Előfizetés

ENSZ klímajelentés: A Földet és milliók életét is megváltoztatja a felmelegedés

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.25. 13:55

Fotó: EITAN ABRAMOVICH / AFP
Soha nem volt még ennyire pusztító hatású a klímaváltozás a tengereken és a jéggel borított vidékeken - áll az ENSZ tudományos testületének frissen megjelent tematikus jelentésében.
 Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) az elmúlt évben két tematikus jelentést tett közzé: az első a mérsékeltebb, 1,5 Celsius-fokos felmelegedéssel, a második a szárazföldi klímaváltozással, a talaj, az élelmiszer-biztonság, az elsivatagosodás, az erdőgazdálkodás kérdéseivel foglalkozott - közölte a BBC hírportálja.
Az új tanulmány azt vizsgálta, hogyan hat az emelkedő hőmérséklet a tengerekre, óceánokra, valamint a fagyott területekre, az úgynevezett krioszférára. A három jelentés közül a legfrissebb találta a legaggasztóbbnak a helyzetet. 
A bolygó súlyos veszélyben van, sok irányból kap sok sebet, és ez nem az ő hibája

- fogalmazott Jean-Pierre Gattuso, a jelentés koordinátora és vezető szerzője.

A kutatók bizonyosak abban, hogy a világ óceánjai szünet nélkül melegszenek 1970 óta. A vizek eddig az utóbbi évtizedek emberi tevékenység okozta extra hőmérséklet-növekedésének több mint 90 százalékát nyelték el. 1993 óta a hőelnyelés üteme megduplázódott. Egykor a tengerszint a hőtágulás miatt emelkedett, ma főként a grönlandi és antarktiszi jégolvadás következtében - írta a jelentés. 
Az antarktiszi jégolvadás mértéke 2007 és 2016 között megtriplázódott a tíz évvel korábbi időszakhoz képest a globális felmelegedés miatt. Ugyanebben az időszakban Grönlandon megkétszereződött az olvadás üteme. A jelentés előrejelzése szerint a folyamat az egész évszázadban és utána is folytatódik. Az Andok, Közép-Európa és Észak-Ázsia gleccserei a projekciók alapján 2100-ra elveszítik jégmennyiségük 80 százalékát, ha a nagy szén-dioxid-kibocsátás forgatókönyve érvényesül. Ennek jelentős következményei lesznek embermilliók életére.

Egyre több lesz a veszélyes időjárási esemény

Erősen megemelkedik a tengerek szintje: 2100-ra átlagosan akár 1,1 méterrel is magasabb lehet a legrosszabb forgatókönyv szerint. Az előző IPCC prognózisokhoz képest ez 10 centiméteres emelkedés, mivel az Antarktiszon jelenleg több jég olvad el, mint korábban. Gattuso szerint ez az alacsonyabb partokon élő majdnem 700 millió ember életét befolyásolja. A jelentés alapján 2100-ra egyes szigetek valószínűleg lakhatatlanokká válnak. A melegedő víz hatására megnövekszik a veszélyes időjárási események, köztük a trópusi ciklonok száma.
"Amit most látunk, az tartós és példátlan változás. A tengerek és a krioszféra változásai azokra is hatnak, akik a szárazföldek belső területein élnek"

- mondta Debra Roberts, az IPCC II. munkacsoportjának társelnöke.

 Az árvízkárok két-háromszorosra nőhetnek, az óceánok savasodása a korallokat fenyegeti, amelyeknek 90 százaléka is eltűnhet már az átlaghőmérséklet 1,5 Celsius-fokos melegedésekor. Számos halfajnak kell költöznie a vizek melegedésekor, a tengerből származó élelmiszerek minősége is romolhat a nagyobb higanykoncentráció és a makacs szerves szennyezések miatt. Az áram előállítását is veszélyezteti a gleccserek olvadása, mert megváltozik a vízi erőművek vízellátása.
A szibériai és észak-kanadai tartósan fagyott területek, vagyis a permafroszt hatalmas mennyiségű szén-dioxidot és metánt tárol. Ha tovább emelkedik az üvegházhatású gázok kibocsátása, a permafroszt felszínközeli rétegeinek nagyjából 70 százaléka olvadhat fel, ez pedig "tíz-száz milliárd" tonna szén-dioxidot és metán engedhet a levegőbe 2100-ig. 
A jelentés szerint azonban 
a jövő még mindig az emberiség kezében van,

ha gyorsan és erőteljesen korlátozza a széndioxid-kibocsátást, amelynek mértékét a korábbi tematikus jelentések 2030-ig 45 százalékban határoznak meg.

Hatalmas jégtömb szakadhat le a Mont-Blanc egyik gleccseréről

A Planpincieux gleccser egy jókora, 250 ezer köbméteres jégdarabja indult meg a hegy Olaszország felé eső oldalán. A jégtömb naponta 50-60 centimétert csúszik, ezért az Aosta völgyben fekvő legközelebbi város, Courmayeur polgármestere óvatosságból lezáratta az esetlegesen veszélyben lévő utakat - írja a qubit.hu. Stefano Miserocchi szerint a problémát a globális felmelegedés okozza, de arra is felhívta a figyelmet, hogy Courmayeur lakosai nincsenek veszélyben, a hegyoldalon lévő menedékházakat viszont elsodorhatja a jég. A szakértők attól tartanak, hogy ha a jégtömb végképp leszakad, a gleccser összeomlik. Tavaly az olvadás miatt kiengedett a permafroszt a hegyen, ennek következtében pedig több túraútvonal is járhatatlanná vált a francia oldalon. Christian Vincent klímakutató szerint ha a felmelegedés üteme nem változik, Franciaország két legnagyobb kiterjedésű gleccsere pusztulásra van ítélve: 2080-ra az Argentiére, a század végére pedig a Mer de Glace is elolvad. A kutató nem túl optimista, szerinte már késő, és nem sokat tehetünk a megmentésükért.

Összeomolhat a Mont Blanc egyik gleccsere

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.25. 11:59

Fotó: HO / AFP
Összeomlás fenyegeti a Mont Blanc egy hatalmas gleccserét a hegy olasz oldalán, ezért az oda vezető két utat le kellett zárni - közölte a helyi hatóság kedd este.
A hegyi biztonságért létrehozott alapítvány (Fondazione Montagna Sicura) lavinaveszélyre figyelmeztetett a Planpincieux gleccseren, amely a Grandes Jorasses-csúcs keleti lejtőjén helyezkedik el. Körülbelül 250 ezer köbméter jég szakadhat le róla.
"Nagy változásokon megy keresztül a hegy, amelyek az éghajlati tényezők számlájára írhatók, így különösen sérülékeny" - idézte az ANSA olasz hírügynökség Stefano Miserocchit, Courmayeur város polgármesterét. Az alapítvány 2013 óta kíséri figyelemmel a hegy állapotát.
Az olasz-francia határ közelében magasodó, 4810 méteres Mont Blanc az Alpok legmagasabb csúcsa.

Állatkertből lopott fekete párduc sétálgatott a háztetőkön

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.25. 11:55

Fotó: HO / AFP
Egy franciaországi állatkertből lopták azt a fiatal fekete párducot, amelyet a múlt héten fogtak be, amikor gazdájától megszökve Armentieres észak-franciaországi városka háztetőin kóborolt.
A vadmacskát keddre virradóra lopták el a belga határ közeli Maubeuge állatkertjéből - közölte Arnau Decagny, a városka polgármestere kedden. "A tolvajok egyetlen célja az állat ellopása volt" - tette hozzá.
Az állatkert személyzete reggel vette észre, hogy a nagymacska ketrec biztonsági ajtaját erőszakkal feltörték. A rendőrség vizsgálja az állatkert videokamera-rendszerének felvételeit.
A párduc múlt szerdán okozott aggodalmat Armentieres-ben, amikor a lakosok észlelték, hogy a háztetőkön sétál. A vadmacska ugyanis egy nyitva hagyott ablakon keresztül megszökött új gazdájától, aki otthonában tartotta őt. A rendőrség vizsgálatot indított a férfi ellen veszélyes állat magánlakásban való illegális tartása címén. Ha elítélik, akár egy év börtönbüntetésre is számíthat, és 15 ezer eurónyi büntetést is kiszabhatnak rá a nyilvánosság veszélyeztetésért. A vadállatot a tűzoltók fogták be. 
Decagny polgármester szerint az állat 10-11 hónapos lehet és 25-30 kilogramm súlyú. Gondozója nagyon aggódik egészségi állapotáért, mivel betegségre hajlamos, és nem elég erős.