Debrecen polgármestere is az állami milliárdokból épült méregdrága magániskolába íratta be gyerekét

Publikálás dátuma
2019.09.17. 06:00

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Magánoktatásba menekíti gyermekeit az elit, úgy tűnik, a cívis város első embere sem kivétel.
Debrecen újrázására készülő fideszes polgármestere, Papp László a Modern Városok Program állami 3,3 milliárdjából épült, s magas éves tandíjat szedő Debreceni Nemzetközi Iskolába íratta be kisebbik, általános iskolai alsó tagozatos korú gyermekét – erről jutottak el hírek több forrásból is a Népszavához. Az iskolában – amelyet maga a polgármester avatott fel augusztus 31-én – az elsősök és a másodikosok éves tandíja 2 millió 897 ezer 500 forint. Megkerestük a debreceni városházát, hogy megtudjuk, igaz-e, hogy a polgármester a nemzetközi magániskolába íratta be gyermekét. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ha oda íratta be gyermekét, akkor milyen szempontok vezérelték, tekintve, hogy a lépéssel gyakorlatilag elismerte: nem bízik az állami oktatásban, s nem tartja azt gyereke számára megfelelő színvonalúnak.
Válaszában a debreceni városháza sajtóirodája nem cáfolta, hogy a polgármester gyermeke a nemzetközi iskola tanulója. Azt írták: a debreceni városvezetők családtagjai eddig sem vállaltak közéleti szerepet és a jövőben sem tervezik, különös tekintettel a gyermekekre. Az iskolaválasztást is családi, magánügynek tartják. Hozzáfűzték: „A debreceni baloldal egy nemzetközi szinten sikeres oktatási modellt támad. A debreceni városvezetés a nemzetközi iskola felépítésével erősítette a város oktatási rendszerét annak oktatási, történelmi hagyományaira figyelemmel.”
Papp László polgármester (balról a 2.) Tasó István, Gulyás Gergely, Kósa Lajos és Öreg János igazgató társaságában átadja a a Debreceni Nemzetközi Iskolát (International School of Debrecen)
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Debrecen pallagi városrészében – mint arról korábban beszámoltunk –, zöldmezős beruházással két év alatt felhúzott oktatási intézményben idén két óvodai és két általános iskolai 1-2. osztállyal indították a tanévet, a tervezett 50 helyett 56 tanulmányi szerződést kötöttek meg, vagyis ennyi gyereket fogadtak. Ez az óvodai és az iskolai csoportokat magában foglalja, amiből látszik, hogy az állami oktatással ellentétben kis létszámú, személyre szabott tanulási és fejlődési lehetőséget biztosítanak a kiválasztottaknak. 
A helyi oktatási ügyekre közelebbről rálátó forrásunk szerint nemcsak a városvezető, de az egyik, szintén jobboldali kötődésű önkormányzati intézményvezető, s az egyik fideszes képviselőjelölt gyereke is az új, milliós tandíjú iskolába jár. Az információt többen, több oldalról is megerősítették lapunknak, volt, aki név szerint sorolta fel a magániskolát választó helyi potentátokat.
Az óvodások éves tandíja 2 millió 440 ezer forint, az elsősöké és a másodikosoké 2 millió 897 ezer 500 forint. Szegény sorsú, tehetséges diákoknak ösztöndíjprogramot még nem indítottak, de tervezik, hogy a jövő évtől már lesz ilyen: a pályázatokról egy háromfős bíráló bizottság javaslata alapján a város jegyzője dönt majd. Szintén jövőre tervezik beindítani a középiskolai képzést is. Noha az angol tanítási nyelvű magániskolát elsősorban a már idetelepedett, vagy hamarosan érkező multinacionális cégek, így például majd a BMW-gyár külföldi vezetőinek szánták, az első tanévre beiratkozottak zömmel magyar állampolgárságúak – tudtuk meg. Debrecen polgármestere egyébként tehetős ember – ez derült ki az Átlátszó adatigénylése nyomán közzétett vagyonnyilatkozatából, amelyben értékes bútorokról, 1550 kötetes könyvtárról, Omega karóráról, több ingatlanról, és 530-as BMW-jéről is beszámolt. Bruttó fizetése polgármesterként közel egymillió forint, ami mellé nagyjából 150 ezer forint költségtérítést kap. Ha csak a polgármesteri fizetéséből kellene a magániskolai tandíjat kifizetni, az jelentős érvágás lenne, hiszen hivatalos nettó jövedelme harmadát ez esetben erre a célra kellene áldoznia. A vagyonnyilatkozatból azonban az is kiderül, hogy Papp Lászlónak a feleségével közös ügyvédi irodája van – a munkáját itt szünetelteti –, amit szintén ügyvéd felesége irányít, vagyis a családi bevételekből vélhetően már könnyedén futja a tekintélyes tandíjra.

Miskolcon is segíti az elitet a Fidesz

Az az energiaitalokat gyártó Hell csoport indította be Miskolcon szeptembertől a saját beruházásban öt hónap alatt elkészült Avalon International Schoolt, amelyet a kormány eddig 7 milliárd forinttal támogatott, jövőre pedig a magániskola működését is 300 millió forinttal segítik állami forrásból. Itt a havi tandíj óvodások esetén 120 ezer forint, az iskolások után pedig a szülők 240 ezer forintot fizetnek. Ebben a tanévben két óvodai csoportot és egy elsős osztályt indítottak, 12-15 fővel. Nincs még ösztöndíjprogramjuk, de állítólag tervezik, hogy a közeljövőben ilyet is elindítanak.

Szerző
Témák
Oktatás

Ami csak elromolhatott, az el is romlott a Budapest- Hatvan vasúti vonalon

Publikálás dátuma
2019.09.16. 20:38
Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A többszörös műszaki hiba miatt negyven perces késések is előfordulhatnak az érintett szakaszon.
 Jelentős késésekre kell készülni a Budapest-Hatvan vonalon - közölte Kavalecz Imre, a Mávinform sajtóügyeletese hétfő este az MTI-vel. Közleménye szerint a péceli állomáson áramellátási hiba miatt nem működik a biztosítóberendezés, Rákosligetnél pedig a nyíltvonali berendezés és a váltószerkezet hibásodott meg. A péceli vonatok közlekedése lelassult, a Keleti pályaudvar és Hatvan között utazóknak 30-40 perces késésekkel kell számolniuk. 
Szerző

Meglepően nyugodt és konstruktív volt Magyarország meghallgatása Brüsszelben

Publikálás dátuma
2019.09.16. 20:25

Fotó: European Union
Míg itthon bevándorláspárti bosszúállók támadásának nevezte a 7-es cikkely szerinti eljárás a kormány, kint "nem akarták megnehezíteni az eszmecserét."
"A vártnál udvariasabb, nyugodtabb és konstruktívabb légkörben zajlott Magyarország meghallgatása az EU Tanácsában" – nyilatkozta a Népszavának egy magasrangú EU-forrás a zárt ajtók mögött zajló kétórás vita után. "Magyar részről nem számítottunk erre a pozitív hozzáállásra, különösen azután, hogy látjuk a kormányzati megnyilatkozásokat a médiában” – tette hozzá. Varga Judit igazságügyi miniszter a 7. cikkelyes eljárás keretében megrendezett vita elején rövid bevezetőt tartott, majd az őt kísérő Bóka János államtitkárral és Várhelyi Olivér EU-nagykövettel együtt hosszan és alaposan válaszolt a kérdésekre. Mint informátorunk fogalmazott: a kérdezők és a válaszolók is nagyon jól felkészültek, és "a magyarok láthatóan nem akarták megnehezíteni az eszmecserét." Értesüléseink szerint az ülésen 10 tagállam kért szót, és kérdéseik elsősorban a médiaszabadságra, az akadémiai szabadságra, az igazságszolgáltatás függetlenségére és a korrupcióra vonatkoztak. Többen firtatták, hogy Magyarország miért nem teljesíti az Európa Tanács korrupcióellenes intézménye, a GRECO ajánlásait. Szóba került a Handó Tünde vezette Országos Bírói Hivatal és az ügyészség szerepe az igazságszolgáltatásban, az úgynevezett Stop Soros törvénycsomag, a menedékkérőkkel való bánásmód, valamint a nemrégiben létrehozott kormánypárti média konglomerátum. A Benelux-országok mellett négy nagy ország: Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország is megfogalmazta aggályait. Rajtuk kívül Dánia, Portugália és Svédország képviselője szólt hozzá a vitához. A német kollégája nevében is felszólalt francia EU-ügyi miniszter azt mondta, hogy a 7. cikkelyes eljárást kezdeményező európai parlamenti jelentés megállapításai aggasztóak. Azt javasolta, hogy a folyamat keretében a későbbiekben tárgyaljanak meg néhány kiemelt témát. A finn soros EU-elnökség a következő hetekben tesz javaslatot a folytatásra, értesüléseink szerint szinte biztos, hogy további meghallgatásokat tervez decemberig. A meghallgatást záró sajtóértekezleten Frans Timmermans bizottsági alelnök azt mondta: szerencsés lenne, ha a vitába bevonnák a nemzetközi szervezetek képviselőit. Varga Judit újságíróknak azt mondta: a vitában sikerült megvédeni Magyarországot, a 7. cikkelyes eljárást akár ma le lehetne zárni, ha nem politikai megrendelés alapján folyna. A meghallgatást követő sajtótájékoztatón aztán az igazságügyi miniszter visszatért a megszokott kormányzati retorikához. Varga Judit bevándorláspárti bosszúhadjáratnak nevezte a meghallgatását. Immár több mint egy éve politikai boszorkányüldözés folyik Magyarország ellen, amelynek oka egyértelműen az, hogy a magyarok többször is nemet mondtak a migrációra - jelentette ki. Hozzátette: nagy lépést tettek előre, hogy megvédjék Magyarországot. 
Frissítve: 2019.09.16. 21:05