Előfizetés

330 gyerek lett rosszul egy hajdúsámsoni iskolában, 28-an kórházba kerültek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.20. 21:04
A hajdúsámsoni általános iskola ebédlője
Fotó: Samsoniskola.hu
Mindannyian hányásra, hasmenésre, szédülésre panaszkodtak.
A szülők szerint a tünetek a szerdai ebéd után jelentkeztek, ételmérgezésre gyanakodnak. Az RTL Híradó riportja szerint hatósági vizsgálat indult az ügyben, de egyelőre nem ismert, hogy mi okozhatta a tömeges rosszullétet. Több mint 330 gyerek lett rosszul a hajdúsámsoni iskolában, 28-an pedig kórházba kerültek. Az iskola nem rendelt el rendkívüli tanítási szünetet, és ezt az illetékes hatóságok sem kezdeményezték.

Feljelentést tett a nyíregyházi ellenzék a plakátjai eltüntetése miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.20. 18:28

Patthelyzet alakult ki Nyíregyházán. Míg a Fidesz plakátjai gond nélkül kint lehetnek a villanyoszlopokon, addig az ellenzék még csak pontos információt sem kapott sajátjainak elhelyezéséről. Kifogást nyújtottak be a helyi választási bizottsághoz.
A fideszes vezetésű Nyíregyháza villanyoszlopainak hirdetéseit bérleti jog alapján az Orbán-közeli üzletember, Garancsi István érdekeltségébe tartozó ESMA Reklám Zrt. kezeli. Az ellenzéktől ezért megkeresték a bérleti joggal rendelkező céget, hogy adjon árajánlatot 100 darab, a cég által forgalmazott lengőplakát, valamint 1000 darab villanyoszlopon egyedi reklámhordozó kihelyezésére. Válaszul az ESMA a 100 darab lengőplakátra megküldte az ajánlatot (amit az ellenzék nem fogadott el), de az egyedi reklámhordozók és választási plakátok vonatkozásában azt közölte, hogy az oszlopok tulajdonosával kötött szerződésükre tekintettel nem áll módjukban oszlophasználati engedélyt vagy ajánlatot adni. Hozzátették, az egyedi választási plakátok ügyében az E.ON-t kell keresni. Az E.ON azonban előzőleg úgy tájékoztatta az ellenzéki érdeklődőket, hogy az ESMÁ-val kell a kérdésben megegyezni. Ettől kezdve pedig sem az E.ON, sem az ESMA nem válaszolt a megkeresésekre. Ekkor már egyébként sorjáztak választási plakátok a villanyoszlopokon,
és mit ad isten, az mind egy szálig egyedi reklámhordozókon elhelyezett Fidesz-plakát volt.

Aranyos Gábor, az ellenzéki összefogás kommunikációs vezetője azt nem vonta kétségbe, hogy a nagyobbik kormánypárt kapott engedélyt a választási plakátok elhelyezésére, éppen ezért nem érti, hogy az ellenzék miért nem kapott erre sem engedélyt, sem ajánlatot.   A patthelyzet kialakulása után ezért úgy döntöttek, hogy ők is elhelyezik egyedi plakátjaikat a villanyoszlopokon, az eredetileg tervezett 1000 helyett 250-et ki is raktak. Erre az ESMA határidő megjelölése nélkül figyelmeztette az ellenzéki összefogást, hogy távolítsa el a szerintük jogtalanul kihelyezett plakátokat, azonban azok másnap reggelre már el is tűntek.
Csakhogy a plakátokat nem az ellenzéki aktivisták távolították el, hanem Nyíregyháza Hatósági Főosztálya

- mint később kiderült, a jogtulajdonos ESMA kérésére.

Az ügyben Aranyos Gábor feljelentést tett a rendőrségen, amelyben arról tájékoztatta a hatóságot, hogy az ellenzéki összefogás tagjai jogkövető állampolgárként akartak a folyamat során eljárni, de mivel szerinte ebben korlátozták őket, ezért a szólásszabadság érvényesítéséhez nem maradt más lehetőségük, mint hogy kihelyezzék a választási plakátjaikat. A feljelentés tárgyát pedig az E.ON villanyoszlopaira kihelyezett 250 darab plakát képezi, amelyeknek összértéke 100 ezer forint. A kommunikációs vezető azt is szóvá tette a rendőrségen, hogy az önkormányzat szintén tulajdonosa mintegy 1000 villanyoszlopnak, amelyekre ugyanúgy szerettek volna plakátokat kirakni, de erre sem kaptak engedélyt.    Aranyos Gábor a helyi választási szervhez is beadott egy kifogást, amiben arra kéri a bizottságot, hogy tiltsa el az ESMA Reklám Zrt.-t a további jogsértéstől és biztosítsa az egyenlő bánásmódot a jelöltek és jelölő szervezetek felé, valamint hogy tiltsa el a további jogsértéstől Nyíregyháza Megyei Jogú Város Hatósági Főosztályát is, és kötelezze azt az eredeti állapot visszaállítására.

Elképesztő felvétel: kerekesszékkel felborult beteget rugdosott egy betegkísérő a miskolci kórház udvarán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.20. 15:33

Fotó: Népszava
A videót az Index egyik olvasója rögzítette.
A rövid felvétel szeptember 19-én készült a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház udvarán, és a videó elején az látszik, hogy egy fehér ruhás betegkísérő egy földre borult, kerekesszékben ülő magatehetetlen beteg felett matat - írja a portál.    Ezután a körülnéz, hogy látja-e valaki. Éppen senki sem jár arra, így többször erősen belerúg a földön fekvő férfiba. Miután kitombolta magát, nagy nehezen felállítja a kerekesszéket, és elhúzza az arról félig lelógó magatehetetlen férfit. 
A portál úgy tudja, hogy a felvétel akkor készült, amikor a beteget vizsgálat után a miskolci kórház sürgősségi osztályáról a detoxikáló részlegbe tolták át. Kérdéseikkel megkeresték a megyei kórház igazgatóságát. Azt a választ kapták: 
„A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház menedzsmentje az illetékes betegellátó egység vezetőjétől értesült az esetről; azonnali hatállyal belső vizsgálatot indított, amelynek eredményeképp a munkavállalót haladéktalanul elbocsátotta. Az intézmény a szakhatóságok felé már elindította a szükséges jogi lépéseket.”

A Borsod-Abaúj Megyei Rendőr-főkapitányság arra a kérdésükre, hogy érkezett-e feljelentés az eset miatt, csak annyit közölt, hogy „a szükséges adatok és információk beszerzését követően a törvényes határidőn belül válaszolnak”.