A Fidesz pécsi polgármesterjelöltje csinos juttatást hagyott jóvá valakinek, aki kísértetiesen hasonlít saját magához

Publikálás dátuma
2019.09.25. 12:18
Vári Attila
Fotó: Sóki Tamás / MTI
Számos egyezés mutat arra, hogy a Pécsen szépen kereső Vári Attila magának hagyott jóvá egy érdemi summát annál a Mohácsi Torna Egyletnél, ahol az elnök Bánki Eriknek, a Fidesz erős emberének testvére, egyben Vári üzlettársa.
Amíg Kemény Dénes irányította a Magyar Vízilabda Szövetséget, nem került aláírás arra a sportfejlesztési programra, amit a Mohácsi Torna Egylet (MTE) nyújtott be még áprilisban, és tervei szerint tao-pénzekből finanszírozott volna. A hiányzó szignót végül Vári Attila pótolta, pár héttel azután, hogy a búcsúzó Kemény Dénest követve ő lett a vízilabda-szövetség elnöke. Hogy mi okozta a késedelmet, arról csak találgatások vannak, a legtöbben a formai-technikai problémákról beszélnek. Sportági információk szerint mindenesetre akad egy figyelemre méltó tétel az anyagban. Szerepel ugyanis két táblázat, melyeket gondosan anonimizáltak. Az egyik a kipontozott neveket és a díjazást sorolja, a másik a végzettséget (és az erről szóló dokumentumot kiállító intézményt), illetve a munkaköröket taglalja. Sportági információk szerint az egyik kipontozott név Vári Attiláé, aki szakmai tanácsadóként erősíti a programot, havonta papírforma szerint 80 órát dolgozik, és ezért bruttó 220 ezer forint illeti meg. Az információkat hitelesíti, hogy a dokumentum vége felé a végzettségeket igazoló nyilatkozatok között már felbukkan Vári Attila neve – és az itt megadott munkaköri leírás egyezik a neveket mellőző táblázatban szereplő munkaköri leírással. Azaz Vári Attila adatai közül egyezik a végzettség helye (Semmelweis Egyetem TF), a szak (vízilabda szakedző), a végzettség (szakedző), és végül a név. Természetesen próbáltuk elérni Vári Attilát, aki nem reagált a megkeresésünkre, amint megteszi, cikkünket frissítjük. Mindenesetre most úgy tűnik, Vári szövetségi elnökként magának hagyott jóvá egy évi több mint 2,64 milliós juttatást egy sportegyesületnél. Amelynek elnöke egyébként a Fidesz erős emberének, Bánki Eriknek a testvére, Bauer Nándor Zsolt, aki üzlettársa is Várinak, egy Komlódi András nevű ügyvéddel tulajdonolják közösen a Cardio Complex nevű kft-t. Vári jelenleg a pécsi önkormányzat sportcégét vezeti, az amúgy budafoki sportvezetőt indítja a Fidesz a baranyai megyeszékhely polgármesteri székéért.
Szerző
Frissítve: 2019.09.25. 13:32

Összegyűlt a 700 millió forint Zente gyógyszerére

Publikálás dátuma
2019.09.25. 11:20

Fotó: Facebook/Zente- SMA 1 Baby
Sikeres volt a példátlan összefogás: összegyűlt a ritka izomsorvadásban szenvedő másfél éves kisfiú gyógyszerének ára.
Szerda reggel Zente édesanyja a Facebookon jelentette be, pár hét alatt összegyűlt a világ jelenlegi legdrágább gyógyszerének ára, amely meggyógyítja kisfiának ritka izomsorvadásos betegségét. A kisfiú anyukája a bejegyzésében arra kérte az embereket, ne utaljanak több pénzt, mert az alapítványuk nem közhasznú, a beérkezett összeg csak Zente kezelésére fordítható, másnak nem tud pénzt adni. Azt is írta, a folyamatban lévő liciteket, rendezvényeket azonban vigyék végig, azokkal más, gerincvelő eredetű izomsorvadásban szenvedő gyermekeket támogassanak.
A ritka betegséget, a gerincvelő eredetű izomsorvadást, az SMA-t (Spinal muscular atrophy) egy gén hibás működése okozza, amely meggátolja annak a fehérjének a termelődését, ami az izomsejteket védené. A tünetek a gyerek féléves koráig jelentkeznek, a legsúlyosabb típusában szenvedők általában nem élik meg a második születésnapjukat. A SMA minden hatezredik újszülöttet érinti. A hibás gént minden negyvenedik ember hordozza, az öröklődés esélye 25 százalék. A beteg gyerekek mindkét szülője hordozza a hibás gént, de azért tünetmentesek, mert bennük a jó gén másolata is megvan, ami képes egészségesen tartani a motoros neuronokat . Egy gyermek akkor lesz beteg, ha mindkét szülőjétől hibás gént kapott - derül ki az SMA Egyesület honlapjáról.
A betegséget gyógyító, Zolgensma nevű génterápiás szert, amely jelenleg a világ legdrágább gyógyszere, még csak május óta forgalmazzák. Az egyelőre csak az Egyesült Államokban alkalmazott gyógymóddal a beteg szervezetébe injekciózott anyag a hiányzó gén szerepét átvéve, elkezdi termelni az izmok normális működéséhez szükséges fehérjét, ezzel megakadályozza az izmok elsorvadását és teljesen meggyógyítja a kisfiút. A gyógyszer, a gyártó cég közlése szerint azért kerül 2,1 millió dollárba, azaz 700 millió forintba, mert a terápia kifejlesztését több évtizedes kutatás előzi meg, olyan ritka betegségek esetén, mint az SMA, az ár tovább emelkedik - írta a hvg.hu.
Zentét életének eddigi másfél éve alatt hatszor lumbálták, az így kapott gyógyszer segítette az életben maradását. Mivel a kezelés kétéves kor alatt alkalmazható, Zente szülei augusztus végén elhatározták, a hátralévő fél év alatt előteremtik ezt az összeget. A gyűjtés híre bejárta a közösségi médiát, mint írták, a 700 millió rengeteg pénz, de egymillió embert kértek arra, adakozzanak 700 forintot a kisfiú gyógyulására - írta a Családinet.

Mészáros Lőrincnek és Mága Zoltánnak mondott köszönetet Zente édesanyja

Zente édesanyja szerda esti Facebook-posztjában azt írta: „Mindenkinek egyenként nem tudok köszönetet mondani. Két embernek fogom megköszönni név szerint. Egyikük a csupaszív Mága Zoltán, aki tényleg minden követ megmozgatott, Zentéért, a másik nagylelkű adakozó pedig Mészáros Lőrinc és családja volt. Hálásan köszönjük, hogy beálltak a több ezer jószívű ember közé, közétek és így együtt összefogásban sikerült! Természetesen én még izgulok, várom a pillanatot amikor lezajlik a kezelés. Megnyugodni addig nem tudok.

Szerző
Frissítve: 2019.09.25. 23:26

Az UEFA 50 ezer fát ajándékoz Budapestnek az Európa-bajnokságra

Publikálás dátuma
2019.09.25. 11:09
A készülő Puskás Ferenc Stadion
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Mind a 12 rendező város megkapja az erdőnyi ajándékot.
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) összesen 600 ezer fát ültetne a jövő nyári Európa-bajnokság 12 helyszínén. Ez városonként 50 ezer fát jelent, annyi jutna Budapestre is - jelentették be kedden, a végrehajtó bizottság ljubljanai ülésén az MTI szerint. A környezetvédelem mellett többek között ezzel az akcióval is ünnepelnék az Európa-bajnokságok 60. évfordulóját. A mérkőzéseket Budapest mellett Londonban, Bakuban, Münchenben, Rómában, Szentpéterváron, Amszterdamban, Bukarestben, Bilbaóban, Dublinban, Glasgow-ban és Koppenhágában rendezik. A 24 válogatottat felvonultató 2020-as Európa-bajnokság 51 mérkőzéses sorozata június 12-én Rómában kezdődik, az elődöntőket és a július 12-i döntőt Londonban játsszák. Budapesten három csoportmeccs és egy nyolcaddöntő lesz.  
Szerző