Előfizetés

Thomas Cook-csőd: a BBC szerint további 350-450 ezer külföldi utazó került bajba

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2019.09.23. 19:18

Fotó: JAIME REINA / AFP
A 22 ezer alkalmazott mellett milliós nagyságrendű csalódott utazó gyászolja a világ legrégebbi utazási irodájának összeomlását. Százezernél jóval több turista rekedt a Földközi-tenger térségében.
Kísérteties képet mutatott hétfő reggel az a tíz nagy-britanniai repülőtér - köztük Gatwick, Birmingham, Manchester, Glasgow -, ahonnan a Thomas Cook szervezésében utazók ezreinek kellett volna felszállniuk. A 178 éves múltra visszatekintő vállalat az éjszaka közepén, két órakor adta fel a harcot, hogy hitelezőivel, részvényeseivel, azok közül is a legnagyobbal, a kínai Fosun csoporttal és a brit kormánnyal közösen megállapodjon az 1,1 milliárd fontra becsült mentőcsomagban, amely - legalábbis egy időre - biztosította volna a rogyadozó utazásszervező működőképességét.    Peter Fankhausert, a Thomas Cook immár csak volt vezérigazgatója hajnalban állt a nyilvánosság elé és olvasta fel mentegetőző közleményét. Az évi több mint kétmillió fontos (740 millió forint) fizetést leakasztó vezető szerint az igazgatóság ,,kimerítő” erőfeszítéseket tett a vállalat túlélése érdekében, de ennek sikertelensége miatt azonnali hatállyal meg kellett kezdeni a hivatalos felszámolás folyamatát. Különös módon éjfélkor még minden figyelmeztetés nélkül lehetett utakat foglalni a Thomas Cook azóta bezárt honlapján keresztül. Fankhauser elsőként a világszerte 22 ezer dolgozótól, majd a hatszázezer ügyféltől kért elnézést a csőd miatt. 
Az Egyesült Királyságban a Thomas Cook 9000 munkatársat alkalmazott. Jelentős részük a több mint ötszáz, általában a brit városok legforgalmasabb, magas bérleti díjat követelő vásárlóutcáiban elhelyezkedő utazási irodában tevékenykedett. Ez az üzleti modell sokak szerint halálra van ítélve, ahogy az emberek egyre inkább saját idejükben a világhálón keresztül foglalják le gyakorta olcsóbban elérhető utazásaikat. Nem segített a túlnövekedett és eladósodott Thomas Cooknak a fapados légitársaságok vagy a hatékony Airbnb privát szálláshely-hálózat gyors terjedése sem. A Brexittel kapcsolatos bizonytalanságok, az olyan kedvelt úticélokon, mint Egyiptom és Tunézia elkövetett terrorista merényletek, az egyre forróbb nyarak, a légitársaságok többletkapacitása csak fokozták a problémákat. Végül bírálatok érik máris a brit kormányt, amiért nem segítette ki a bajból az éjszaka kért 150 millió font erejéig az utazásszervezőt. A II. világháború óta legnagyobb méretű program keretében a Polgári Légiközlekedési Hatóság (UK Civil Aviation Authority) már hétfő reggel megkezdte a több mint 150 ezer külföldön tartózkodó Thomas Cook-ügyfél hazaszállítását. Az október 6-ig tartó Matterhorn Hadművelet keretében legtöbbjük nagyjából kitöltheti szabadságát. A kormány 45 repülőgépet bérelt, részben az easyJettől és a Virgintől, így átmenetileg az Egyesült Királyság ötödik legnagyobb légitársasága jött létre. A mentőakció így is bonyolult és hosszadalmas, nem beszélve a brit adófizetőkre háruló mintegy 100 millió fontos árcéduláról. A BBC szerint az összeomlás nyomán további 350-450 ezer külföldi utazó került bajba. A múlt időbe helyezett vállalat egyik legnagyobb piacának érintetteit, a német turistákat biztosító vállalatok szervezésében szállítják haza. Különösen időigényes lesz annak a több százezer aggódó ügyfélnek a kompenzálása, akik későbbi időpontokra foglaltak utazásokat, gyakran teljes esküvői csomagokat, beleértve a ceremóniát és annak minden technikai részletét.

Százezernél jóval több turista rekedt a Földközi-tenger térségében

Görögországban 50 ezer turistát érint a csőd a görög idegenforgalmi minisztérium tájékoztatása alapján. A tervek szerint a következő három napban 22 ezer ember hazajuttatásáról gondoskodnak. Az első tizenöt járattal Kosz, Korfu és Zákinthosz szigetéről szállítják el a Thomas Cook ügyfeleit. Cipruson nagyjából 15 ezer turistát érint a Thomas Cook csődje. Helyi sajtóinformációk szerint a ciprusi szállodák vesztesége elérheti az 50 millió eurót is. Törökország: a Thomas Cook tájékoztatása szerint jelenleg valamivel több mint 21 ezer ügyfelük tölti szabadságát törökországi üdülőhelyeken, de az éves forgalom 600-700 ezer főre tehető. Spanyolországban mintegy 25-30 ezer turistát érint a csőd, többségük brit állampolgár, de vannak köztük németek és más országból érkezők is.      Szicília szigetén 200 turista várja sorsának rendezését. Az egyik helyi alkalmazott elmondása szerint ők is a hírekből értesültek a vállalat csődjéről, és utasításokra várnak.      A skandináv országok esetében 6500 turistát érint, hogy törölték az induló és az érkező járatokat is. A Thomas Cook Airlines Scandinavia azonnali hatállyal leállította a Dániába, Finnországba, Norvégiába és Svédországba induló, illetve onnan érkező járatait. A Bravo Tours dán utazási iroda jelezte, hogy megpróbál segíteni a külföldön rekedt turisták hazaszállításában, felajánlja a charterjáratain elérhető üres helyeket. Ausztria: 4600 osztrák turista is külföldön rekedt, hétfőn és kedden pedig további 400 osztrák turista érkezését várták az üdülőhelyeken.   Tunéziában 4500 turista várja, hogy haza szállítsák. A tunéziai szállodáknak júliusról és augusztusról még 60 millió euróval tartozik a Thomas Cook. - MTI

A Neckermann folytatja

A csődbe ment Thomas Cook magyar leányvállalata, a Neckermann Magyarország Facebook-oldalán először azt közölte, hogy a hazai cég működését a bejelentés nem zavarja, majd hétfő délután egy hosszabb közleményben tudatták, pontosan mi a helyzet. E szerint, miután a magyar kereskedelmi törvény szerint a cég önálló társaság, jelenleg folytatja normál, napi és operatív tevékenységét. Valamennyi külföldön tartózkodó utas az eredeti tervek szerint tud hazatérni. A kialakult helyzet miatt a jövőbeni utazások átmenetileg akadozhatnak, ezért kérik, az utasokat lépjenek kapcsolatba az irodával. A Neckermann Magyarország stabil pénzügyi helyzetben van, és minden kötelezettségét folyamatosan megtartja, az összes kiállított számlát kifizeti. További kérdések esetén az ügyfelek közvetlenül felvehetik velünk a kapcsolatot az utazas@neckermann.hu email címen. A Neckermann összes magyarországi utazási üzlete nyitva tart. A cég 3,4 milliárd forintos vagyoni biztosítéka garantálja, hogy az utasokat ne érje anyagi kár.  Időközben a német és az osztrák Neckermann weboldalán található üzenet szerint a Thomas Cook-nál történtek miatt a lefoglalt utazásokat nem tudják garantálni, felveszik a kapcsolatot a 23.-24.-i foglalások utasaival is. Azt írják, mindent megpróbálnak megtenni, a végsőkig elmennek, de ha nem sikerül, csődöt kell jelenteniük.

Von der Leyen nehéz helyzetbe kerül: Berlin nem emeli jelentősen befizetését az uniós büdzsébe

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.09.23. 18:37

Fotó: THIERRY ROGE / AFP
Németország aligha pótolja majd azt a hiányt, amely a britek Európai Unióból való távozása után keletkezik az EU kasszájában, de így is többet fizet – derült ki a Spiegel jelentéséből.
A hamburgi lap arról számolt be, hogy Berlin állandó uniós képviselője, Michael Clauss brüsszeli diplomatákkal közölte: a német szövetségi kormány tervei szerint a befizetés nem haladja majd meg az EU éves GDP-jének egy százalékát. Ez váratlanul érte az EU-t, mert a nagykoalíció pártjai, a CDU/CSU és az SPD a másfél évvel ezelőtti koalíciós szerződésben azt közölte, emeli a befizetés összegét. Miért állhat a berlini döntés hátterében? A német gazdasági növekedés azóta lelassult, ugyanakkor a nagykoalíció múlt pénteki megállapodásának értelmében növelik a klímavédelemre szánt kiadásokat, így az uniópártok és a szociáldemokraták is egyetértenek abban, hogy nem lépik túl az egy százalékos határt. Az EU tagországainak elképzelései jelenleg igen távol állnak egymástól a következő, 2021-től esedékes hétéves uniós költségvetés sarokszámait illetően. Ez derül ki abból az ötoldalas jelentésből is, amelyet Clauss nemrégiben Berlinbe küldött. Németországtól nagyobb hozzájárulást követeltek, Clauss azonban világossá tette, hogy a német kormány ragaszkodik az egy százalékhoz. Egyúttal világossá tette azt is, hogy Németország nem mond le az őt megillető visszatérítésről sem. A németek bejelentése Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét is nehéz helyzetbe hozza. Megválasztása előtt ugyanis igen költséges ígéreteket tett, például azt közölte, hogy megháromszorozza az Erasmus ösztöndíjak összegét. Így azonban nehezen tudja megvalósítani ígéreteit. A német kormány azonban visszautasítja azokat a bírálatokat, amelyek szerint nem elég szolidáris a szegényebb uniós tagországokkal. Berlin befizetése ugyanis mindenképpen nő a britek távozása után. Claus az uniós partnereknek elmondta, ez az egy százalék a gyakorlatban azt jelenti, hogy Németországnak így is évi tízmilliárd euróval kell emelnie befizetését, méghozzá csökkenő gazdasági teljesítmény mellett. Ez pedig azt is jelenti, hogy minden negyedik euró, amit az EU fizet, Németországból származik. A német elképzeléseket Svédország, Hollandia és Dánia támogatta, ugyanakkor élesen bírálták azok az államok, amelyek arányait tekintve jelentős összegeket kapnak az EU-tól, így Magyarország is. Mint a Spiegel írja, ezen államoknak az sincs ínyére, hogy a kifizetéseket a jogállamisághoz kötnék. Az állam- és kormányfők az október közepén esedékes EU csúcson tanácskoznak a kérdésről, de döntés csak 2020-ban várható.

Magyar állampolgárok számára továbbra sem kell vízum az Egyesült Államokba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.23. 14:54

Ezt Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be Washingtonban.
A magyar állampolgárok továbbra is vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba - erről állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az amerikai belbiztonsági minisztérium vezetőivel hétfőn Washingtonban. A magyar miniszter az MTI-nek nyilatkozva elmondta: 36 olyan ország van a világon, amelynek állampolgárai számára nem kell vízum az Egyesült Államokba történő beutazáshoz. Hozzátette azt is, hogy megállapodtak a vízummentesség hosszú távú fenntarthatósága érdekében szükséges magyar törvényhozási lépések listájáról, és ezeket a jövőben el is fogják végezni. Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy a magyar és az amerikai Exim Bank megállapodott beruházások, projektek közös finanszírozásáról. Ez azt eredményezi, hogy magyar és amerikai vállalatok még több fejlesztési forrást és még több hitelt, valamint hitelgaranciát felhasználva vághatnak bele közös beruházásokba akár az amerikai, akár a magyar piacon, vagy harmadik országok piacain is.