Megvan Trócsányi meghallgatásának időpontja

Publikálás dátuma
2019.09.18. 20:46

Fotó: Népszava
Elkészült az Európai Parlamentben a biztosjelöltek meghallgatásának menetrendje.
Ursula von der Leyen csapatának tagjait a szakterületükkel foglalkozó parlamenti bizottságok teszik majd próbára, és utólag véleményt is formálnak felkészültségükről - írja a Bruxinfo. Ezt a bizottság megválasztott elnöke ugyan nem köteles figyelembe venni, ám ebben az esetben azzal is számolnia kell, hogy az Európai Parlament az október 23-ra tervezett végszavazáson az egész testületet elutasítja. A lap megtudta, hogy a képviselők szeptember 30-án elsőként a szlovák Maros Sefcovicot hallgatják meg, aki az intézményekkel fenntartott kapcsolatokért lesz felelős a testületben. Utána az ír Phil Hogan (kereskedelem) és a bolgár Mariya Gabriel (ifjúság, innováció, oktatás) következik. Kedd és csütörtök között minden nap 6-6 meghallgatást tartanak. A hétvégi szünet után október 7-én és 8-án zárul le a folyamat az alelnökök kifaggatásával. Az utolsó előtti nap a jogállamért felelős cseh Vera Jourová és a spanyol kül- és biztonságpolitikai főképviselő, Josep Borrell ad számot tudásáról. A kiemelt, ún. ügyvezető alelnökök, a lett Valdis Dombrovskis, a dán Margrethe Vestager és a holland Frans Timmermans (ilyen sorrendben) zárják majd a sort. A magyar biztosjelölt október 1-jén, kedden, az utolsó párban kerül sorra ciprusi kollégájával párhuzamosan, valószínűleg kora este. Trócsányi László a szomszédságpolitikai és bővítési biztos helyét kapná Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnökének jelölése alapján.
Szerző
Frissítve: 2019.09.18. 20:47

Megállókat kihagyva száguldott egy vezető nélküli metrószerelvény Párizsban

Publikálás dátuma
2019.09.18. 20:13

Fotó: Samuel Boivin/NurPhoto
Kis híján bele is szaladt egy előtte haladó szerelvénybe.
A teljesen automatizált szerelvényekkel működő párizsi 1-es metróvonal egyik kocsija a Louvre mögötti megállótól kezdve három állomást kihagyva továbbszáguldott - írja az MTI. Csak a Diadalív előtti megállónál fékezett le, ahol végül leszállhattak a rémült utasok. Az RATP párizsi közlekedési vállalat szerdán megerősítette az eset tényét és "technikai incidensnek" nevezte azt, és azt írták, rövidzárlat okozta a hibát. Még ha az utasokra minden bizonnyal nagy hatással volt is az út, "biztosíthatjuk önöket, hogy nem voltak veszélyben" - közölte az RATP a Twitteren. A cég szerint nem állt fenn annak kockázata, hogy két szerelvény összeütközik, "mert a jármű a biztonsági intézkedéseknek megfelelően megállt", azonban a szokásosnál sokkal közelebb került az előtte rendesen közlekedő másik metróhoz. A Solidaires nevű szakszervezet felszólította az RATP-t, hogy ne alkalmazzon többé vezető nélküli szerelvényeket. Pénzspórolás céljából ugyanakkor a sok utast szállító 4-es metrót is automata üzemmódra állítják át 2020-ban. Az 1-es és a 14-es vonal után ez lesz a harmadik vezető nélküli metróvonal Párizsban.
Szerző
Témák
Párizs metró
Frissítve: 2019.09.18. 20:14

“Nem tudok egyenesen az önök szemébe nézni, és azt mondani, hogy haladást értünk el”

Publikálás dátuma
2019.09.18. 17:25
Johnson és Juncker Luxembourgban
Fotó: FRANCOIS WALSCHAERTS / AFP
Az Európai Bizottság elnöke kétli, hogy a EU és az Egyesült Királyság képes lesz új megállapodást kötni az unióból való kilépés tervezett dátuma, október 31 előtt.
Jean-Claude Juncker az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén azt mondta, hogy nagyon kevés idő maradt az egyezség nyélbe ütésére.
“Nem tudok egyenesen az önök szemébe nézni, és azt mondani, hogy haladást értünk el”

- mondta, Boris Johnson brit miniszterelnökkel elköltött hétfői munkaebédjére utalva.

A soros uniós elnökség nevében felszólalt Tytti Tuppurainen finn EU-ügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy jelenleg a megállapodás nélküli Brexit a legvalószínűbb. Az új londoni kormány nem fogadja el a tavaly novemberben még az előző miniszterelnök, Theresa May által aláírt kétoldalú megállapodást, amely a szigetországot mindaddig az EU vámuniójához kötné, amíg nem sikerül más megoldást találni az Írország és Észak-Írország közötti határ átjárhatóságának fenntartására. Az Egyesült Királyság ezért javasolta, hogy az uniós szabályok csak az élőállat és az élelmiszer importjára vonatkozzanak, de Brüsszel szerint ettől még fel kellene húzni a fizikai határt az ír szigeten. Michel Barnier, az EU főtárgyalója azt mondta, hogy a brit kormány nem tett le jogilag elfogadható javaslatot az asztalra.
“Nem kellene időt vesztegetnünk arra, hogy úgy csináljunk, mintha tárgyalnánk”

- tette hozzá.

A kilépéspárti brit EP-képviselők gúnyos bekiabálásaival tarkított európai parlamenti vita után a képviselők nagy többséggel olyan állásfoglalást fogadtak el, hogy az EP nem fog hozzájárulni olyan egyezséghez, amely nem tartalmazza az ír határ átjárhatóságát biztosító kitételt. A képviselők azt is leszögezték, hogy csak akkor kezdődhetnek tárgyalások a kilépés utáni kétoldalú kapcsolatokról, ha London tiszteletben tartja az EU-polgárok jogaival, a pénzügyi elszámolással és a tartalékmegállapodással kapcsolatos kötelezettségvállalásait. A parlament támogatná a brit kilépés határidejének a meghosszabbítását, ha az indokolt lenne, és a megállapodás nélküli Brexit megakadályozását, illetve általános választások vagy népszavazás kiírását szolgálná — olvasható a határozatban.