"Okos" szoftver segíti az anyajegyszűrést

Publikálás dátuma
2019.09.21. 14:14
Illusztráció: AFP
A teljes testtérképes „okos” program az anyajegyről készült korábbi képpel összevetve a legkisebb eltérésekre is felhívja a figyelmet.
Sokoldalú elemzésre és tanulásra is képes az az "okos" szoftver, amelynek fejlesztése során száz algoritmust alkalmaztak az anyajegy formájának, szerkezetének és színének azonosítására. A teljes testtérképes anyajegyszűrő eszköz képes két, különböző időben készült képet összehasonlítani, mérni tudja az anyajegy méretét, felismeri annak szerkezetét és színbeli változásait. A vizsgálathoz szakorvosnak sem kell jelen lennie, de a számítógéppel támogatott, úgynevezett bőrrák előszűrés nem helyettesítheti az orvosi diagnózist, fel tudja viszont hívni a figyelmet a szokatlan elváltozásokra.
A program megpróbálja pontosan elhatárolni az anyajegy határait, ami az egyik legnehezebb feladat. Az átmérőket megmérve kiszámítja az anyajegy felületi területét és körméretét. Az anyajegy szabályosságát úgy értékeli, hogy megfigyeli az elváltozás határait. Az anyajegy szerkezetét és színeit is vizsgálja, a diagnosztikai algoritmusok alkalmazásával egy fehér-sárga-piros skálán sorolja be az elváltozást és megjelöli, hogy jó- vagy rosszindulatú.
„Amit a program fehér színnel jelez, az tipikus, nem veszélyes bőrképlet. Sárga színnel jelzi a kissé atípusos elváltozást, amit időnként mindenképpen ellenőrizni kell. A piros jelzés felveti a rosszindulatúság gyanúját – mondta Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza.
Bőrrák előszűrésre ajánlott mennie annak, aki azt tapasztalja, hogy az anyajegye színe, alakja vagy mérete megváltozott. A rosszindulatú elváltozások, például a melanoma mielőbbi diagnosztizálása, a kóros anyajegy eltávolítása és az esetleges kezelés a teljes gyógyulás feltételei.
Szerző
Témák
anyajegy

Kézzsibbadás is utalhat pajzsmirigy rendellenességre

Publikálás dátuma
2019.09.20. 14:14

Fotó: MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LI / AFP
Az egyértelmű jelek mellett vannak olyan tünetek, amelyeknél meglepő lehet, amikor kiderül, hormonális ok áll a hátterében.
A rendszertelen étkezés, a stresszes életmód miatt napjainkra népbetegséggé vált a hasfájás, a puffadás. A rostban szegény táplálkozás, a kevés folyadékfogyasztás és a mozgásszegény életmód miatt gyakran jelentkezik székrekedés. Ha életmódváltás ellenére a panaszok nem múlnak, pajzsmirigy alulműködés is állhat a háttérben. Ennek ellenkezője, a gyakori hasmenés pedig túlműködés jele is lehet – mondta Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. 
Az alagút szindróma néven ismert betegség esetén a kézben, csuklóban, főleg éjszaka jelentkezik fájdalom vagy zsibbadás. Ilyen tüneteket okozhat a kéz túlerőltetése, de valamilyen gyulladás, sérülés is. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy a csökkent pajzsmirigy működés is lehet ezért felelős.
„Egy számítógépes program segítségével rangsoroltuk a pajzsmirigy alulműködéssel kezelt betegek panaszait, és ez alapján az a meglepő eredmény született, hogy a kezek zsibbadására vonatkozó panasz gyakran megelőzte az orvosi irodalomban ismert, tipikus tüneteket” - mondta a professzor.
A pajzsmirigy túlműködéssel járó Basedow-kór első tünete gyakran a szemek megnagyobbodása, kidülledése. Ez azonban nem az egyetlen szemet érintő panasz, amely összefüggésbe hozható a pajzsmiriggyel. Az egyre több ember életét megkeserítő szemszárazságért leginkább a légkondicionáló berendezéseket és a számítógépezést teszikk felelőssé, pedig pajzsmirigy betegség kezdeti jele is lehet. „Ilyen esetekben a szemcsepp használatával nem, csak az alapbetegség kezelésével szüntethetők meg a szúró érzéssel, szemek kivörösödésével járó tünetek.”
Szerző
Témák
pajzsmirigy

Emelkedik a "rossz" koleszterinszint a menopauza után

Publikálás dátuma
2019.09.19. 17:17

Fotó: COLLANGES/V / AFP
Növekszik a menopauzán átesett nők koleszterinszintje, ennek okát azonban egyelőre nem állapították meg ausztrál kutatók.
Növekszik a menopauzán átesett nők koleszterinszintje - állapították meg több mint 100 ezer nő adatainak vizsgálatával az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) munkatársai. Ambikairajah szakértő elmondása szerint kutatásaik során arra jutottak, hogy a menopauzán átesett nőknél általában az ajánlott szint feletti az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) szintje - olvasható a MedicalXpress egészségügyi portálon. Az LDL segíti a zsírsejtek szállítását a testben és gyakran rossz koleszterinnek is nevezik.
"A menopauzán átesett nők koleszterinszintje magasabb, mint a menopauza előtt álló nőké. Emiatt náluk magasabb a szív-, érrendszeri betegségek, például a szívbetegség és a szélütés kockázata"

- mondta Ambikairajah.

A szakértő szerint további kutatásokra van szükség annak megértéséhez, mi okozza a növekedést.
"AZ LDL-t rossz koleszterinnek, míg a HDL-t (nagy sűrűségű lipoprotein) jó koleszterinnek tartják, de mindkettőre szükségünk van testünk működéséhez"

- emelte ki a szakértő.

 "Az LDL-profil minden nő esetében más a kockázati tényezőktől függően. Ha valakinél nem áll fenn a túlsúly vagy a koszorúér-problémák kockázata, az LDL szintje lehet magasabb, mint annál, aki például túlsúlyos. A tanulmány rávilágít, hogy a menopauza után lévő nőknek ellenőriztetniük kell LDL-szintjüket és azt, hogy esetükben fennáll-e valamilyen rizikó" - fejtette ki Ambikairajah.
Szerző