Németh Szilárd a halászlét is Orbán mosolyával ízesíti

Publikálás dátuma
2019.01.14. 18:04
Németh Szilárd
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Fényképpel üzent a hasát és miniszterelnökét hasonló hévvel szerető csepeli politikus: a migráció, egy Orbán-portré a karácsony, sőt fideszes hűtőmágnes és póló is belefért a kompozícióba.
„A Csepeli Hírmondó következő számában a karácsonyi halászlé receptem jelenik meg” -üzente Facebook-oldalán büszkén Németh Szilárd honvédelmi államtitkár, aki fotót is posztolt a produktumról. 
Miután túlléptünk a gyors (bár alapvetően hiábavaló) gondolatmeneten, hogy mennyire aktuális Németh karácsonyi receptjét egy január 17-én megjelenő kiadványban közölni – és hogy egy önkormányzati fenntartású lapban miért indokolt egy fideszes politikust reklámozni – máris tarkón csap minket a sokkolóan komplex látvány.
 A fotó kép a képben: Németh Szilárd önfeledt mosollyal szűri le a gyanús állagú levet, a procedúrát pedig jóváhagyó mosollyal figyeli a háttérből Orbán Viktor fideszes mágnesekkel hűtőre tapasztott portréja. A narancssárga karkötőt is viselő Németh Szilárdon egy kopasztott csirkét ábrázoló fideszes póló feszül, alatta a felirat Ne hagyd, hogy téged is megkopasszanak! (A póló még a 2008-as szociális népszavazás kampányára készülhetett). Hogy kik kopasztanak, ebben a kontextusban még nem egyértelmű, de ha kibetűzzük az Orbán fotója alá ragasztott szöveget,  nyilvánvalóvá válik. Egy részlet ez a miniszterelnök Magyar Időkben megjelent, bevándorlásról szóló cikkéből, az alábbi: 
„(...)Az sem puszta jóslat, hogy ha egy baromfiudvarba rókákat eresztenek be, az senkinek sem lesz jó, mert a rókák meg fogják enni a csirkéket, a gazda pedig ezért le fogja lőni a rókákat. Mindenki törvényszerűen rosszul jár, és utólag nem színlelhetünk meglepetést. De akkor kinek jó ez? Kinek az érdekét szolgálja? Az európai polgárok választ várnak a kérdéseikre.”

Tehát, a példázatban a bevándorló a róka, a magyar ember pedig a csirke. Szerencsére az ólat most komoly fal védi a betolakodóktól; a csirke megőrzi tollait, kedvére csipegethet, és Németh Szilárd elől sem eszik el gyüttment migránsok a karácsonyi menüt - hála a Gazdának.  A hasbarát és bevándorlóellenes gondolatmenet ezzel körbeér, és elégedetten simogatja  fideszes pólós pocakját - összetett dolog ez, mégis milyen egyszerű.
Szerző
Frissítve: 2019.01.14. 18:07

Influenza – Több kórházban is tilos a látogatás

Publikálás dátuma
2019.01.14. 18:03
Képünk illusztráció
Fotó: Balázs Attila / MTI
Látogatási tilalmat rendeltek el egészségügyi intézményekben az influenzaszerű megbetegedések halmozódása miatt.
A Semmelweis Egyetem közleménye szerint az influenzajárvány miatt látogatási tilalmat rendeltek el a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának Hematológiai és Nefrológiai Részlegein, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Szívelégtelenségi és Szívtranszplantációs Intenzív Részlegén. A korlátozás az érintett klinikákon visszavonásig érvényes. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján közzétett tájékoztatás szerint Budapesten a Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórházban és Pest megyében a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, valamint a törökbálinti tüdőgyógyintézetben van még érvényben részleges korlátozás.
Betegség megjelent a Honvéd Kórház telephelyein is: mint az MTI-nek elküldött tájékoztatásukból kiderül, az influenzaszerű megbetegedések nagy száma miatt hétfőtől részleges látogatási tilalmat vezettek be  a Honvédkórház Róbert Károly körúti székhelyén, a Podmaniczky utcai telephelyen működő központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályon, valamint a szülészet-nőgyógyászati osztályon és Perinatális Intenzív Centrum (PIC) szervezeti egységében is. A hozzátartozókat arra kérik, hogy látogatás előtt tájékozódjanak a bevezetett korlátozásokról az intézmény honlapján (www.honvedkorhaz.hu). 
Szerző
Frissítve: 2019.01.14. 21:51

Tízméteres fákat döntött ki, ágakat szakított le a szél Budapesten

Publikálás dátuma
2019.01.14. 17:11

Fotó: Shutterstock
Az ország nagy részén jelenleg is elsőfokú riasztások vannak érvényben.
Az erős szélben kidőlt fák, leszakadt ágak miatt kérték a fővárosi hivatásos tűzoltók segítségét hétfőn Budapesten – tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t. Kisdi Máté elmondta: az erős szél miatt
a délutáni órákig csaknem ötven helyszínen kérték a fővárosi hivatásos tűzoltók segítségét Budapesten.

Szavai szerint a XIV. kerületben, az Ilosvai Selymes utcában kidőlt egy tízméteres fa, egy vezeték tartotta, a tűzoltók eltávolították a fát. A XIX. kerületben, az Udvarhely utcában is egy nagy fa okozott gondot, amely távközlési vezetéknek dőlt. A II. kerületben, a Széher úton leszakadt egy két méter hosszú faág, a tűzoltók megszüntették a forgalmi akadályt. A XXI. kerületi Erdősor utcában egy tízméteres fa az úttestre dőlt, motoros láncfűrésszel avatkoztak be. A XV. kerületben, a Kőrakás parkban egy faág egy autóra szakadt, eltávolították. A VIII. kerületben, a Szigony utcában egy épület tetején bádoglemez lógott, a tűzoltók megszüntették a veszélyhelyzetet. A II. kerületi Pasaréti úton egy társasház tetején ugyancsak bádoglemez lazult meg, amelyet kötélbiztosítás mellett eltávolítottak. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfő délelőtt arról számolt be: az erős szél miatt nem üzemel a Libegő.   Az ország nagy részén jelenleg is elsőfokú riasztások vannak érvényben az erős szél veszélye miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn Facebook-oldalán azt írta, a legerősebb széllökést eddig Tésen mérték, ahol egy elhaladó zápor mentén 107 kilométer/órás széllökés fordult elő. A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta, hétfőn és kedden napközben az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével többfelé viharos lökések kísérik. Keddre tizenhat megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Szerző
Témák
Budapest szél
Frissítve: 2019.01.14. 18:02