Püspöki riposzt: „Ön most viccel velem?”

Publikálás dátuma
2019.09.21. 07:00

Fotó: Nagy Zoltán / MTI
Kövér László szerint a papoknak, lelkészeknek kötelességük részt venni a kampányban, megkérdeztük a katolikus és református egyház képviselőit, mit szólnak ehhez.
Az egyházi közösségek, papok és lelkészek felelőssége, hogy a hívek a megfelelő kereszténydemokrata pártra szavazzanak – Kövér László házelnök erről is beszélt a Reformátusok Szárszói Konferenciáján. Kétség sem férhet ahhoz, hogy a Fidesz-KDNP-re gondolt. Az eseményről készült felvételek alapján a 444.hu szemlézte az elhangzottakat. Kövér némi szemrehányással illette a református lelkészeket, amiért nem eléggé aktívak a kampányban. Úgy tapasztalta, főként katolikus papok esetében szokott előfordulni, hogy valaki azt mondja: „holnap választás van, de aki nem jófelé szavaz, az a következő héten ne jöjjön templomba, csak miután többször, jó alaposan meggyónt”. Kövér László beszámolója szerint az egyik plébános jelezte, hogy ő akkor sem fog feloldozást adni. Kérdéseket küldtünk a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának. Kíváncsiak voltunk rá, hogy a püspöki kar ismeretei egybevágnak-e azzal, amit a házelnök állított: valóban gyakran előfordul-e, hogy a plébánosok közlik a hívekkel, melyik pártra kell szavazni? Mennyire elterjedt és mennyiben helyeselhető ez a gyakorlat? (Ekkor még nem lehetett tudni, hogy egy józsefvárosi plébános nyíltan a fideszes polgármesterjelölt mellett kampányol a Józsefvárosban.) A katolikus püspöki kar sajtószolgálata ezekre a kérdésekre csak annyit reagált, hogy a médiából értesültek a házelnök balatonszárszói beszédének tartalmáról: „Kijelentéseinek hátterét nem ismerjük, ezzel kapcsolatos kérdéseire ő maga tudna válaszolni.” Megkérdeztük azt is, helyénvaló-e, ha egy katolikus pap nem ad feloldozást, amennyiben valaki nem az általa adott pártpolitikai útmutatás szerint jár el. Egyáltalán a gyónás körébe tartozó cselekménynek számíthat-e az, hogy valaki mely pártra szavaz? A püspöki kar tájékoztatása szerint a Katolikus Egyház Katekizmusának Kompendiuma (hitelveinek összefoglalása – a szerk.) alapján: „Meg kell gyónni a még meg nem gyónt súlyos bűnöket, melyekre az ember gondos lelkiismeret-vizsgálat után emlékszik”. A szentgyónásra való készület elsődleges útmutatója a Tízparancsolat és az ezeken álló erkölcsi tanítás. A katolikus hívő számára ez tehát a szentgyónás tárgya, amelyben a pap közreműködése által feloldozást nyer – rögzítette a püspöki kar.
A szóban forgó konferenciát múlt hónapban tartották, azon részt vett Bogárdi Szabó István református püspök, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke is. Az MTI akkori tudósítása szerint a püspök álláspontja nem mindenben egyezett azzal, amit Kövér László mondott. Bogárdi Szabó István az egyház sokszínűségére is felhívta a figyelmet. Felidézte, hogy a kilencvenes évek elején 14 református lelkész ült az Országházban, és egy kivételével valamennyi parlamenti pártban volt lelkész. Igaz, kitért arra is, hogy – tekintettel a lelkészek és gyülekezeti tagok pártállásának sokféleségére – egyházi körökben 20-25 évig nem beszéltek politikai kérdésekről, nehogy megbántsanak valakit. Márpedig a legborzasztóbb homogenizálás éppen az, ha a templom falain kívül tartják a közéleti felelősséget. Megkerestük Bogárdi Szabó Istvánt is, akitől a 444.hu cikke nyomán egyebek mellett azt igyekeztünk megtudni, megengedhetőnek tartja-e, hogy egy politikus (aki egyúttal közjogi méltóság) pártpolitikai elvárásokat fogalmazzon meg a református lelkészek felé. Továbbá: egyetért-e azzal, hogy a papoknak, lelkészeknek választás előtt pártpolitikai útmutatást kell adniuk a hívek számára? A református püspök válaszát – a megszólítástól és az aláírástól eltekintve – teljes terjedelmében közöljük: „Ugye, Ön most viccel velem? A Balatonszárszón elhangzottak publikus anyagok, Ön is végigböngészhette, meghallgathatta volna, s meg is találná az összes iménti kérdésére a választ, s talán azt is felfedezhetné, hogy a 444 nem „szemlézte”, hanem a maga módján kommentálta a beszélgetést, amely, meghagyom, kissé hosszú, némely újságírók nincsenek hozzászokva. Ez a 444 afféle Jereváni Rádió. Ön most némi pluszmunkát róna rám – kommentáljam magamat. A kérdés azonban valójában az, hogy kommentálnom kell-e politikai újságírók politikai kommentárját? Szerintem nem.”
Szerző

Dübörög a kormánypárti kampány: hatezer forintot kap minden Ferencvárosban élő 65 éven felüli

Publikálás dátuma
2019.09.21. 06:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Heves kampány folyik a választók meggyőzéséért: Ferencvárosban például éppen októberre időzítették azt az új programot, amelynek következtében évente egyszer hatezer forintot kap minden kerületben élő 65 éven felüli „a tisztelet és a megbecsülés” jeléül.
A 65+ nevezetű programot már reklámozzák is Ferencváros-szerte, Bácskai János, fideszes polgármester aláírásával. A kezdeményezés szerint az idősek világnapja október 1-jére esik, ezért 2019-től kezdve minden évben egyszer nettó hatezer forintot kap minden 65 éven felüli ferencvárosi lakos, „a tisztelet és a megbecsülés” jeléül. Az időseknek nincs más dolguk, csak regisztrálniuk kell a ferencvárosi önkormányzatnál.
A figyelemre méltó időzítés felveti, hogy szimpla kampányfogásról van csak szó, de kérdésünkre ezt a IX. kerületi önkormányzat határozottan tagadta. Leszögezték ugyanis, hogy az időskorúak támogatását „mindig is kiemelt feladatként tűzték zászlóra", a 65+ programról pedig június 27-én döntöttek Kállay Gáborné alpolgármester előterjesztésére. Ekkor fogadták el a ferencvárosi internet támogatásról, a ferencvárosi diákbérlet-támogatásról szóló előterjesztést, valamint ekkor döntött a képviselő-testület arról is, hogy a ferencvárosi iskolakezdési támogatás összegét 6 ezer forintról 12 ezer forintra emeli.
Szabó Attila, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa kérdésünkre azt mondta, bár etikai kérdéseket felvet az önkormányzati kampány végére időzített szociális juttatás, nincs ok arra, hogy jogi eljárás induljon az ügyben. Amíg ugyanis nem jelenik meg az ilyen akcióknál a direkt kommunikáció - azaz a szavazásra való buzdítás -, addig nincs mit vizsgálni. Az ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a juttatás igénybevételéhez a ferencvárosi nyugdíjasoknak kérelmet kell benyújtani, ehhez pedig nyilván több személyes adatot is meg kell adni. Szabó Attila szerint mivel kifizetésről van szó, ez is jogszerű, addig, amíg nem adják át jelölteknek az információkat. – Persze az soha nem derülne ki, ha mégis kikerülnének az adatok – jelezte a szakértő.
– A kérelmező adatait a szakiroda által használt szociális programban tároljuk. A kérelmező ügyében keletkezett iratanyag – az iratkezelési szabályzatnak megfelelően – minden esetben a hivatal irattárában van, a későbbiek folyamán az iratkezelési szabályzat szerint selejtezünk – magyarázta erre reagálva az önkormányzat.
Szabó Attila azt is felelevenítette, nemcsak kormánypárti kampányban fedezhetünk fel pontos időzítéseket: Botka László, Szeged szocialista polgármestere szintén az idősek világnapja alkalmából kedvez a nyugdíjasoknak.
Szerző

330 gyerek lett rosszul egy hajdúsámsoni iskolában, 28-an kórházba kerültek

Publikálás dátuma
2019.09.20. 21:04
A hajdúsámsoni általános iskola ebédlője
Fotó: Samsoniskola.hu
Mindannyian hányásra, hasmenésre, szédülésre panaszkodtak.
A szülők szerint a tünetek a szerdai ebéd után jelentkeztek, ételmérgezésre gyanakodnak. Az RTL Híradó riportja szerint hatósági vizsgálat indult az ügyben, de egyelőre nem ismert, hogy mi okozhatta a tömeges rosszullétet. Több mint 330 gyerek lett rosszul a hajdúsámsoni iskolában, 28-an pedig kórházba kerültek. Az iskola nem rendelt el rendkívüli tanítási szünetet, és ezt az illetékes hatóságok sem kezdeményezték.
Szerző
Frissítve: 2019.09.20. 22:11