Előfizetés

Iskolai mészárlást akadályoztak meg az orosz terrorelhárítók

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.24. 15:20
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Kirov megyei kamasz késsel és robbanóeszközökkel akart igazságot tenni, a vérontás iránti kíváncsisága buktatta le.
Az orosz biztonsági szerveknek sikerült megakadályozniuk egy iskola elleni támadást, amelyet egy diák készült végrehajtani „hideg fegyverekkel” (vagyis szúró-vágó eszközökkel) és házi készítésű robbanóeszközökkel az oroszországi Kirov megyében - közölte Vlagyimir Makarov, az orosz belügyminisztérium szélsőségellenes osztályának helyettes vezetője kedden Moszkvában. Az MTI összefoglalója szerint rendőrség arra figyelt fel, hogy az iskolás – akinek sem nevét, sem korát nem hozták nyilvánosságra – érdeklődött a tanintézmények ellen elkövetett támadások iránt; bár ezt sem részletezték, a fiút valószínűleg netes keresési előzményei buktatták le. Makarov azt állította, hogy "tömeggyilkosságnak" sikerült elejét venni. 
Vlagyimir Sabarin, Kirov megye gyerekjogi biztosa úgy tudja, hogy a kamasz azért készült a támadásra, mert az iskolában a korosztályához tartozó tanulókkal keveredett konfliktusba. Szeptember elején Kusba elnevezésű uráli kisvárosban két 16 éves fiút vettek őrizetbe, akik fegyvert akartak zsákmányolni az iskolájuk elleni támadáshoz. A két fiatal az interneten keresztül került kapcsolatba egymással, mindketten a columbine-i ámokfutással foglalkozó csoportok tagjai voltak.

Az ámokfutás, ami húsz éve szedi áldozatait

1999. április 21-én az Egyesült Államokban, a coloradói Columbine középiskolájában két tizenéves diák lőfegyverrel, kézigránátokkal és plasztikbombákkal 13 embert ölt meg, majd öngyilkosságot követett el. Ez volt az első ilyen, rendkívüli brutalitással elkövetett, sok áldozattal járó iskolai vérengzés, ami azóta sajnos sok elkövetőnek jelentett példát. 

Az orosz hatóságok ugyanakkor nem tudtak megakadályozni egy tavaly októberi vérengzést: az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten lévő Kercs műszaki szakiskolájában Vlagyiszlav Roszljakov 18 éves, negyedikes, vegyész  szakos tanulója 20 embert - 15 diákot és öt felnőttet - agyonlőtt, majd magával is végzett a tanintézményben. A támadó egy házi készítésű, srapnellel megtöltött robbanószerkezetet is működésbe hozott. A lövöldözés és a detonáció következtében több mint félszázan megsebesültek. A nyilvánosságra került információk szerint Roszljakovnak személyes indítékai lehettek.

Vádat emeltek a Volkswagen két jelenlegi és egy korábbi vezetője ellen

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.24. 14:10
Illusztráció
Fotó: FRANZISKA KRAUFMANN / dpa Picture-Alliance / AFP
Hónapokig titkolták a dízelbotránnyal kapcsolatos információkat a vád szerint, nehogy essen a részvények árfolyama.
Piaci manipuláció miatt vádat emelt kedden a németországi Braunschweig ügyészsége a Volkswagen (VW) vezérigazgatója és felügyelőbizottsági elnöke, valamint egy korábbi vezérigazgatója ellen a járműgyártó csoport dízelbotrányával összefüggésben. Herbert Diess vezérigazgató, Hans Dieter Pötsch felügyelőbizottsági elnök és Martin Winterkorn volt vezérigazgató az ügyészség szerint a törvényi kötelezettségek megszegésével szándékosan túl későn tájékoztatta a részvényeseket a dízelbotrányból fakadó milliárd eurós nagyságrendű költségekről, amivel törvénytelenül befolyásolták a társaság részvényének árfolyamát.
Martin Winterkorn - aki 2015 szeptemberében a botrány miatt lemondott vezérigazgatói tisztségéről - legkésőbb 2015 májusában, Hans Dieter Pötsch - aki a terhére rótt bűncselekmény idején a vállalatcsoport igazgatótanácsának pénzügyekért és kontrollingért felelős tagja volt - legkésőbb 2015 júniusában, Herbert Diess pedig - a névadó Volkswagen márkáért felelős igazgatótanácsi tagként - legkésőbb 2015 júliusában tisztában volt már a dízelmotorokkal kapcsolatos visszaélés várható pénzügyi következményeivel, de
a vád szerint részvények árfolyamát befolyásoló információkat a botrány 2015 szeptemberi kirobbanásáig elhallgatták, hogy elkerüljék az árfolyam süllyedését.

A VW dízelbotránya úgy került nyilvánosságra, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége 2015 szeptemberében megvádolta a gyártót, hogy a károsanyag-kibocsátási értékeket meghamisító szoftvert telepített dízelüzemű járművek kipufogógáz-tisztító berendezésébe. A VW elismerte a csalást. Az ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érinti, 8,5 milliót az EU-ban adtak el.
A VW az autóipar legnagyobb szereplője, a csoporthoz tartozik a névadó Volkswagen mellett az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche, a Seat és a Skoda, valamint a Ducati sportmotorkerékpár, és saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.

Moszkva: 10 orosz ENSZ-küldött nem kapott amerikai vízumot, "kemény" lesz a reakció

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.24. 14:01

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
Állítólag technikai hibával magyarázza a történteket Washington, de az oroszok nem hisznek nekik. Bekérették az amerikai nagykövetség ügyvivőjét.
Megtagadta az Egyesült Államok a beutazó vízum kiadását az ENSZ-közgyűlés 74. ülésszakának általános vitájára készülő orosz küldöttség tíz tagjától - közölte az egyik érintett, Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke az Interfax hírügynökséggel kedden. Moszkva szerint az ENSZ székházának otthont adó Egyesült Államok megsértette nemzetközi kötelezettségeit, az orosz külügyminisztérium ezért tiltakozásul bekérette az amerikai nagykövetség ügyvivőjét. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes közölte: az Egyesült Államoknak kötelessége vízumot biztosítani mindenkinek, aki állami küldöttség tagjaként ENSZ-rendezvényre utazik az országba. Peszkov szerint
a helyzet megfelelően kemény reagálást von maga után Oroszország részéről.

 Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő visszautasította azt az amerikai magyarázatot, hogy technikai okokból nem tudták határidőre kiadni a beutazási engedélyeket.
A moszkvai amerikai követség orosz hírügynökségek megkeresésére nem kívánta kommentálni a történteket.