Kiütés nélkül is viszkethetünk

Publikálás dátuma
2019.09.19. 14:45

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
Vakarózásra általában a bőrön jelentkező kiütések késztetnek, de ezek hiányában is több oka lehet a viszketésnek.
„Gyakran ártatlan okok húzódnak meg a viszketés megjelenése mögött, de fontos, hogy ezt szakorvos diagnosztizálja, hiszen ki kell zárni az idegek, a vese, a máj, a pajzsmirigy egyes betegségeit” – mondta Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. Ehhez figyelembe kell venni, hogy állandóan vagy időszakosan jelentkezik-e a viszketés, a teljes testet érinti vagy csak bizonyos területet, enyhe vagy erős az inger, mióta tart, van-e konkrét kiváltó oka. 
A viszketés lehetséges oka lehet a száraz bőr, amelynek felszíne különösen a hidegebb hónapokban pikkelyessé is válhat. Ilyenkor a bőrgyógyász a gyakori, rendszeres hidratáláson túl életviteli tanácsokat és speciális készítményeket is tud ajánlani. Szúnyog, pók, ágyi poloska és más rovarok is ejthetnek olyan csípést, amely viszketést és irritációt okoz. Az esetek döntő többségében ezek nem igényelnek kezelést, de ha a viszketés nem múlik el néhány nap alatt, esetleg romlik, vagy a csípés helye felülfertőződik, érdemes megmutatni orvosnak. 
Viszonylag gyakori, hogy bizonyos, főleg magas vérnyomásra szedett gyógyszerek viszketést okoznak mellékhatásként, kiütésekkel vagy anélkül. Bizonyos idegeket is érintő rendellenességek, betegségek akár viszketést is okozhatnak, ilyen például a stroke, a cukorbetegség vagy a herpesz vírus okozta betegség után jelentkező neuralgia. Az idegeket érintő sérülések következményeként is jelentkezhet ilyen panasz. 
A vesebetegség, különösen előrehaladott stádiumban, okozhat bőrviszketést, bár ennek konkrét kiváltó oka még nem teljesen ismert. Az olyan májbetegségek, mint a cirrózis és a hepatitis okozhatnak viszketést, amely gyakran a tenyéren és a talpon a legkínzóbb. Néhány betegnél a meleg és az éjszaka fokozza a tünet súlyosságát. Bár a bőrdaganatok nem feltétlenül járnak szignifikáns tünetekkel, korai jelként néha jelentkezhet viszketés. A nyirokrendszer daganatos megbetegedése – más jellegzetes tünetek mellett – akár viszketést is okoz. Ebben az esetben természetesen elsősorban az alapbetegséget kell kezelni – tette hozzá a szakember.
Szerző
Témák
viszketés

Ételek is okozhatnak szemviszketést

Publikálás dátuma
2019.09.18. 14:14

Fotó: B. BOISSONNET/BSIP / AFP
Pollenszezonban a keresztallergiát okozó táplálékok úgynevezett orális allergia szindrómát válthatnak ki, ezért nem árt tudni, milyen ételek okozhatnak tüneteket.
Keresztallergiát olyan ételek okozhatnak, amelyeknek fehérjeszerkezete az allergizáló anyagokéhoz hasonló. Fogyasztásuk esetén a szervezet, ahogy allergia esetén is, kóros immunválasszal, ellenanyag termelésével reagál. Keresztallergia során elsősorban az úgynevezett orális allergia szindróma, a szájüregben és a garatban jelentkező panaszok alakulhatnak ki. Leggyakoribb az ajkak és a nyelv viszketése, ödémája, illetve a garat ödémája is, de orr- vagy szemviszketés is jelentkezhet. Egy tengerparti nyaraláson egy pollenallergiásnak általában csökkennek vagy nincsenek tünetei, de bizonyos ételek elfogyasztása okozhatja a tünetek megjelenését - mondta Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa a Népszavának.
Jelenleg a Kárpát-medencében a fekete üröm és a parlagfű pollenkoncentrációja a legmagasabb. Utóbbi keresztallergizáló ételei a görög- és a sárgadinnye, a banán, az uborka, a cukkini, a paradicsom. Fekete üröm allergia esetén pedig a zeller, a sárgarépa, a napraforgó és a méz fogyasztása válthatja ki, illetve erősítheti fel a panaszokat. Gyakori még a nyírfa pollenjére kialakuló allergia, amely sok nyersanyaggal, például az almával, a körtével, a cseresznyével, az őszi- és a sárgabarackkal, a szilvával, a kivivel, a zellerrel, a sárgarépával, a burgonyával, a mogyoróval és a mandulával is keresztallergiát mutat. A fűfélékre allergiások tüneteit a dinnyék, a krumpli, a paradicsom, a narancs és a mogyoró válthatja ki vagy erősítheti fel.  
Érdemes diagnosztizáltatni, pontosan mi váltja ki az allergiás tüneteket, ekkor beazonosítható, az is, milyen nyersanyagok okoznak keresztallergiát. Megelőzéshez érdemes ezeket az ételeket kerülni, de vannak olyan kezelések, készítmények, amelyek még a pollenszezon kezdete előtt felkészítik a nyálkahártyát a várható terhelésre. Súlyos allergia esetén ki lehet próbálni az úgynevezett deszenzitizációs, érzékenységet csökkentő, immunspecifikus kezeléseket, amelyek egy év alatt csökkentik, három-négy év alatt pedig akár meg is szüntetik az allergiát. Egyre többet hallani, hogy az allergia kialakulásában a túlzásba vitt higiénia és az anyatejes szoptatás hiánya is közrejátszik, ezért az ezekre való odafigyelés is a megelőzés egyik módja lehet – jegyezte meg a szakember.
Szerző

Kevesebbszer betegek a népszerű ovisok

Publikálás dátuma
2019.09.18. 12:12

Fotó: Anne-Sophie Bost/PhotoAlto / AFP
A társadalmi egyenlőtlenség már gyermekkortól kezdve hat az egészségre, a népszerűtlen óvodások kicsit gyakrabban kapnak el valamilyen betegséget - állapította meg egy norvég tanulmány.
Az óvodában a népszerűtlen gyerekek kicsit gyakrabban kapnak el valamilyen betegséget - ezt állapította meg egy frissen publikált norvég tanulmány, amelyről az Aftenposten című napilap számolt be. Vidar Sandsaunet Ulset, az Oslói Egyetem pszichológia tanszékének kutatója kollégáival együtt 579 2-5 éves korú gyereket vizsgált három éven át. Azt akarták kideríteni, hogyan hat a gyermekek egészségi állapotára az, hogy milyen népszerűek más gyerekek között, és arra az eredményre jutottak, hogy a legnépszerűbb gyerekek a legkevesebbszer betegszenek meg.
"Azt jelzi, hogy a társadalmi egyenlőtlenség hat az egészségre, és ez már gyermekkorban elkezdődik"

- mondta el a kutató a lapnak.

 "Azok, akiket kirekeszt a csorda, biológiailag különleges módon reagálnak. A szervezetük arra készül, hogy megtámadják és megsérülhet, és a szervezet baktériumok és vírusok elleni védelme meggyengül" - magyarázta a tudós.
A kutatásban azt kérték a gyerekektől, hogy induljanak képzeletbeli buszos utazásra, és mondják meg, hogy a csoportból kivel mennének szívesen. A gyerekek a kiválasztott útitársak képét fotók közül vehették ki, és tehették fel maguk mellé a buszra. A gyermekek megbetegedéseiről a szülőktől kapott, kitöltött kérdőívekből kaptak adatokat. A betegségek feltérképezésénél azt figyelték meg, hogy 
a népszerűtlen gyerekek többször voltak betegek.

 A feljegyzett betegségek között szerepeltek a közönséges megfázások, továbbá a szem, fül, nyak, tüdő és gyomor valamilyen fertőzése. "Kevés kontextust találtunk, és sok magyarázata van annak, hogy miért betegednek meg a gyerekek. A gyerekek népszerűsége ebben nagyon kis szerepet játszik" - foglalták össze az eredményt a kutatók.
A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy miközben a népszerűtlen gyerekek kicsit többször betegednek meg, azért nem lesznek népszerűtlenek, mert nagyon betegek. Sandsaunet Ulset hozzátette: kutatásuk rámutat ugyanakkor, hogy a társadalmi kapcsolatok fontosak az egészség szempontjából, és arra is, hogy milyen fontos, hogy a gyerekekkel befogadóak legyenek már az óvodában is. "A társadalmi egyenlőtlenségek hatása az egészségre valószínűleg már korai gyermekkortól kezdődik" - fűzte hozzá.
Szerző