Előfizetés

Papp László: Hiszek a debreceni közoktatás sikerében

Doros Judit
Publikálás dátuma
2019.09.18. 19:20
A Debreceni Nemzetközi Iskola (International School of Debrecen) Debrecen-Pallagon.
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A cívis város első embere egyik gyermekét mégis a közel hárommillió forintos éves tandíjat szedő Debreceni Nemzetközi Iskolába íratta be.
Elismerte Papp László, Debrecen fideszes polgármestere, hogy kisebbik gyermekét a közel hárommillió forintos éves tandíjat szedő Debreceni Nemzetközi Iskolába járatja. A civishir.hu nevű helyi portálnak nyilatkozva a polgármester bagatellizálni próbálta lapunk korábbi információját, a cikk ugyanis azzal indít: a Népszava szenzációként tálalta a hírt, amiről már a „fél város tudott”. Ehhez képest az ezzel kapcsolatos kérdésünkre a városháza nem válaszolt, arra hivatkozva, hogy polgármester gyermekének taníttatása nem közügy.
A polgármester a helyi médiában leszögezte, hogy ő maga rendületlenül hisz a debreceni közoktatás sikerében, de ugyanígy hisz a nemzetközi iskoláéban is, másképp nem támogatta volna teljes mellszélességgel annak létrehozását. Közölte: financiális szempontból is jól jár a város, hiszen az iskola megépítése a debrecenieknek semmibe sem került, ráadásul az intézmény üzemeltetője évi mintegy 130 millió forint bérleti díjat fizet majd az önkormányzatnak, ha eléri a teljes kapacitást, a későbbiekben pedig az iskola által kifizetett teljes bérleti díjat az ösztöndíjprogramra lehet fordítani, ha a közgyűlés így dönt.
Az iskola költségét egyébként valójában a magyar állampolgárok fizették, mivel a teljes beruházást az állam finanszírozta, 3,3 milliárd forinttal. Arról sem beszélt, hogy az iskolát működtető Debreceni Nemzetközi Oktatási Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnak maga az önkormányzat a többségi tulajdonosa, így a fenntartás költségei is javarészt a debrecenieket terhelik majd. Márpedig ezek a költségek nem kicsik, hiszen jelenleg mindössze 56 gyerek jár a Nagyerdő közvetlen szomszédságában, egy 50 ezer négyzetméteres területen felépült modern, 7200 négyzetméter alapterületű épületbe, amelynek éves fenntartása, rezsije sem lesz csekély. Úgy tudjuk, az itt tanító, zömében angol anyanyelvű tanárok sem a honi pedagógusbért, hanem annak többszörösét kapják, ami tovább srófolja a költségeket és rövidíti a városháza büdzséjét. Papp László nemcsak nekünk, de a debreceni hírportálnak sem válaszolt arra a kérdésre, rajta kívül milyen más önkormányzati vagy állami tisztségviselők íratták gyereküket a nemzetközi iskolába, mondván, hogy magánügynek tekinti, kinek a gyereke hol és mit tanul. Sajnálatosnak nevezte, hogy pont egy iskolaépítésből kreálnak kisstílű botrányt egyes politikai ellenfelek csak azért, mert éppen kampány van. Ezzel utalt Varga Zoltán DK-s önkormányzati képviselőre, a baloldali pártszövetség polgármesterjelöltjére, aki cikkünk nyomán egy sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy már a fideszes polgármester sem bízik a saját maguk által kreált oktatási rendszerben, ezért menekítik ki sorjában ő és elvtársai a gyerekeiket az állami iskolákból.

Inkább az elitiskola

Nem Papp László az egyetlen olyan politikus vagy köztisztviselő, aki az állami helyett inkább fizetős elitiskolába tereli gyermekét vagy unokáját. Korábban az Index írta meg, hogy Szabó Tünde az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára két gyermekét az egyik legdrágább magánintézménybe, a SEK Budapest International Schoolba járatja, ahol a tandíj évente mintegy kétmillió forint. A hazafias hangulatú nyilatkozatairól közismert Kásler Miklós miniszter gyermeke és unokái számára sem a magyar állami közoktatást választották, hanem a Deutsche Schulét.

Egy fideszes politikus a neve miatt jelentett fel egy ellenzéki polgármester-jelöltet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.18. 17:40

Fotó: Bomba Gábor Szekszárd / Facebook
A szekszárdi választási bizottság elutasította a feljelentést, és a jelölt vezetéknevével azonos márkanév sem foglalkozik az üggyel.
Ha kampány van, hát kampány van, nyilván nem ritka ilyenkor a már feledésbe merült ünnepélyes átadások átismétlése, esetleg földutak felszentelése, vagy bármi olyan, amivel kicsit is hülyének lehet nézni a választópolgárt. Nem történt ez másként a 444 által lekövetett szekszárdi történetben sem, amikor is az egyik helyi fideszes képviselőjelölt, név szerint Móra Viktória két helyen is feljelentette Bomba Gábor ellenzéki polgármester-jelöltet. Igen, innen már gondolhatják, hogy mi szolgált a feljelentés alapjául: Bomba polgármester-jelölt neve. Móra szerint ugyanis a polgármester-jelölt hasonló logót készített a saját nevéből, mint amilyet a közismert energiaital használ.
Az energiaital nagybetűkkel szedett logójára persze kétségtelenül hasonlít Bomba polgármester-jelölt szintén nagybetűkkel szedett logója, de hát ha valaki azért nem használhatná nagybetűkkel szedve a saját nevét, mert azt egy márka már szintén nagybetűkkel használja, akkor sokan kényszerülnének arra, hogy nevet változtassanak. Így persze mind a helyi választási bizottság, mind pedig az energiaital gyártója elutasította Móra Viktória fideszes képviselőjelölt feljelentését, ami inkább hasonlít egy alváshiánnyal küszködő óvodás bosszújára, semmint egy felelős politikus viselkedésére. Móra Viktória egyébként akkor bukott csak le, amikor nyilvánosságra került az energiaital gyártójának eljuttatott levele. Addig igyekezett a névtelen feljelentő és/vagy a magánszemély álarca mögé bújni.

Móra Viktória árulkodós levele

Figyelmébe szeretném ajánlani az Éljen Szekszárd Egyesület facebookra feltöltött képeit. A 2019-es önkormányzati választásokkal kapcsolatosan az ellenzéki összefogás szervezete hirdeti magát Bomba Gábor polgármesterjelölttel. Amennyiben a márkanevet jogszerűen használják, kérem tekintse levelemet tárgytalannak. Ha mégis jogszerűtlen lenne, kérem tegyék meg a jogi lépéseket. Üdvözlettel: Móra Viktória

A fideszes kampányteherautó cirkuszi indulót bömböltetett Karácsony sajtótájékoztatóján

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.18. 16:16
A Fidelitas plakátja a teherautón
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Kisebb forgalmi dugót is okozott a jelenet, de aztán minden helyére került.
Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje szerdán délután tartott egy sajtótájékoztatót a Margit körúton, az Átrium előtt. A téma az volt, hogy a kulturális tao visszavonásával a fővárosi színházakat ellehetetlenítette a kormány. A körúti forgatagban éppen belekezdett Karácsony a mondanivalójába, amikor iszonyúan hangos cirkuszi zene nyomta el a hangját, ugyanis begördült a színház elé egy kampányteherautó, amelynek platóján a Fidesz ellenzéki jelölteket kifigurázó plakátja volt látható Berki Krisztiánnal, Puzsér Róberttel és Karácsony Gergellyel. A cirkuszi zene egyébként a Gladiátorok bevonulása címet viseli, és Julius Arnost Wilhelm Fučík katonazenekari karmester és zeneszerző munkáját dicséri. Az ATV felvételein tisztán látható a jelenet:
A teherautó miatt a körúton kisebb dugó alakult ki, amibe beszorult egy mentőautó is, bár az nem használt megkülönböztető jelzést. A teherautó aztán távozott, Karácsony pedig folytatta a sajtótájékoztatóját. A videón ez már nem látható, de a jelölt azt mondta, főpolgármesterként pályázati alapot hozna létre a fővárosi független színházak, művészeti műhelyek támogatására. A pályázatokat pedig szakmai alapon bírálnák el.