Suzuki;Komjáthi Imre;Vasas Szakszervezeti Szövetség;

2019-09-20 14:32:32

"Jogod van a szakszervezethez" - az esztergomi Suzuki gyárban akciózott a Vasas és az MSZP

Komjáthi Imre arra figyelmeztette a Suzukit: ha nem hagyják jogszerűen működni az alapszervezetet, még több hasonló demonstrációt szerveznek.

Helyezzék vissza a munkahelyére Szakács Gábor szakszervezeti vezetőt, hagyják jogszerűen működni a Vasas alapszervezetét, illetve tárgyaljanak velük - többek közt ezért demonstráltak pénteken az esztergomi Suzuki gyárnál a szakszervezet tagjai, illetve mások mellett Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke. Komjáthiék a gyár kapujánál akcióztak, mint közvetítésükben mondták, azért, hogy a biztonsági szolgálat figyelmét magukra vonják. Eközben

Ők végül egy rövid ülő demonstrációt is tartottak. Eközben - míg a biztonsági szolgálat a kitessékelésükkel próbálkozott - egyikük arról beszélt, rengetegen mutatták ki támogatásukat feléjük odabent.

Komjáthi arra figyelmeztette a Suzukit: ha továbbra sem működnek együtt a szakszervezettel, még több hasonló akciót szerveznek.

Szakács egyébként több mint 14 éve dolgozott a gyárban, ezalatt szalag melletti munkásból részlegvezetővé léptették elő. Nem volt rá panasz, februárban mégis munkájának minőségét kifogásolva bocsátották el. Az eset óta a Vasas és a cég menedzsmentje vitában áll egymással. A Suzuki ugyanis nem fogadja el a helyi szakszervezet létezését, holott annak már mintegy 300 tagja van, néhányuktól a tagdíjat is maga a cég vonja és továbbítja a Vasas felé. Ennek ellenére nem engedik be az érdekvédőket a gyárba, és tárgyalni is csak postai levelezés formájában hajlandóak.

A szakszervezeti titkár ügyét Tatabányán, a munkaügyi bíróságon csütörtökön tárgyalták. "A Suzukinak is be kell tartani a magyar törvényeket" - jegyezte meg ennek kapcsán a Vasas Szakszervezeti Szövetség közösségi oldalán. Szakács Gábor azt szeretné elérni, hogy a Suzuki vegye vissza állásába, ismerje el és adjon teret a szakszervezet működésének. Annyira biztos igazában, hogy más munkahelyet eddig nem is keresett: a Suzukinál szeretne dolgozni és ott képviselni a dolgozók érdekeit – közölte érdeklődésünkre a tárgyalást követően László Zoltán, a Vasas alelnöke.