Előfizetés

Földes György: vereség, győzelmi eséllyel

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2019.09.20. 07:30
A tegnapi ítélettel sem zárult le a több szálon futó, bonyolult ügy
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Egyezséget ajánl a Politikatörténeti Intézet az államnak: a baloldali szellemi műhely mintegy 2,5 milliárdos jóvátétel fejében kész elköltözni az Alkotmány utcából.
A bíróság év elején – nem jogerős döntésében – elfogadta a kormány érvelését, és kimondta, hogy az állam egyoldalúan felmondhatja a Politikatörténeti Intézettel (PTI) kötött ingatlanhasználati szerződést. A PTI fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön helybenhagyta az első fokon hozott döntést, ám annak indoklását megváltoztatta. Földes György, a PTI ügyvezető igazgatója a határozat kihirdetése után bizakodóan nyilatkozott lapunknak. A PTI ezt a pert elvesztette ugyan, de az ítélőtábla indoklása – mondta Földes – „nem zárja ki a győzelem lehetőségét”. Ahogyan arról a Népszava rendszeresen beszámolt, évek óta bonyolult pereskedés zajlik: az állam egyetlen fillér kártalanítás nélkül utcára akarja tenni a PTI-t az általa használt értékes Alkotmány utcai ingatlanból. A kormány tervei szerint ebbe a Kossuth térnél lévő épületbe (ahol bezárásáig a Néprajzi Múzeum is működött) költöztetik majd a Kúriát. Több szálon fut az ügy. Az állam korábban próbálta elérni, hogy a PTI záros határidőn belül hagyja el az épületet, az ingatlan kiürítése iránt indított pert azonban a bíróság felfüggesztette. Elsősorban a kiürítés elrendelése szempontjából volt fontos, milyen határozatot hoz a Fővárosi Ítélőtábla az ingatlan használati jogára vonatkozó eljárásban. Varga István, az államot képviselő ügyvéd a mostani döntést követően kérdésünkre közölte, hogy kérni fogják a kiürítési per folytatását, utána „el kellene távoznia az alperesnek” (azaz a PTI-nek) az ingatlanból. A jogi helyzet szerinte teljesen világos. „Nem kéne ezt a háborút folytatni, szerintem ez csak időhúzás” – jelentette ki Varga, aki továbbra is úgy gondolja, hogy a PTI-nek nem jár egyetlen fillér sem. „Jogkövető magatartást kellene tanúsítani, különösen egy Politikatörténeti Intézetnek” – tette hozzá. Ezzel szemben Földes György hangsúlyozta: „Nem az időt húzzuk, hanem a jogainkat és az érdekeinket védjük”. Az ingatlan használatára vonatkozó csütörtöki határozatában a Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy fellebbezésében a PTI „nem teljesíthető kérelmet” nyújtott be. Ugyanakkor az első fokon hozott döntés indoklásának megváltoztatásával az ítélőtábla azt is egyértelművé tette: a kiürítési perben az intézetnek elvileg alkalma lesz érvényesíteni az igényeit. A Politikatörténeti Intézet közben úgynevezett egyezségi kérelmet adott be. Ahogyan Földes György fogalmazott: a PTI szeretné, ha a bíróság „egyezségi helyzetet” teremtene a Politikatörténeti Intézet és az állam között. A kérelemben már számszerűsítve szerepel, milyen anyagi elvárásai vannak az intézetnek. Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a PTI mintegy 2,5 milliárd forintot kér azért, hogy elhagyja az Alkotmány utcában lévő székhelyét. Az összeg megállapításakor – mondta Földes György – figyelembe vették a hatalmas levéltári anyag őrzésének költségeit és például a használati jog ellenértékét is.

Két budapesti hídon is félpályás lezárás lesz a hétvégén

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.20. 07:20

Fotó: Népszava
Mossák a Margit hidat és Petőfi hidat.
A hétvégén egy-egy forgalmi sáv részleges lezárása mellett mossák a budapesti Margit hidat és Petőfi hidat - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. A közlemény szerint szombaton fél 7-től 15.30-ig a Margit hidat, vasárnap ugyanekkor a Petőfi hidat tisztítják.
A társaság arra kéri a gépjárművezetőket, hogy a munkaterületek mellett fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Konténertantermekkel várják az elsősöket több budapesti iskolában

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.09.20. 06:00

Fotó: VILCSEK GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA FACEBOOK-OLDALA
Úgy módosított törvényt a kormány, hogy nem mérte fel, lesz-e elég hely az intézményekben a hatéves kortól kötelező iskoláztatáshoz. Nem lesz elég.
Konténertantermekben kezdhetik a tanévet jövőre az első osztályosok több budapesti iskolában, a tankerületek már tervezik ezek beszerzését – értesült lapunk. Forrásunk szerint az egyik fővárosi tankerület legutóbbi értekezletén vetődött fel a férőhelybővítés szükségessége, amire a köznevelési törvény idén nyáron elfogadott módosítása miatt van szükség. Jövőre lép ugyanis hatályba az a rendelkezés, ami kötelezővé teszi minden, augusztus 31-ig hatodik életévét betöltő gyermeknek az iskolába járást. Az iskolákban emiatt az első osztályosok létszámának növekedésével számolnak, s előfordulhat, több helyen két osztály helyett hármat is indítani kell. Ehhez viszont bővíteni kell a férőhelyeket, ami – az idő rövidsége miatt – konténertantermekkel oldható meg a leggyorsabban. 
Az ügyben kerestük a Klebelsberg Központot, de cikkünk írásáig nem kaptunk tájékoztatást. – Ez az eset is azt mutatja, hogy ismét egy elsietett, átgondolatlan döntés született, nem mérték fel, lesz-e minden iskolában helye a hatéveseknek – nyilatkozta lapunknak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Totyik Tamás ismertette a PSZ becsléseit is, melyek szerint jövőre átlagosan félosztálynyival lesz magasabb az elsősök száma. A szakszervezet adatai szerint jelenleg a hatévesek legalább negyede marad egy évvel tovább óvodában. Bár a statisztikák alapján lenne elég férőhely – az általános iskolák kihasználtsága átlagosan 80 százalék körüli –, települési szinten már nagy különbségek vannak: főleg kisebb vidéki településeken fordulhat elő, hogy a férőhelyek csupán 50-60 százalékát sikerül feltölteni, míg a megyeszékhelyeken vagy a fővárosban nem ritka a 100 százalékos vagy azt meghaladó kihasználtság. Totyik Tamás szerint az is elképzelhető, hogy több intézményben magasabb létszámmal indítanak osztályokat, ám ott, ahol 100 százaléknál is magasabb a kihasználtság, csak törvénysértéssel tudnák megvalósítani. Az általános iskolák 1-4. évfolyamán jelenleg 27 fő a maximális létszám, ezt a tankerület engedélyével maximum 20 százalékkal lehet túllépni (a sajátos nevelési igényű gyerekek pedig kettő, esetenként három főnek számítanak). A PSZ alelnöke szerint az is kérdés, mindenhol lesz-e elegendő pedagógus. Bár a kormány szerint nincs tanárhiány, valójában több ezer pedagógus hiányzik, lapunkban szerdán írtunk arról, egy zuglói iskolában a felső tagozatos diákoknak is alsós tanár tart matematikaórát, ami fokozza a munkaterhelést. A PSZ szerint elfogadhatatlan, hogy a rugalmas iskolakezdés megszüntetéséről a kormány egyetlen szakmai szervezettel, érdekképviselettel sem egyeztetett. A mostani rendszerben az iskolakezdés rugalmasan működik, az óvodapedagógusok a gyermek egyéni fejlődését és érdekeit szem előtt tartva a szülőkkel közösen dönthetnek arról, a gyerek iskolaérett-e vagy az tesz neki jobbat, ha egy évet még óvodában marad. Ha nem értenek egyet, a helyi pedagógiai szakszolgálat hozza meg a döntést. Jövőre viszont már csak az Oktatási Hivatal dönthet a halasztásról. A kormány ezt úgy indokolta: a gyerekek érdekét az szolgálja, ha minél előbb megkezdhetik iskolai tanulmányaikat.

Reagált a Klebelsberg Központ

Cikkünk megjelenése után válaszolt az állami iskolafenntartó, annyit írtak: "A tankerületi központok eddig is és ezután is ellátják a jogszabályban meghatározott fenntartói feladataikat és biztosítják a tanításhoz szükséges tantermeket, férőhelyeket. A Klebelsberg Központ megkezdte a jövő tanév előkészítését, és ahol a tanulói létszám indokolni fogja, gondoskodik majd a férőhelybővítésről."

Kirándulás vezényszóra

A kormány hatmilliárd forintot biztosít arra, hogy jövő szeptembertől minden általános iskolás kirándulásokon, kulturális programokon vehessen részt – jelentette be Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter. Hozzátette: cél, hogy az ősi magyar kultúrához, hagyományokhoz kötődjenek a programok. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ezzel lényegében irányítottá válik a tanulmányi kirándulások programjának meghatározása, a központilag előirányzott „kultúrprogrammal” egy olyan területet sajátít ki a fenntartó, amely idáig az intézményi autonómia részét képezte.