Pintér Sándor;belügyminiszter;NAV;Microsoft-botrány;

2019-09-18 11:23:21

Pintér Sándor nem vizsgáltatta a botrányos szoftverbeszerzéseket

Hiába a nemzetközi botrány, a Belügyminisztérium nem rendelt el belső ellenőrzést a Microsoft-ügyben.

Nagyon úgy tűnik, hogy Pintér Sándor hivatalát teljesen hidegen hagyja a Microsoft korrupciós botránya.

Pedig lenne okuk a gyanakvásra, hiszen a felügyeletük alá tartozó rendőrség olyan szinten érintett ügyben, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, az U.S. Securities and Exchange Commission (SEC)  jelentésében név szerint, példaként említette az ORFK 2014-2015 tartott szoftver licencszerződéseit – Hadházy Ákos képviselő pedig fejelentést is tett a gyanús beszerzés miatt.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a belügyminiszter csuklóból, sablonszöveggel hárította az ORFk ügyeire vonatkozó ellenzéki érdeklődést. A Népszava közérdekű adatigénylésére ugyanakkor már valódi választ küldött a BM. Kérdéseinkre – zajlott-e átvilágítás a minisztérium alá tartozó NISZ Zrt. és az ORFK licencvásárlásaival kapcsolatban, és milyen eredményre jutottak ennek során – a tárca csak ennyit írt: 

A NAV-ot sem izgatja túlzottan

Nem csak Pintérék döntöttek úgy, hogy házon belül nem érdemes nézelődni, a Pénzügyminisztérium alá tartozó NAV sem tartotta fontosnak, hogy vizsgálatot indítson saját beszerzéseik ügyében – annak ellenére, hogy az amerikai SEC az adóhatóság egyik beszerzésével illusztrálta a Magyarországon feltárt korrupciós szisztémát.

Belső ellenőrzés tehát nem zajlik, nyomozás viszont igen; a Közonti Nyomozó Ügyészség folytatja, „különösen jelenős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt”. Igaz, ez csak második nekifutásra, Hadházy jelzése után sikerült, mert az ügyészség az Microsoft-ügyben beadott tavalyi feljelentést még bűncselekmény hiányában utasította el.