Semjén Zsolt;EMIH;

Szimbolikus elismerés az EMIH-nek

Köves Slomó nyilatkozatban reagált lapunk azon felvetésére, hogy Semjén Zsolt olyan kategóriába sorolta az EMIH-et, ami nincs.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes bejelentette: a kormány átfogó megállapodást kötött a Köves Slomó rabbi vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel, amelynek értelmében az EMIH a „legmagasabb kategóriában elismert egyházzá” válik. Mint azt hétfői cikkünkben megírtuk, ilyen kategória nem létezik.

Köves Slomó lapunknak elküldött nyilatkozatában közölte: Semjén Zsolt arra utalt, hogy több más „történelmi egyházhoz” hasonlóan a magyar kormány az EMIH-hel is alá fog írni egy átfogó megállapodást az úgynevezett vatikáni szerződés mintájára. Ennek a megállapodásnak a normaszövegét fogadta el a kormány egy-két héttel ezelőtt. Az aláírásra pár héten belül kerül majd sor – tette hozzá.

Oktatási és egyéb intézményei után az EMIH eddig is kapott állami támogatást. Az ortodox rabbi kérdésünkre hangsúlyozta, hogy a megállapodás nem közjogi paramétereken vagy egyházfinanszírozás-politikai kérdéseken változtat, hanem „egy szimbolikus elismerés”. Továbbá lehetőség arra, hogy az adott egyház tevékenységének „speciális vetületeit figyelembe véve, egyedi együttműködéseknek teremtsen keretet” az egyházügyi törvény adta jogi paraméterek között.

A zsidó egyházak részéről a korábbi Fidesz-kormány 2000-ben írt alá ehhez hasonló megállapodást a neológ irányzatú Mazsihisszel – emlékeztetett Köves Slomó. A jelen megállapodás szerinte egyszerre elismerése az EMIH szerteágazó munkájának az oktatás, a szociális segítségnyújtás és a közösségi élet területén, valamint „a magyar állam azon történelmi kötelességének teljesítése, amely révén a magyarországi zsidó élet újjáépítésének lehetőségeit megteremtve és kiemelten támogatva tesz részleges jóvátételt a 75 éve elpusztított magyarországi zsidóság veszteségeivel szemben”.