Előfizetés

„Mágikus helyen álltam” - Szabó Gergely fotós a Líbiában átélt borzalmakról mesélt

László Dávid
Publikálás dátuma
2019.10.01. 08:15

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Szabó Gergely a frászt hozta fél Magyarországra, mikor az interneten megjelent, hogy elrabolták Líbiában. Később kiderült, hogy „csak” lebombázták.
Hogy érzed magad?
Egész jól. Már tudok járni, szépen gyógyulnak a sebeim, az ujjamnak kezd egész ujj alakja lenni, és ha a fülemet is megműtik, még hallani is fogok. A robbanás után az első dolgom volt, hogy ellenőrizzem, megvan-e mindenem, a helyén vannak-e a végtagjaim. Azt egyből láttam, hogy az egyik hüvelykujjamnak egy repesz levitte egy részét. Egy másik repesz a fejemet találta el, de az szerencsére megállt a koponyám külső részén, „csak” a fülem bánta. A dobhártyám a jobb oldalon, amerre a robbanás történt, teljesen eltűnt, a másikon perforálódott. A lábamon és a hátamon egy-egy nagyjából 20 forintos érme nagyságú bemenetű, mély seb van. Plusz a felületi sérülések, és az egész testem beborító kisebb repeszek. Maradandó sérülésem nem lett: az ujjamon a sebhely látszódni fog, de funkcionálisan nem lesz baja. Legfeljebb szépségversenyre már nem megyek vele. A sérülések a fontosabb szerveket elkerülték. Óriási mázlid volt!
Mágikus helyen álltam. Aki közvetlenül mellettem állt, ő meghalt. Az egyik parancsnok, aki egy távolabbi széken üldögélt, életben maradt, de úgy szétszedték a repeszek, hogy a kórházban úgy üvöltött, ahogy embert még nem hallottam. Tőlem mindössze két méterre csapódott be a rakéta, de még a messzebb lévő vastag faltokot is kiszakította a detonáció. A szerencsém valószínűleg az volt, hogy a körülöttem lévők felfogták a robbanás erejét. A becsapódáskor nekem zuhantak, a földre estünk, szó szerint félbe szakadt holttestet kellett lelöknöm magamról. Sokkot kaptál?
A robbanás után is végig magamnál voltam. Úgymond tárgyilagosan szemléltem a környezetemet, akkor nem féltem, és az adrenalin miatt fájdalmaim sem voltak. Csak bámultam, sétálgattam, nem tudtam, mi ilyenkor a teendő. Aztán végre odajött hozzám valaki, beültettek egy pick-upba és a tábori kórházba szállítottak. Ott megtisztogattak a vértől, hogy egyáltalán kiderüljön, mi bajom. Később átszállítottak egy nagyobb tripoli kórházba, ahol megvizsgáltak, elláttak. Másnap megműtöttek, kiszedték a repeszeket, összevarrták a fülemet, az ujjamat. Nagyon profi munkát végeztek, le a kalappal előttük! Itt már a magyar nagykövetség is rám talált, nagyon sokan meglátogattak. Inkább az aggasztott, hogy jutok haza? Infúzión és fájdalomcsillapítón éltem, nem tudtam járni, szóval elég rosszul festettem. Az orvosok azonban úgy döntöttek, utazhatok. Kaptam valakiktől egy kölcsön papucsot és melegítőt, és a nagykövetség segítségével elértem a gépemet. Budapesten már a TEK-esek fogadtak, de örültem nekik, mert legalább megkértem őket, hogy vigyenek be egy kórházba. Az ügyeletes intézményből aztán el is küldtek, mondván fülsérülést nem kezelnek, sétáljak át máshova… Átsétáltam, ott már nagyon segítőkész, lelkiismeretes orvosokkal találkoztam. Úgy érzem, nincs poszt traumatikus szindrómám. Jól alszom, rendszerezem a képeimet, már dolgozom. Hogy keveredtél egyáltalán ilyen veszélyes zónába?
A líbiai fővárost, Tripolit ostromgyűrűbe fogják Haftar tábornok csapatai. A település külső pereme nagyjából 5-10 kilométeres, lezárt műveleti terület, ahová civil már nem teheti be a lábát. Ezt követi a konkrét frontvonal a lőállásokkal. Én a műveleti terület legelején jártam, a belvároshoz közelebb eső részen, egy katonai parancsnokságon. Elméletileg tehát biztonságos zónában, ott senki nem számított rá, hogy közénk vágódhat egy rakéta. Egyébként azt valószínűsítem, hogy egy felfegyverzett drón látott meg minket a hő kamerájával. Honnan indulhatott, hogy téged elraboltak?  Én a nagykövetségtől hallottam először, hogy ilyen hírek terjengnek rólam. Teljesen légből kapott az egész sztori. A „szakállas fickó”, akivel fényképezkedtem, és aki Allah akbart kiabál, egy kormánykatona volt, aki nagyon kedvesen egy közös szelfit akart. Arra tudok gondolni, hogy a kacsa a hotelemből indulhatott. Mikor kimentem a frontra, ők felmentek a szobámba, átkutatták a cuccaimat és ellopták az otthagyott pénzemet. Ők indíthatták el, hogy elraboltak, aztán mindenki hozzátett valamit. Az sem igaz, hogy az RTL Klubnak dolgoztam. Nem vagyok az alkalmazottjuk, nem a megbízásukból mentem ki. Én egyszerűen szeretek ilyen helyekre járni, ez egyfajta hobbim. Korábban például az ukrajnai háborút is megjártam. De nem vagyok profi tudósító vagy fotós, van emellett főállásom. A történtek után nem keresel inkább új hobbit?  Fotósként mindig azt keresem, hogy minél közelebb kerüljek az eseményekhez, benne legyek a dolgok sűrűjében. Ezúttal azonban úgymond én voltam az „esemény”. A közeljövőben biztosan nem utazok sehova. Megvárom, hogy összerakjanak az orvosok, azután...? Még nem tudok biztosat mondani.

Infó

Szabó Gergely „civilben” jogászként dolgozik Budapesten. Veszélyes hobbit űz: fotósként konfliktusos zónákban, tűzközelben próbálja bemutatni a háború és katonák valódi arcát. Megjárta már például a kelet-ukrajnai frontot is, néhány hete Líbiában érte rakétatámadás.

Az amerikai képviselőház három bizottsága beidézte Giulianit, az elnök személyes ügyvédjét az ukrán ügy miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.01. 07:37
Rudy Giuliani és Donald Trump
Fotó: PETER FOLEY / AFP
Ha nem megy be, akkor akadályozza a képviselők munkáját.
Büntetés terhe melletti idézést küldött Rudy Giulianinak, Donald Trump amerikai elnök személyes ügyvédjének hétfőn a washingtoni képviselőház három bizottsága az Ukrajnával kapcsolatos vizsgálatok ügyében - írja az MTI. Közös idézésében a hírszerzési, a külügyi és az ellenőrzési bizottság figyelmeztette Giulianit, hogy ha visszautasítja a megjelenést, vagy egyszerűen nem vesz róla tudomást, az „bizonyíték lesz” a képviselőház vizsgálatának akadályozására, és annak következményei lesznek. A képviselőház demokrata párti elnöke, Nancy Pelosi a múlt héten jelentette be, hogy egy névtelen bejelentés nyomán vizsgálatot indítanak a Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között még júliusban lezajlott telefonbeszélgetés ügyében. A vizsgálatok célja az elnök alkotmányos elmozdítási eljárásának (impeachment) megindítása. A kifogásolt beszélgetésben Trump állítólag azt kérte Zelenszkijtől, hogy az ukrán hatóságok segítsenek feltárni Joe Biden volt alelnök és fia, Hunter korábbi jövedelmező üzleteit Ukrajnában. Biden fia a Burisma gázipari cég igazgatótanácsában kapott helyet akkor, amikor az apja az Obama-kormányzat alelnöke volt. Biden azonban a jelenleg legesélyesebb pályázó a demokrata párt elnökjelöltségére, így Trump lehetséges vetélytársa a jövőre tartandó elnökválasztáson. A Wall Street Journal című amerikai lap külügyi forrásokra hivatkozó hétfői értesülései szerint a Trump-Zelenszkij beszélgetésnél jelen volt Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója is. Ez az információ eddig nem került nyilvánosságra. Pénteken a három képviselőházi bizottság október 4-i hatállyal már bekérte az ügyre vonatkozó dokumentumokat Pompeótól. Rudolph Giuliani a napokban több televíziós interjúban is elismerte: az elnök ügyvédjeként az elmúlt hónapokban többször is tárgyalt az ukrán kormány tisztségviselőivel, köztük Zelenszkij egyik bizalmasával, Andrej Jermakkal, hogy rávegye őket, indítsanak eljárást Ukrajnában Biden és fia ellen. „E súlyos beismerés mellett ön a napokban többször kijelentette azt is, hogy bizonyítékai vannak – szöveges üzenetek vagy rögzített telefonbeszélgetések formájában – arról, hogy nem egyedül cselekedett, és a Trump-kormányzat más tisztségviselői is érintettek lehetnek ebben az összeesküvésben” – írta Adam Schiff a hírszerzési, Eliot Engel, a külügyi és Elijah Cummings, az ellenőrzési bizottság elnöke az idézésben, amelynek részletei megjelentek az amerikai sajtóban is hétfőn este. A levélben a demokrata párti politikusok leszögezték: eddigi vizsgálódásaik alapján azt állapították meg, hogy Giuliani Donald Trump „ügynökeként” tevékenykedett, az elnök személyes politikai ambícióinak előmozdítása érdekében. A képviselőházi bizottságok egyidejűleg idézést küldtek Giuliani három üzlettársának is: Lev Parnas üzletembernek, Igor Fruman ingatlanbefektetőnek és Szemjon Kislinnek, akit Donald Trumphoz is üzleti kapcsolatok fűznek. Emellett mindhármuktól dokumentumokat kértek be a vizsgálatok érdekében.  

McConnell: Ha a képviselőház megszavazza Trump felmentési eljárását, a szenátus is tárgyalni fog róla

Ha a szövetségi képviselőház megszavazza Donald Trump alkotmányos felmentési eljárásának megindítását, a szenátus folytatni fogja az eljárást – jelentette ki Mitch McConnell, a szenátus többségi republikánus frakciójának vezetője hétfőn a CNBC televíziónak adott interjújában. „Nem lesz más választásom, mint folytatni” – fogalmazott a befolyásos kentuckyi politikus. „A szentátusnak az impeachmentre vonatkozó szabályai teljesen egyértelműek” – tette hozzá. McConnel ezzel rövidre zárta azoknak a spekulációkat, amelyek szerint pozíciójával élve kisiklathatja a demokrata többségű képviselőháznak az alkotmányos felmentési eljárás (impeachment) lefolytatására irányuló erőfeszítéseit. A szenátus republikánus többségének vezetője először fejtette ki álláspontját e kérdésben, és elemzők megjegyezték: bár számtalanszor bírálja a demokraták politizálását ez ügyben, az eljárásra vonatkozó törvényt és szabályokat pontosan be fogja tartani. A republikánusokhoz közel álló Fox televízió szerint, ha a demokrata többségű képviselőház az év végéig megszavazza Trump elnök alkotmányos felelősségre vonását, akkor a szenátusban valószínűleg 2020 elején folytatódhat az eljárás.

FT: Ausztria egyfajta kísérleti labor lett Európa számára

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.10.01. 07:10

Fotó: Barbara Loschan/Geisler-Fotopres / Picture-Alliance/AFP
A Guardian szerint az osztrák választás alátámasztja, hogy Európában a hullám nem fordult a populisták ellen, de a jelek szerint egyelőre elakadt a felemelkedésük. A Der Standard pedig azt írja, a Szabadságpárt csak még inkább radikalizálódik, ha beváltja ígéretét és tényleg ellenzékbe vonul.
A világ egyik vezető lapja úgy véli, hogy a régi-új osztrák kancellár úttörő lehet Európa számára, ha a két nappal ezelőtti nagy győzelem birtokában a zöldekkel lép szövetségre. Az FT vezércikke a konzervatív politika csodagyerekének nevezi Kurzot, akit irigyel a többi középjobb párt a földrészen, mivel azok nemigen tudják megújítani vonzerejüket a populizmus és a politikai megosztottság korában. Ám az osztrák politikus is csak koalíciós formában tudja majd gyakorolni a hatalmat és nem könnyű megtalálnia, hogy kivel fogjon össze. Szerencsére valószínűtlennek tűnik, hogy ismét a szélsőjobbal álljon össze, bár ez sincs kizárva. Az FPÖ ellenzékben akar maradni, és Kurz ehhez csak sok szerencsét kívánhat, miután itt egy náci gyökerű, oroszbarát pártról van szó, amely gusztustalanul viselkedett a kormány kisebbik erejeként. A miniszterelnök pedig túlságosan is elnéző volt a szélsőséges túlkapások ügyében. Fura volna, ha rehabilitálná korábbi partnerét, mármint ha megint annak bevonásával alakítaná meg a kabinetet. A nagykoalíció nem látszik valószínűnek, ezért maradnak a környezetvédő, illetve a liberálisok. Ám itt nagy véleménykülönbségeket kell áthidalni, tekintve Kurz bevándorlásellenes álláspontját és azt, amit a politikai iszlám felemelkedéséről mond. De közös téma lehet a környezetvédelem és a széndioxid kibocsátás csökkentése. Ausztria az utóbbi években egyfajta kísérleti labor lett Európa számára. Ha létrejön a szövetség a zöldekkel, az modellül szolgálhat Németország számára Merkel után. Egyébiránt az Ibizagate-et követte a populista olasz kormány összeomlása. Olaszországban ugyan a Liga ereje ugyan még mindig aggasztóan nagy, de azért ez az év rossz volt az európai szélsőjobb számára. 
A Guardian cikke szerint az osztrák parlamenti választás kimenetele azt támasztja alá, hogy Európában a hullám nem fordult a populisták ellen, de a jelek szerint egyelőre elakadt a felemelkedésük. A hívek persze leginkább az ibizai botrány miatt hagyták ott az FPÖ-t, ám a jelenség jól beleillik abba, hogy a szélsőjobbos, nacionalista és populista pártok mind nagyobb ellenállással kerülnek szembe és az urnáknál elmaradnak a várakozásoktól. A széttöredező európai politikai térképen már csak annyira képesek egyértelmű többséget szerezni, mint bárki más. Salvini elbukott, az AfD ugyan előretört két tartományban is, de nem tudott győzni, a hatalomból pedig kizárták. Macron viszont egészen derűlátó lehet Le Pennel szemben. A spanyoloknál rosszul áll a felmérésekben a szélsőséges Vox. Továbbra is virágzik ugyanakkor a szélsőjobbos és illiberális populizmus Magyarországon és Lengyelországban. Ezzel szemben a térségen belül a cseheknél Babis hatalmas tiltakozásokkal szembesül, a szlovákoknál pedig haladó liberális lett az elnök asszony. Változatlanul léteznek ugyan a szélsőséges populizmus kiváltó okai, és az ilyen pártok tényezők maradnak a politikában, ám egy sor országban a közép erői átvették és megszelídítették a radikális politikát, főként a migráció kapcsán.
A Der Standard azt írja: a Szabadságpárt csak még inkább radikalizálódik, ha beváltja ígéretét és tényleg ellenzékbe vonul, ám az FPÖ-vel az az alapvető gond, hogy kilóg a politikai rendszerből, szembemegy azzal. Jobboldali populista, sőt, szélsőjobbos erő, amely erősen hajlamos a korrupcióra és többediziglen bizonyította hozzá nem értését. Ennek ellenére továbbra is lehetséges koalíciós partnerként szerepel a számításokban, de hogy Ausztriában mi lesz a demokratikus normákkal, az nagyban függ attól, kivel alakít kormányt Kurz. Mindenesetre egyelőre sikerült megállítani a szélsőséges, tekintélyuralmi jobboldalt, így sok demokrata fellélegezhet az országban. Ám a kancellár pártja is jelét adta, hogy nincs okvetlenül ínyére a konszenzusos politika. És az FPÖ hívei közül sokan – éppen a világnézeti átfedések miatt – álltak át. Nagy kérdés azonban, hogy mennyire marad erős a Szabadságpárt, miután Ausztria évek óta kísérleti nyúlnak számít a szélsőjobb újjászületéséhez. Az FPÖ nem demokratikus egyetértést, hanem Orbán-, Salvini- és Putyin-féle tekintélyuralmi rendszert akar. Ezért nem mindegy, hogy meg tudja-e őrizni tömegbefolyását, habár ezúttal csak a törzsválasztók szavaztak rá. A párt előbb-utóbb frakcióharcokba bonyolódik, és akkor jön a már említett radikalizálódás.
A FAZ hangsúlyozza: az Osztrák Néppárt akkora győzelmet aratott, hogy a német uniópártok már azt tanulmányozzák, mit lehetne átvenni az ausztriai tapasztalatokból, ám csak lassan a testtel – tanácsolja az elemzés. Mert az biztos, hogy sokat számított Kurz stílusa, fellépése, személyisége, ám az Ibizagate nélkül nem vándoroltak volna ilyen sokan az FPÖ-től az ÖVP-hez. A párt arra fizetett rá, hogy egyes politikusok a hatalom mámorában hajlamosak elveszteni a mértéket. Meg lehetett ezt tapasztalni Olaszországban, ahol Salvini szétrobbantotta a koalíciót, mert egyeduralomra vágyott. Tehát csak óvatosan, mert a mázlit nem lehet betervezni a politikában.