Komoly összeget vettek el a NAV-tól, tízmilliárdokat oszt újra a kormány

Publikálás dátuma
2019.09.19. 08:41
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az átszervezéssel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is jól járt, az Operaház próbacentrumának építését pedig közel 5,5 milliárd forinttal támogatták meg.
A kormány az idei költségvetésen belül 38 milliárd forint átcsoportosításáról intézkedett – írja a Napi.hu, a szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatot idézve. A határozat a közigazgatási bírósági szervezet létrehozásának és működésének előkészítésével kapcsolatos kiadásokat megrövidítette 2 milliárd 643 millió forinttal, majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek átutalt 2 milliárd 859 milliót. Az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása 1 milliárd 913 millió forint lett.
A kormány elvett a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól 9 milliárd 50 millió forintot és ebből tovább utalt a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak 2 milliárd 643 milliót. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az egyetemek és főiskolák támogatására 3 milliárd 501 millió forintot kapott. A World Robot Olympiad megszervezésével kapcsolatos kiadásokra 1,9 milliárd forint fordítható. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a külképviseletek igazgatására 596 milliót fordíthat az átcsoportosított pénzből. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma keretében működő Klebelsberg Központ támogatása 450 millió forint. A művészeti tevékenység támogatására 600 millió, míg az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatására 7,7 milliárd forint fordítható .A kiemelt sportegyesületek működésének támogatására 2,5 milliárd forintot ítélt meg a kormány. A Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületének felújítása 2 milliárd forinttal csökkent. Ugyanakkor az Operaházhoz tartozó Eiffel Műhelyház és Próbacentrum beruházása 5 milliárd  492 millió forinthoz jutott - mutatja be az újraosztott forrásokat a pénzügyi portál.
Szerző

Feljelentésig fajult az érdi kampány

Publikálás dátuma
2019.09.19. 08:00
Családi botrány is lett abból, hogy Egerszegi Krisztina édesapja T. Mészáros András mellett kampányolt.
Fotó: MÉSZÁROS ANDRÁS FACEBOOK OLDALA
Ügyészséghez fordultak a kormánypárti városvezetés vélt visszaélései miatt a polgármester-jelöltként Csőzik Lászlót indító ellenzéki pártok és civilek.
- A dolog természeténél fogva nem nagyon ismerhetjük az igazságot, de a volt fideszes cégvezető Facebook-kiírása alapján valaki ellen nagyon kemény nyomozásnak kellene folynia, méghozzá hivatalból! – így indokolta Csőzik László, az ellenzéki pártok és civil szervezetek alkotta szövetség érdi polgármesterjelöltje azt a feljelentést, amelyet ismeretlen tettesek ellen tett.
Az általa idézett bejegyzést Szántó Erzsébet, az önkormányzati tulajdonban lévő Érdi Sport Kft. korábbi ügyvezetője tette közzé a Facebookon hétfőn délelőtt. Az írás főszereplője a város regnáló, kormánypárti polgármestere, T. Mészáros András, aki októberben ismét indul a szavazáson. A városvezetőt azt követően kezdte nyilvánosan bírálni Szántó Erzsébet, hogy a polgármester szerinte nemtelenül belekeverte a kampányba az Egerszegi-családot. T. Mészáros András a Facebook-oldalán ugyanis megosztott több olyan posztot is, amelyekben Egerszegi János, az ötszörös olimpiai bajnok úszó, Egerszegi Krisztina édesapja a polgármester és a Fidesz-KDNP-s jelöltek melletti voksolásra buzdít, s azt álltja, hogy ő is és családja is a kormánypárti indulókra szavaz.
Csakhogy T. Mészáros András egyik független-jobboldali kihívója éppenséggel a tavalyig még a helyi Fidesz-frakcióban ülő, ám aztán a városvezetéssel összekülönböző Tekauer Norbert, aki Egerszegi Krisztina nővérének a volt férje. Ezek után nem meglepő, hogy a Tekauer-gyerekek egy másik Facebook-bejegyzésben elhatárolódtak nagyapjuk megnyilvánulásától. (Amúgy a helyzet abszurditását jól mutatja, hogy az egyik kampányfotón a kormánypárti jelölttel pózoló Egerszegi János Tekauer reklámanyagát szorongatja a kezében.)
Szántó Erzsébet Tekauer jelenlegi élettársaként háborodott fel a családtagokat egymással szemben kijátszó polgármester akcióján, s Facebook-posztjában, volt önkormányzati ügyvezetőként számos bűncselekmény elkövetésével vádolta meg nemcsak T. Mészárost, hanem más jelenlegi, illetve volt Fidesz-KDNP-s képviselőt is. A bejegyzésben több visszaélésre utaló esetet is leír, állítása szerint pedig papírokkal tudja bizonyítani igazát. Az érdi ellenzék pedig ez alapján tett feljelentést a Pest Megyei Főügyészségen pénzmosás, közokirat-hamisítás, hűtlen kezelés, hivatali visszaélés, hamis magánokirat felhasználása, továbbá zsarolás gyanúja miatt. A Népszava birtokába jutott feljelentéshez hivatkozásként csatolták Szántó Erzsébet bejegyzését is, valamint az ahhoz feltöltött dokumentumokat is. Így például azokat a támogatói nyilatkozatokat is, amelyek szerint Szántó Erzsébet összesen hárommillió forintot adott a T. Mészáros Andrást a választáson is támogató Összefogás Egyesületnek. Szántó állítása szerint zsarolással vették rá, hogy aláírja a fizetésről szóló papírokat, pedig ő valójában egy fillért sem adott. Ahogy a feljelentésben is áll, a nyilatkozat csak arra kellett, hogy „a várostól ellopott pénzüket tisztára tudják mosni, és a kampányt finanszírozni!” A feljelentés szerint ezen pénzösszeg eredete ismeretlen. Természetesen megkerestük a feljelentés érintettjeit is. Szántó Erzsébet egyelőre nem akart a nyilvánosság elé állni, míg T. Mészáros András titkárságán kedden és szerdán is visszahívást ígérték, ám végül nem jelentkeztek. Az üggyel kapcsolatban az Indexnek csak annyit mondott, nem igazak Szántó kijelentései, míg Facebook-oldalán keddi bejegyzésében azt állította, „a megfelelő jogi lépéseket a megfelelő időben természetesen megteszem”.

Fidesz helyett Összefogás Egyesület

A Szántó Erzsébet által említett Összefogás Egyesület - amelynek elnöke T. Mészáros András - aktív résztvevője az önkormányzati választási kampánynak. Noha a regnáló városvezető hivatalosan a Fidesz-KDNP és az Összefogás jelöltje, kampányköltségeit az általa vezetett egyesület állja: a Facebook hirdetéstárának adatai szerint még a kormánypárti logók alatti reklámjait is az Összefogás fizette – ahogyan a Fidesz-KDNP színeiben induló képviselő-jelöltekét is -, s a várost ellepő, narancssárga óriásplakátokon is az Összefogás Egyesület neve és címe szerepel felelős kiadóként. Felmerül a kérdés, miből, ugyanis az Összefogásnak a hivatalos bírósági adatok szerint még bejegyzett pénzforgalmi szolgáltatója sincs.

Szerző

Pénz is több folyik el a Sió-csatornán

Publikálás dátuma
2019.09.19. 07:30

Fotó: Wikipédia
Több mint másfélszeresére drágult, és éveket csúszik a Sió-csatorna és - zsilip átépítése, amely legalább annyi kárt okozhat majd, mint amennyi előnnyel jár.
Még el sem kezdődött a Sió 2015-ben bejelentett és 2019-es átadással tervezett átépítése, máris 12 milliárd forintról 19 milliárdra drágult a beruházás, írtuk meg augusztus végén. Értesülésünk helytálló volt: a Magyar Közlönyben megjelent a kormányhatározat szerint a csatorna átalakításának és a különféle műtárgyak kiépítésének a költsége 14,5 milliárdra nő, miután a keretből kikerült a hajózó zsilip 4,5 milliárdos ára. Így bizonyossá vált, a rekonstrukció a tervezett egy helyett két szakaszban valósul meg, és a második szakaszba került zsilippel legkorábban 2022 végére fejeződhet be. A Sió felújításával önmagában minden szakember egyetért, hiszen a hetvenes évek közepére megépült műtárgyak elavultak, a csatorna és a zsilip csak egy köbméternyi víz leeresztésére képes másodpercenként. Az idei évtől azonban 110 centiméterről 120-ra emelték a Balaton nyári szabályozási vízszint-maximumát, ami 60 millió köbméter plusz víztömeget jelent. Ennek kezelése elengedhetetlenné teszi a kapacitásbővítést és  a korszerűsítést: fel kell újítani a tótól 700 méterrel távolabb kerülő balatonkiliti duzzasztót és a hajózó- és a leeresztő zsilipet, utóbbi 30 méterrel kerül odébb és áteresztőképessége másodpercenként 80 köbméterre nő. Emellett át kell építeni három közúti hidat, és lesz, ahol a töltést is áthelyezik. A projekt elvileg a csatorna menti gazdaságnak is hasznot hoz, csökkentheti a belvizes területek és időszakok számát. A pályázaton a 12,2 milliárdos ajánlattal nyertes – a Strabag Zrt. és a Colas Alterra Zrt. alkotta - Sc Siófok Konzorcium mellett ketten indultak, a Sió-Kb Konzorcium – a Kötiviép és a Békés Drén közös cége –, valamint az A-Híd Zrt. A lapunk által megkérdezett szakemberek véleménye megoszlik a projektről, mivel többségük alapvetően már a Balaton vízszintjének megemelésével sem értett egyet. A hivatalos indoklás szerint az árvízi biztonság növelése és az aszályos időszakok csökkentése miatt volt erre szükség, a szakemberek viszont kifogásolják, hogy a tóparti köz- és védműveket nem igazították a változáshoz. Emiatt még rosszabb helyzetbe kerültek a déli part mélyebben fekvő települései – leginkább Balatonfenyves –, amelyeket magasabb vízállás és erősebb északi szél esetén eddig is rendre elöntött a medréből kilépő Balaton. A megemelt maximális vízszintet komolyabb ingadozás nélkül folyamatosan ott tartják, ami viszont a tó élővilágára káros szakemberek szerint. Többen borúlátóak a leeresztő zsilip nagyobb kapacitása miatt is, ugyanis szerintük a Sió már az eddigi maximális vízmennyiséget sem volt képes biztonsággal elszállítani. A Balaton hirtelen vízszintnövekedést követő leeresztésénél kisebbfajta árvizet vezetnek rá a csatorna menti településekre.

Bezsilipelhetnek a szigetre a befektetők

Egyelőre nem tudni, mi lesz a zsilipnek – és a Bahart Hajózási Zrt.-nek – jelenleg helyet adó sziget sorsa. A leeresztő elkerül onnan, s egyes forrásaink szerint az immár állami többségi tulajdonba került Bahart is elköltözik. Ezzel a sokak által a Balaton legértékesebb területének tartott terület felszabadul.

Szerző