspata;

Milliós kártérítés roma gyerekeknek iskolai szegregáció miatt

A másodfokú bíróság megerősítette: a gyöngyöspatai iskolában évekig jogellenesen különítették el a roma diákokat a többi gyerektől. Az államnak fizetnie kell.

Precedensértékű, jogerős ítélet született szerda délelőtt a Debreceni Ítélőtáblán: megerősítették az első fokon eljáró bíróság döntését abban a perben, amit az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) indított gyöngyöspatai roma gyerekek 2004-2014 közötti iskolai szegregációja és alacsony szintű oktatása miatt. A kártérítés összegét több gyerek esetében megemelték: míg az első fok összesen 89 millió forintot ítélt meg a felpereseknek, a másodfokú döntés értelmében az összeg a 100 millió forintot is meghaladhatja.

– A döntést mindenképp pozitívan értékeljük – nyilatkozta lapunknak a gyerekeket képviselő ügyvéd, Sahin-Tóth Balázs. A bíróság a 2004-2012 közötti időszakra mindkét jogsértést (elkülönítés, alacsonyabb szintű oktatás) megállapítva a legtöbb gyereknek egységesen 500 ezer forint kártérítést ítélt meg tanévenként, ahogy azt az alapítvány kérte. A 2012 utáni időszakra vonatkozóan viszont csak a szegregáció miatt büntetett, az érintett gyerekeknek tanévenként 300 ezer forintos kártérítést határozva meg. Az ügyben összesen 62 gyermek érintett, de Sahin-Tóth Balázs elmondása szerint 3-4-en pervesztesek lettek: róluk később derült ki, hogy egy második szegregált osztályba jártak, a követelést így rájuk nem tudták kiterjeszteni.

A kártérítési eljárás egy, ugyancsak a CFCF által kezdeményezett előzményper nyomán indult, amit 2012-ben azzal zárt le a Kúria: a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában etnikai alapon szegregálták a gyerekeket, ennek okán egész életre szóló hátrány érte őket, s hogy ezért a 2013-as államosítást követően az állami iskolafenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (ma már csak Klebelsberg Központ) a felelős. Az ügyben a szegregáltan működő „B” osztályt vizsgálták, s csak később derült ki, hogy volt egy „D” osztály is – a pervesztesek utóbbiba jártak.

A jogvédők ennek ellenére is történelmi jelentőségűnek ítélik a jogerős bírósági döntést. A gyerekek 15 napon belül meg kell hogy kapják a kártérítést, igaz, a döntés 60 napon belül felülvizsgálati kérelemmel megtámadható. Sahin-Tóth Balázs szerint ugyanakkor csak minimális kockázata van annak, hogy a Kúria másként döntene az ügyben és a gyerekeknek és családjuknak vissza kellene fizetniük az összegeket.