Előfizetés

Németh Szilárd már a hasán hordja Orbán Viktort

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.18. 13:04

Fotó: Németh Szilárd Facebook oldala
A személyi kultusz új szintjét fedezte fel a honvédelmi államtitkár, aki pólón viseli a szeretett vezető portréját.
Büszkén feszül Orbán Viktor portréja – nem is akárhol: egyik legelkötelezettebb hívén, Németh Szilárdon domborodik, arcképes póló formájában. A honvédelmi államtitkárról azt már tudni lehetett, hogy a halászlét is a miniszterelnök mosolyával ízesíti, a reklámfelületként használt pólóval azonban a személyi kultusz újabb szintjére lépett. 
Németh egy Facebook-posztban vállalta nem mindennapi ízlését: a pólón Orbán portréja felett a 2030-as évszám látható –nem meglepő módon a miniszterelnök is pont eddig tervez – 
a háttérben a magyar trikolór mosódik össze az uniós zászló mélykékjével, véletlenül pont úgy, hogy az EU-zászló csillagai glóriaként vagy koronaként övezik a kormányfő fejét.

Az amúgy is impozáns összképet pedig csak aláhúzza a Make Europe safe again! - felirat, ami a kormányfőt minimum Zrínyi Miklóssal vagy Hunyadi Jánossal állítja párhuzamba. A pólót egy kampánybejáráshoz vette fel a csepeli Fidesznek akciózó államtitkár, aki látogatást tett egy csepeli nőgyógyásznál és egy Repkény úti építkezésen is pózolt a munkásokkal. 

Milliós kártérítés roma gyerekeknek iskolai szegregáció miatt

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.09.18. 12:00
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A másodfokú bíróság megerősítette: a gyöngyöspatai iskolában évekig jogellenesen különítették el a roma diákokat a többi gyerektől. Az államnak fizetnie kell.
Precedensértékű, jogerős ítélet született szerda délelőtt a Debreceni Ítélőtáblán: megerősítették az első fokon eljáró bíróság döntését abban a perben, amit az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) indított gyöngyöspatai roma gyerekek 2004-2014 közötti iskolai szegregációja és alacsony szintű oktatása miatt. A kártérítés összegét több gyerek esetében megemelték: míg az első fok összesen 89 millió forintot ítélt meg a felpereseknek, a másodfokú döntés értelmében az összeg a 100 millió forintot is meghaladhatja. – A döntést mindenképp pozitívan értékeljük – nyilatkozta lapunknak a gyerekeket képviselő ügyvéd, Sahin-Tóth Balázs. A bíróság a 2004-2012 közötti időszakra mindkét jogsértést (elkülönítés, alacsonyabb szintű oktatás) megállapítva a legtöbb gyereknek egységesen 500 ezer forint kártérítést ítélt meg tanévenként, ahogy azt az alapítvány kérte. A 2012 utáni időszakra vonatkozóan viszont csak a szegregáció miatt büntetett, az érintett gyerekeknek tanévenként 300 ezer forintos kártérítést határozva meg. Az ügyben összesen 62 gyermek érintett, de Sahin-Tóth Balázs elmondása szerint 3-4-en pervesztesek lettek: róluk később derült ki, hogy egy második szegregált osztályba jártak, a követelést így rájuk nem tudták kiterjeszteni. A kártérítési eljárás egy, ugyancsak a CFCF által kezdeményezett előzményper nyomán indult, amit 2012-ben azzal zárt le a Kúria: a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában etnikai alapon szegregálták a gyerekeket, ennek okán egész életre szóló hátrány érte őket, s hogy ezért a 2013-as államosítást követően az állami iskolafenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (ma már csak Klebelsberg Központ) a felelős. Az ügyben a szegregáltan működő „B” osztályt vizsgálták, s csak később derült ki, hogy volt egy „D” osztály is – a pervesztesek utóbbiba jártak. A jogvédők ennek ellenére is történelmi jelentőségűnek ítélik a jogerős bírósági döntést. A gyerekek 15 napon belül meg kell hogy kapják a kártérítést, igaz, a döntés 60 napon belül felülvizsgálati kérelemmel megtámadható. Sahin-Tóth Balázs szerint ugyanakkor csak minimális kockázata van annak, hogy a Kúria másként döntene az ügyben és a gyerekeknek és családjuknak vissza kellene fizetniük az összegeket. 

Nem jó, de nem tragikus: a Fidesz el sem ment a klímaváltozásról szóló vitanapra

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.09.18. 11:59
Szél Bernadett független képviselő mutatja az üres padsorokat- ennyire érdekelte a Fideszt a klímaügyi vitanap
Fotó: Szél Bernadett/ Facebook
A kormánypárt távollétével demonstrálta, mennyire foglalkoztatja a globális felmelegedés.
Nem okozott meglepetést a Fidesz-KDNP, szokásukhoz híven nem vettek részt azon a rendkívüli parlamenti ülésen, amit az ellenzék kezdeményezett a klímaváltozás témájában - mivel magát a felvetést is botránykeltésnek tartották. A szinte üres parlamentről Szél Bernadett független képviselő posztolt a Facebookon fotót.  Szél lapunkak nyilatkozva botrányosnak nevezte a kormánypárti eljárást - mint mondta, a fideszesek és a magukat zöldnek mondó kereszténydemokraták a napirend előtti felszólalások alatt sem mutatkoztak,
pedig a globális klímaváltozás olyan kérdés, amiben egy oldalon kell állnunk, amiből nem lenne szabad pártpolitikát csinálni.

Megmondtam nekik, hogy ha már ellenzéki programra nem akarnak eljönni, akkor szervezzék ők meg klímavitát, ezen ne múljon – jegyezte meg a képviselő. Szél Bernadett amiatt is aggódik, hogy csak az utolsó pillanatban derült ki: Áder János is részt vesz majd szeptember 23-án az ENSZ New York-i klímacsúcsán, ám még most sem nyilvános, miről fog ott beszélni.
Az ellenzék felvonult a rendkívüli ülésre, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke beszédében hangsúlyozta, a Fidesz homokba dugja a fejét klímaügyben, és a csernobili sorozat Gyatlov főmérnökéhez hasonlóan kezelik a válságot, mondván: „A helyzet nem jó, de nem is tragikus”. Tóth a kreténség netovábbjáként emlegette ezt a hozzáállást – hogy miközben a Földünk tüdeje, Amazónia lángol, Kósa Lajos szerint csak a bozót ég. Az MSZP elnöke úgy vélte, a kormány és Orbán köre egyértelműen érdekelt a minél több földgáz, olaj és szén felhasználásában, és ezért  is fúrták meg az uniós klímatervet. A megoldást a pártelnök az októberi önkormányzati választásokban látta, ami szerinte valódi esély az ország zöldebbé, demokratikusabbá válásához.